Novoizabranoj predsjednici Republike Hrvatske, Kolindi Grabar-Kitarović: AKO VAM JE DO PRAVLJENJA ENTITETA, NAPRAVITE GA U SVOJOJ ZEMLJI – U LICI, BANIJI ILI NA KORDUNU

Posted: 13. Januara 2015. in Intervjui
Kolinda
Poštovana gospođo Grabar-Kitarović!
 
Prvo, čestitke na izboru za predsjednicu Republike Hrvatske!
 
Godinu dana prije nego što ste Vi rođeni, legendarna Zdenka Vučković je palila region svojom pjesmom, tadašnjim hitom, “Kolinda”, a započinjala je ovako: Kolinda je bila djevojka, lijepa kao san, svi su je htjeli viđati, baš svaki, svaki dan…
Volio sam slušati i Zdenku i baš tu pjesmu!
Ima tu neke simbolike. Siguran sam da autor spomenute pjesme i sama Zdenka nisu mogli ni u snu pretpostaviti da će se jedna Kolinda, koju je Svevišnji također obdario ljepotom, 47 godina poslije, pojaviti na hrvatskoj sceni i to, ni manje ni više nego političkoj, državničkoj.
 
Gospođo Grabar-Kitarović!
 
Slušao sam i gledao Vaš prvi, kako su ga nazvali, ekskluzivni intervju kojeg ste dali Federalnoj televiziji dan nakon proglašenja predsjedničkih izbora i ostao zaprepašćen. Na pitanje o Trećem entitetu u BiH rekli ste da ćete podržati svaki prijedlog koji dolazi od legitimnih predstavnika bh. Hrvata (parafraziram). Pošto znamo kakav je stav legitimnih predstavnika bh. Hrvata oličenih u Draganu Čoviću, a on je upravo zalaganje za Treći entitet te da za to ima jasnu i glasnu podršku svoga antipoda iz Laktaša Milorada Dodika, onda je logično zaključiti da ste i Vi za Treći entitet. Zašto se i prije nego što ste sjeli u predsjednički office na Pantovčaku miješate u unutarnje poslove jedne suverene i međunarodno priznate zemlje? Zašto slijedite anahronu i od relevantnog dijela međunarodne zajednice odbačenu i osuđenu politiku Franje Tuđmana? Jeste li svjesni da bi daljnje komadanje BiH moglo proizvesti neželjene posljedice kako u samoj BiH, tako i u regionu? Siguran sam da znate da bi granice tog Trećeg entiteta započinjale i završavale negdje u zapadnoj Hercegovini, što znači da ne bi obuhvatile druga područja gdje žive bh. Hrvati kao što su srednja Bosna, Posavina, sarajevska i tuzlanska regija te Bosanska Krajina? Zar nije kontradiktorno da govorite da ćete se zalagati za jednakopravnost svih bh. Hrvata, a istovremeno biste podržali Treći entitet koji bi, kao što rekoh, bio samo u zapadnoj Hercegovini?
 
Još uvjek nisam siguran da li ste tu neprimjerenu i antibosansku izjavu dali nepromišljeno ili ste duboko svjesni težine iste? U svakom slučaju okanite se miješanja u unutarnje stvari susjedne Vam suverene zemlje, mi (Bosanci i Hercegovci) ćemo svoju avliju sami urediti, ovako ili onako, ali sami. Ako Vam je do pravljenja entiteta onda ga napravite u Lici, Baniji ili na Kordunu, jer zna se koje je stanovništvo do augusta 1995. tu bilo većinsko i zna se šta se tim državljanima RH desilo.
 
Iako nisam građanin Hrvatske, ne mogu zaobići još jednu Vašu, najblaže rečeno, neozbiljnu izjavu, jer želim dobro građanima Hrvatske, gdje imam mnogo i prijatelja te rodbine, a rekli ste, između ostalog, da ćete “Hrvatsku učiniti jednom od najbogatijih i najprosperitetnijih zemalja Europe…” Kod nas u Bosni kažu: “Daj Bože, šćeri, da te aga uzme…”
 
Bog Vas je obdario ljepotom i po mome skromnom uvjerenju trebali ste se baviti nečim drugim, a ne politikom. No, to je bio Vaš izbor kao što ste Vi izbor većine građana Republike Hrvatske. Ako je već tako, a tako jeste, onda bi bilo dobro da se uozbiljite jer politika je itekako ozbiljna i osjetljiva stvar.
 
Bedrudin GUŠIĆ
SAM_3102
 
 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s