Stranka dijaspore BiH: Osuda izjave novoizabrane predsjednice Republike Hrvatske

Posted: 13. Januara 2015. in Intervjui

sdbih

Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine oštro osuđuje  jučerašnju izjavu novoizabrane predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o tome kako bi podržala osnivanje trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini, ukoliko to predstavnici hrvatskog naroda predlože.

Ovakve izjave su neozbiljne i neproduktivne  jer podstiću nacionalističke i separtističke težnje Republike Hrvatske kojom se, ponovo, nama susjedna država miješa u unutrašnje stvari  suverene Bosne i Hercegovine.  Novoizabrana predsjednica Republike Hrvatske, s obzirom na ozbiljnost funkcije koju obavlja, trebala je izvući pouku pogubnih rezultata Tuđmanove politike u periodu 1992-1995. Slijepi slijed takve politike dovodi u pitanje političku stabilnost  čitavog regiona.

KolindaGospođa Kolinda Grabar-Kitarović je očigledno sklona izjavama bez preuzimanja pune  političke odgovornosti i konsekventnosti.  Jedna od takvih izjava koju je dala nakon održatih izbora  je da će u njenom mandatu Repubilka Hrvatska postati jedna od ekonomski najrazvijenijih članica EU.  Mi podržavamo svakako njenu ambiciju, međutim s obzirom na  današnju situaciji u kojoj se Repubilka Hrvatska, smatramo  je laičkom,  iracionalnom i populističkom.

Jednakopravnost građana hrvatske nacionalnosti u Bosni i Hercegovini podrazumjeva njihovu jednakopravnost na cijeloj teritoriji a ne stvaranjem rezervata i entiteta sa nacionalnim predznacima. Ukidanjem entiteta i kantona, kao riješenjem ustavnog  uređenja  BiH ,  bi se preusmjerio jedan dio budžeta  iz skupog administrativnog aparata u investicione projekte i ekonomiju pri  ćimu se ostavlja manje prostora za kriminal i korupciju koje su danas najveći izazovi kako Bosne i Hercegovine tako i Republike Hrvatske.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s