SD BiH: 9. januar – Dan žrtava genocida i etničkog čišćenja

Posted: 8. Januara 2015. in Intervjui

sdbih

Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine će 9 januar obilježiti  kao Dan žrtava genocida i etničkog čišćenja te ćemo obilazkom  memorijalnog centra u Srebrenici i stratišta u Tomašici odati počast žrtvama.  U Evropi, Kanadi i USA bit će organizovana predavanja gdje će ugledni profesori i sociolozi  evocirati uspomene na žrtve genocida.

9. januar 1992. godine će biti ubilježen u svjetskoj historiji kao dan  kada su zločinci iz srpskog naroda  donijeli  plan organizovanja i  sprovođenja genocida i etničkog čišćenja u Bosni i Hercegovini. Nakon održatog sastanka na Palama, čiji  su glavni protagonisti osuđenici Haškog tribunala,  započet je  nasilni proces pravoslavizacije dijela Bosne i Hercegovine kojeg je kontrolisala tadašnja armija RS i obračun sa svim kulturnim , historijskim i drugim vrijednostima koje su krasile našu državu. Mijenjaju se imena ulica, gradova, brišu se prefiksi bosanski, oduzima se i uništava imovina protjeranih, te uništavaju muslimanski i katolički vjerski objekti. Ovaj proces i dalje traje sa tendencijom da se onemogući povratak protjeranih te građanima nesrpske nacionalnosti pošalje jasna  poruka da žive na srpskoj zemlji, bez prava da sami odlučuju o svojoj budućnosti.

Ono čime se pojedini političari u BiH  ponose, pametni se stide!  Rezultati  9 januara su dobro poznati, te njegovo obilježavanje u smislu komemoracije  kao Dana žrtava genocida i etničkog čišćenja, se mora obilježiti na području cijele zemlje ali i šire u dijaspori!

Na ovaj način se  novim generacijama šalje poruka da se historija ne smije ponoviti! Uzajamna međureligijsko poštovanje,  tolerancija, mir i  poštovanje osnovnih ljudskih prava svih građana na cijelom teritoriju BiH su vrijednosti na kojima se trebaju odgajati mlade generacije!

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

—————————————————————————————————————————————-

Pridružujem se stavovima iz gornjeg teksta, posebno podržavam naslov.

genocid u bosni                                                          Ovako se, između ostalog, pravila Rs

Bedrudin GUŠIĆ

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s