VOJVOĐANSKI KLUB ZAHTEVA OSTAVKU MINISTRA SELAKOVIĆA

Posted: 20. Januara 2015. in Intervjui

Vojvodjanski klub

E-mail: vojvodjanski.klub@hotmail.com   web: http://www.vojvodjanskiklub.com

SAOPŠTENJE VOJVOĐANSKOG KLUBA (20.1.2015)

VOJVOĐANSKI KLUB ZAHTEVA OSTAVKU MINISTRA SELAKOVIĆA ZBOG IZJAVE O VOJVODINI

IZREČENE NA SEDNICI SKUPŠTINE SRBIJE 19. januara 2015.

U toku zasedanja najvišeg organa vlasti u Republici Srbiji, devetnaestog januara 2015. godine, ministar pravde, Nikola Selaković je izjavio (citat): “Politički krah i bela zastava političkog kraha stoji pred zgradom Banovine u Novom Sadu, već nekoliko meseci”, dodajući da “političko slepilo onih koji u njoj sede, izgleda, doprinosi da se to ne vidi”.

Vojvođanski klub pita ministra Selakovića: Pred kim je Vojvodina kapitulirala i istakla belu zastavu? Ko je osvojio, ili pokorio, Vojvodinu? Kako su očito i “oni unutar Banovine” i mi izvan nje – slepi, pozivamo ministra Selakovića da kaže građankama i građanima Vojvodine: ko nas je pokorio, da znamo protiv kog zavojevača da se borimo! Jer, ministre Selakoviću, bela zastav je znak poraza i kapitulacije. A Banovina je simbol vojvođanske vlasti. Ne možete koristiti Vojvodinu u svom obračunu sa opozicijom u Skupštini Srbije. Zato što u Banovini sede legitimno izabrani predstavnici građana i građanki Vojvodine. Ministar pravde je poslednja osoba koja sebi sme da dozvoli da ne prizna legalne i legitimne izbore i vlast izabranu na takvim izborima. Ministar pravde ne može da predstavlja i štiti jednu stranku, ministar pravde je dužan da štiti pravni poredak. A izbori u Vojvodini su održani u skladu sa zakonima zemlje Srbije i to se ima poštovati. Ili ministar Selaković daje primer i nama građankama i građanima Vojvodine da se zakon i Ustav ne moraju poštovati,  da je sve stvar političke snage i marketinškog nastupa?

I, pre nego što nas optužite da “branimo bivšu vlast”, kao što ste advokate optužili da brane Miškovića i tajkune, podsećam Vas: Vojvođanski klub štiti legalno izabranu vlast, koju su građani i građanke Vojvodine izabrali na poslednjim pokrajinskim izborima i naše pravo da sami biramo one koji će sedeti u Banovini!

A, ako Vaša izjava o beloj zastavi znači da je za Vas, od usvajanja sramnog “usaglašenog” Statuta, Vojvodina pokorena i osvojena, podsećam Vas:  Srbija nikada nije osvojila, niti pokorila Vojvodinu – predstavnici Vojvodine su se dva puta u svojoj istoriji izjasnili za ulazak Vojvodine u sastav Srbije. Zato nije dobro da se bilo koja vlast u Srbiji, bilo kada, odnosi prema Vojvodini kao prema osvojenoj teritoriji. Kao što nije dobro da  ministar pravde u svojim izjavama ne poštuje ni zakone ni Ustav zemlje koju predstavlja.

Zbog ove neodgovorne izjave, koja građane Vojvodine svrstava u građane osvojene teriotorije, tražimo ostavku ministra Selakovića!

Ujedno, Vojvođanski klub upućuje čestitke advokatima i Advokatskoj komori, čija uporna borba, potpomognuta  pravno zasnovanim i dobro utemeljenim zahtevima je odnela pobedu nad ucenama i neargumentovanim optužbama. Suočen sa upornim i hrabrim advokatima i njihovim pravno utemeljenim zahtevima, kao i sa činjenicom da su građani konačno shvatili da se za njihove interese zalažu advokati, a ne ministar, ministar Selaković 19. januara 2015. godine, u Skupštini izjavljuje da je predloženi set zakona u interesu građana i da ga Ministarstvo i Vlada u potpunosti podržavaju. Činjenica da je u pitanju isti onaj set zakona koji je pre tri meseca nazivao ucenjivačkim i tajkunskim i da je ministar Selaković očigledni krivac za četvoromesečni štrajk advokata,  ministru, većini poslanika u Skupštini Srbije i samoj Vladi je, očito, beznačajna. Kao i činjenica da ministar Selaković time promoviše pravo predstavnika države da lažno optužuju i bez dokaza diskvalifukuju neistomišljenike, bez ikakve pravne, ili makar političke odgovornosti.

Zato čestitamo advokatima i podržavamo njihov zahtev za smenu Ministra pravde Nikole Selakovića i njihovim opravdanim razlozima dodajemo novi, iznet u ovom Saopštenju.

Za Vojvođanski klub

Predsednica dr Branislava Kostić

Branislava Kostic

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s