Zehrudin ef. Hadžić , glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jajce: HOĆEMO DA IZGRADIMO KULTURU SJEĆANJA KAKO NAM SE PROŠLOST NE BI PONOVILA

Posted: 14. Januara 2015. in Intervjui

zehrudin ef. hadzicMedžlis islamske zajednice Jajce obuhvata 3 općine: Jajce (FBiH) i Šipovo i Jezero (RS)…..Na području Medžlisa IZ-e Jajce aktivno, sa stalnim radnim odnosom, radi 16 imama, sekretar Medžlisa i glavni imam. Pri Medžlisu djeluje i pokopno društvo “Berzah” d.o.o Jajce, koje ima direktora i vozača….. Na području općine Jajce, na osnovu preliminarnih informacija sa Popisa 2013., živi oko 15 000 Bošnjaka. Proces povratka neće biti završen sve dok imamo džemate u koje se vrlo malo ili nimalo vratilo bošnjačkog stanovništva, ali može se reći da je proces povratka uspješan….Naravno, imamo veoma dobru saradnju sa katoličkom crkvom u Jajcu i Kućom časnih sestara u Jajcu. Zajednički smo nastupali na raznim projektima, a jedan od bitnijih projekata jeste zajedničko učešće na “Plivskim omahama” (manifestacije kulturnog i duhovnog karaktera)….. Islam je vjera mira i ljubavi, te terorizam ne može biti povezan sa islamom, jer islam zabranjuje nasilje. Često čujemo frazu “islamski terorizam”, terorizam ne može biti islamski, u suprotnosti je sa pojmom i značenjem riječi islam. Nasilje, nepravda, teror u Parizu kao i u mnogim drugim mjestima u svijetu su produkt, kao što kaže dragi Bog u Kur’anu: “Pojavio se sunovrat na kopnu i moru zbog onoga što rade ljudske ruke”, dehumanizacije i desakralizacije  čovječanstva…..

Es-selamu alejkum, poštovani efendija! U svome novinarskom angažmanu obavio sam razgovore sa mnogim vjerskim velikodostojnicima iz više vjerskih zajednica koje egzistiraju na našim prostorima, i  šire, pa eto, došao red da razgovaram i sa vjerskim liderom Islamske zajednice iz mog komšiluka (Vrbas nas povezuje). Neka prvo pitanje bude: koliko džemata objedinjava vaš Medžlis i koliki je prosječan broj muslimana sa tog područja koji redovno plaćaju vazifu (članarinu)?

HADŽIĆ: Medžlis islamske zajednice Jajce obuhvata 3 općine: Jajce (FBiH) i Šipovo i Jezero (RS). Na području Medžlisa Jajce egzistira ukupno 30 džemata: 16 džemata sa stalnim imamom, 4 džemata sa honorarnim imamom (džuma i mekteb), te 10 džemata u kojima se obavlja mektebska pouka i ramazanski ibadeti. Prosječan broj osoba koje plaćaju članarinu je cca 3400 članova.

Ima li onih koji su  članovi IZ-e (plaćaju vazifu) a ne žive (barem ne u većem dijelu godine) na tom području?

HADŽIĆ: Naravno, mnogi članovi Medžlisa IZ-e Jajce koji plaćaju članarinu u Medžlisu IZ-e Jajce nalaze se u drugim gradovima BiH, i u drugim zemljama Evrope i šire.

A koliko aktivnih imama djeluje na području Medžlisa?

HADŽIĆ: Na području Medžlisa IZ-e Jajce aktivno, sa stalnim radnim odnosom, radi 16 imama, sekretar Medžlisa i glavni imam. Pri Medžlisu djeluje i pokopno društvo “Berzah” d.o.o Jajce, koje ima direktora i vozača.

Da li su sve džamije i mesdžidi do sada obnovljeni i jesu li izgrađene/i neke nove/novi?

HADŽIĆ: Nakon povratka na područje Medžlisa IZ-e Jajce veliki trud se uložio kako bi se vjerski život odvijao u adekvatnim prostorima. Sve džamije i mesdžidi na području Medžlisa su obnovljene/i, ili su u fazi obnove, a nekolicina je izgrađena nanovo.

jajce-dzamija-esme-sultanije1                                                                  Džamija Esme sultanije u Jajcu

Da li vaš Medžlis pokriva i neke džemate koji nisu u F BiH, nego u drugom entitetu i koji su to, eventualno?

HADŽIĆ: Kao što sam spomenuo na početku, Medžlis IZ-e Jajce pored općine Jajce obuhvata i opštine Jezero i Šipovo u RS-u, gdje imamo dva džemata sa stalnim imamima (Jezero i Šipovo), te jedan džemat sa honorarnim imamom (Bešnjevo). Pored ovih džemata imamo džemate, Volari i Pljeva koji se nalaze na području opštine Šipovo, u kojima se odvija mektebska nastava i ramazanski ibadet.

Koliko Bošnjaka živi na području općine Jajce i može li se kazati da je na tom području proces povratka završen?

HADŽIĆ: Na području općine Jajce, na osnovu preliminarnih informacija sa Popisa 2013., živi oko 15 000 Bošnjaka. Proces povratka neće biti završen sve dok imamo džemate u koje se vrlo malo ili nimalo vratilo bošnjačkog stanovništva, ali može se reći da je proces povratka uspješan.

vodopad%20panorama_960_354

Da li je u svim džematima Medžlisa kontinuirano (tokom cijele godine) organiziran vjerski život i postoje li problemi koji to ponegdje sputavaju, bilo da je riječ o objektivnim ili onim drugim?

HADŽIĆ: Kao što je već rečeno, 16 džemata ima stalnog imama (svi dnevni namazi, džuma-namaz i mekteb), 4 džemata honorarnog imama (džuma-namaz i mekteb), te 10 džemata sa mektebskom poukom i ramazanskim ibadetima (ovi džemati su u većini punktovi većih džemata sa stalnim imamom). Vjerski život se odvija tokom cijele godine. Što se tiče problema činimo sve da ih bude manje. Organizaciju vjerskog života za većinu džemata sputava negativna finansijska situacija, radi koje nismo u mogućnosti da obezbijedimo cjelovit vjerski život za džemate koji to nemaju.

Imate li kontakte i suradnju sa predstavnicima ostalih vjerskih zajednica sa područja Općine i u  čemu se to, eventualno, ogleda?

HADŽIĆ: Naravno, imamo veoma dobru saradnju sa katoličkom crkvom u Jajcu i Kućom časnih sestara u Jajcu. Zajednički smo nastupali na raznim projektima, a jedan od bitnijih projekata jeste zajedničko učešće na “Plivskim omahama” (manifestacije kulturnog i duhovnog karaktera). Također inicijatori smo pokretanja Međureligijskog udruženja vjeroučitelja na području općine Jajce, gdje je također saradnja korektna i na zavidnom nivou. Također, imamo saradnju i sa popom Petkom iz Jezera.

Kakvi su, inače, međuvjerski i međunacionalni odnosi  u Jajcu i njegovoj regiji? Da li su, tu i tamo, opterećeni nekim događajima iz neke, ne tako davne, prošlosti?

HADŽIĆ: Smatram da se malo ko u BiH može pohvaliti lijepim komšijskim odnosom, kao mi u Jajcu. Problema nema, niti se je puno opterećeno prošlošću. Uvijek neki pojedinac može “iskočiti”, ali općenito saradnja i stanje je dobro.

U organizaciji Medžlisa u Jajcu je 1. juna prošle godine održana znakovita manifestacija pod nazivom “Spomen njima, po(r)uka nama”. Šta biste rekli o njoj, posebno o njenim –   po(r)ukama?

HADŽIĆ: U 2014 godini htjeli smo da uvedemo nešto novo, da objedinimo događaje u jednu manifestaciju. Poznato je da se na području općine Jajce, kao i opština Jezero i Šipovo desio zločin. Svaka od ovih općina ima datume kada obilježava stradanje Bošnjaka. Međutim, namjera je bila da obilježavanje traje sedmicu (Dani obilježavanja šehidskog mevluda i zločina na području MIZ Jajce)  u kojoj će se svaki dan obilježiti nekim sadržajem vezanim za zločin (stradanje Bošnjaka Jezera, Simpozij o zločinu, predavanja itd.). Hoćemo da izgradimo kulturu sjećanja kako nam se prošlost ne bi ponovila. Manifestacija je uvrštena i ove godine u kalendaru Medžlisa IZ-e Jajce i smatramo da je prethodna bila veoma uspješna i posjećena. Znate, mi smo narod koji zaboravlja. Ako nema sjećanja, ako nema pisanja, ako nema obilježavanja, zaboravimo. Ako zaboravimo onda nam se prošlost ponovi.

Poštovani efendija! “Igrom slučaja” (ako je išta na Ovome svijetu slučajno, a ja mislim da nije !), Vi ste prvi  čovjek s kojim razgovaram za javnost samo dan nakon terorističkog  čina u Parizu. Ako je moguće ukratko, hoćete li to prokomentirati?

HADŽIĆ: Islam je vjera mira i ljubavi, te terorizam ne može biti povezan sa islamom, jer islam zabranjuje nasilje. Često čujemo frazu “islamski terorizam”, terorizam ne može biti islamski, u suprotnosti je sa pojmom i značenjem riječi islam. Nasilje, nepravda, teror u Parizu kao i u mnogim drugim mjestima u svijetu su produkt, kao što kaže dragi Bog u Kur’anu: “Pojavio se sunovrat na kopnu i moru zbog onoga što rade ljudske ruke”, dehumanizacije i desakralizacije  čovječanstva. Mnogi govore o teorijama zavjere, motivima  itd. Međutim, žalosno je što živote izgube nevini ljudi. Mi živimo u vremenu kada ljudi najčešće reaguju na razna dešavanja, izraze sućut, daju usmenu podršku itd. Mi trebamo graditi pravedan sistem vrijednosti života za sve ljude. U ovom slučaju i u drugim, možemo žaliti i iskazati bol, i suosjećati sa porodicama ubijenih, osuditi nasilje i moliti Boga za bolju budućnost svim ljudima.

Vama, Vašim imamima i džematlijama želim svaki hajr u daljnjem životu i radu te hvala velika za ovaj razgovor.

HADŽIĆ: Hvala i Vama na ukazanoj časti i molim Uzvišenog Allaha da Vas nagradi za trud.

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (642)

plitvice-ferhadija

komentara
 1. Selam uvaženom efendiji Hadžiću!
  Selam i hvala Bedri za ovaj intersantan razgovor.
  Aferim za sve što čini na polju vjerskog života i suživota!
  Posebno hvala za brigu za bitku protiv zaborava, našeg najvećeg dušmanina – podjećanjem na ratne strahote, kako se one nikada više muslimanima ne bi ponovile.
  U tom cilju – ovdje kopiram linkove na You Tube gdje sam objavio dokument – video “Jajce u plamenu” a gdje se vidi i Dizdareva džamija baš kada je planula od iskre nošene vjetrom sa susjedne zapaljene bosanske kuće, u strašnom požaru koji su četnici 19. augusta 1992. godine izazvali zapaljivim granatama.

  Na You Tube ima još dosta mojih video-svjedočenja o četničkoj agresiji a Jajce.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s