SD BiH: Nedopustivo mnogo žrtava u prometu

Posted: 7. Januara 2015. in Intervjui

sdbih

Državne vlasti moraju napraviti jasnu  strategiju u kojoj će se svake naredne godine smanjivati broj žrtava u saobraćaju sa vizijom od 0 žrtava godine 2020.

Svjedoci smo da Bosna i Hercegovina plaća visoku cijenu u kojoj su žrtve najčešće djeca i pješaci jer nema strategije kako bi se broj žrtava u saobraćaju drastično smanjivao. Dapače, stanje drumskog saobraćaja u našoj zemlji  je nezadovoljavajuće što rezultira u stalnom rastu  poginulih i povređenih u saobraćajnim nesrećama.

 Samo u  2013. godini prema podacima BIHAMK-a (Bosansko-hercegovački auto-moto klub)  na putevima se dogodilo ukupno 35.725 saobraćajnih nezgoda od kojih je zabilježeno 6. 908 saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povrijeđenim licima, te 28.817 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom. U saobraćajnim nezgodama u Bosni i Hercegovini život je izgubilo 334 lica, dok je 9.718 lica zadobilo teže ili lakše tjelesne ozljede. Trend izrazito negativnog rasta broja saobraćajnih nezgoda i nastradalih lica,  je nažalost nastavljen tokom proteklih 5  godina.

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uvjetima na cestama su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih  nezgoda , slijede  saobraćajne nezgode nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje saobraćajne signalizacije, nepovoljne uslove na putu itd.

Država  ne može iz godine u godinu nonšalirati broj žrtava u saobraćaju, posebno najmlađih kategorija! Zato je potrebna  jasna strategija djelovanja sa jasnom vizijom i nultom tolerancijom kako bi se  sačuvali životi učesnika u prometu! Značajnije  investicije u saobraćaj koje će poboljšati  saobraćajnu infrastruktura ali  i podignuti  nivo kulture većeg broja učesnika u saobraćaju su neophodne.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s