SD BiH: Podrška njemačko-britanskoj inicijativi

Posted: 17. Januara 2015. in Intervjui

sdbih

Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine je u svojim ranijim izjavama podržala inicijativu za deblokiranje reformi i ubrzanje evropskog puta Bosne i Hercegovine jer je ona u interesu oporavka posrnule privrede i ekonomskog prosperiteta zemlje.  Raduje nas, takođe činjenica da je jedna ogromna većina  lidera paralamentarnih B-H stranaka podržala ovu inicijativu.    

Izjave predsjednika manjeg bosansko-hercegovačkog entiteta nisu neočekivane,  jer Dodikova politika kontinuiteta  razbijanja BiH se nastavlja i nakon zadnjih parlamentarnih izbora. Njegovo insistiranje da se izjava Predsjedništva BiH mora zasnivati na Ustavu BiH, Dejtonskom sporazumu i uređenju BiH kakva je sada: dva entiteta i tri konstitutivna naroda, definisanju nadležnosti i slično imaju za cilj da već u samom početku, onemogući  sprovođenje ove inicijative. Dodikov cilj je  stvaranje takve političke atmosfere u kojoj se  B-H političari, kao i ranije, ni u ćemu neće usaglasiti i prihvati inicijativu već upustiti u nepotrebne debate i nadmudrivanja,  na što nas i upozoravaju ministri vanjskih poslova Velike Britanije Filip Hamond (Philip Hammond) i Njemačke Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier).

Zahtjevi oko preciziranja odgovornosti  entiteta, kantona i Brčko-distrikta su  politika  kontinuiteta “razvodnjavanja”  i slabljenja ustavnih nadležnosti državnog  parlamenta i zajedničkih institucija kako bi se osujetio uticaj parlamentarnih stranaka koje su formirale vlast te  prenijela moć odlučivanja i usaglašavanja na nivo entiteta.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s