PUCANJ U MEDIJE, ATENTAT NA KLIX.BA

Posted: 5. Januara 2015. in Intervjui

stop policija

Kao što je uvreda za pošten rad i obespravljene radnike tuzlanskih uništenih privrednih giganata, sramota za tuzlansku opštinu, kanton, regiju i državu, sramota za sav narod BiH, pa i za kočopernu Evropu jedva iskamčenih 180 KM pomoći uz sirotinjski paket hrane od 120 KM –  tako je isto poniženje sviju nas, besprizorno gaženje naših sloboda, terorisanje naših prava, udar na medije koji se u Republici srpskoj osvetnički odvijao posljednji mjesec dana, a nedavnim upadom policijskih službi Rs u službene prostorije portala Klik.ba prelio i na cijelu državu… Nije to bila borba protiv kriminala niti istraga počinjenih kriminalnih radnji u samim vrhovima Republike srpske, kako se moglo očekivati, već smrtni pucanj u medije, atentat na građansku slobodu, atentat na naša ustavna prava…

Može se raniti pa i ubiti Klix.ba ali se ne mogu ubiti svi slobodarski mediji

Vlasti Republike srpske već dvije decenije bezuspješno pokušavaju opravdati genocid i odbraniti pravo na svoju postojanost. Pucanj u medije, atentat na Klix.ba je još jedan očajnički pokušaj u tom smjeru. Ako Klix.ba i ne preživi ovaj novi čin agresije, preživjet će drugi slobodarski mediji, ali genocidni režim Republike srpske ne smije i ne može preživjeti. To moraju da shvate i znaju svi u Rs, BiH, Evropi, pa i svijetu.

Ja koji pišem i vi koji ćete makar površno i usput čitati ovaj tekst znate da se kod nas u BiH već preko dvije decenije eksponiraju događaji od životne važnosti za sve nas, ali ih obično noć pojede i na njih potom padne prašina zaborava, ostavljajući sviju nas inertne i izgubljene u toj prašini. I ovaj atak na bh medije, atentat na Klix.ba, možda će biti uskoro zaboravljen, ali će ostati posljedice i najprepoznatljivija od njih-  gubljenje naših sloboda za koje se stoljećima prolivalo i prolilo toliko nevine krvi.

Kupovina poslaničkih glasova je samo logičan mešetarski slijed  

Od dana potpisivanja Dejtonskog sporazuma podršku za svoj opstanak genocidna tvorevina Republika srpska obezbjeđuje mešetarenjem i trgovinom, kupovanjem  podrške preko specijalnih lobija širom svijeta, prije svega u Americi. Nedavna kupovina poslaničkih glasova u režiji premijera Rs Željke Cvijanović poznata pod imenom “dva papka“ je samo logičan slijed iste uhodane prakse. Iako je u početku uzburkala kompletnu bh javnost, kupovina zastupnika u ime i za račun SNSD-e i državnog vrha Rs predstavljena je i nametnuta kao najobičnija trgovinska transakcija (kao recimo kupovina krompira slobodnom pogodbom na zelenoj pijaci), a radi se o kriminalu najtežeg oblika.

Posebno zabrinjava što je kompletna bh javnost i javnost EU i SAD, prihvatila inauguraciju nove vlasti Rs u režiji Dodikovog SNSD-a, iako je svima jasno da su ta dva glasa dala vlast SNSD-a i da se bez njih postojeća vlast ne bi mogla održati.

Sve do sada se ni jedna odgovorna pravna služba nije usmjerila u pravcu da se identifikuju i optuže oni koji su kupovali glasove i time narušili sistem vrijednosti ovog društva, već je ostavljeno na volju policijskim organima Rs da se iskale na medijima i novinarima, jer su se usudili prljave radnje iznijeli na vidjelo.

Vlasti Republike srpske su očito zaplašene sumnjom da je snimak napravila “krtica” u vrhu vlasti Rs, koja bi pored ovog mogla reći još mnoge druge stvari o karakteru vlasti Rs i modalitetima njenog djelovanja.

Novine i novinari postali stalna meta režimlija

A sve ovo nije od jučer. Već godinama novinari i novinske kuće su stalni klijenti sudova. U sudskim dosijima je na stotine je tužbi protiv medija i novinara, kojima kriminalni političari “peru” prljav obraz i švercaju sa svojom “uvrijeđenom časti”.

Napad na redakciju Klix.ba nije ništa novo u BiH već samo novi vid terora nad BiH i njenim građanima, kojim se žele građani BiH naučiti sitno disati. Ipak, ovo je prvi policijski upad u javne medije ove vrste i do sada najdrastičniji način gušenja sloboda i zastrašivanja slobode izražavanja. Posebno zabrinjava činjenica da je ovaj policijski upad odobrio Opštinski sud u Sarajevu, asistirala mu kantonalna policija, a ni sa jednog nivoa vlasti nije bilo reakcija, iako je napad bio popraćen i verbalnim napadima na novinare. Mada policija Rs ne može bez posebnog naloga djelovati na području FBiH, policija kantona Sarajevo im je dala podršku i pokriće za ovu protuzakonitu akciju.

Klix.ba je je već dugo trn u oku, jer je postao najposjećeniji i najuticajniji informativni portal u BiH. Ali u ovom slučaju Klix.ba nikako nije mogao biti predmet istrage, već je to morala bili vlada Rs koju predstavlja i predvodi Željka Cvijanović. I umjesto da prvo bude saslušana Željka Cvijanović ( jer je njen mešetarski glas prepoznat na video snimku), pa da se zatraži i njena ostavka na položaje u vladi Rs,  dodatno je nagrađena licencom da ponovno kao mandator nove vlade Rs sjedne u fotelju i bira sebi saradnike za nove mutne poslove.

Ovo je nesumnjivo pravi presedan. Besprimjerno kršenje svih prava, sa ciljem da se ušutkaju mediji, prestrave novinari, zastraši narod. Povrijeđeni su i prekršeni svi zakoni i propisi o ljudskim slobodama i pravima. Ubijena je sloboda medija. Povrijeđena je Evropska Konvencija o osnovnim ljudskim pravima, a nije ispoštovan već prekršen Krivični zakon Rs. Portalu Klix.ba i njegovim novinarima ( jer su odbili otkriti izvor od kojeg je primljen sporni video snimak), već se prijeti tužbama.

U ovom slučaju, više nego ikad, potrebna je suglasnost i podrška portalu Klix.ba svih medija u BiH, regionu i šire,  ali ne samo da se otkrije istina o tome ko je i na koji način kupio “dva papka”, već da se zaustave sve teže podnošljivi napadi na slobodne novinare i slobodu medija. I ovaj moj tekst je pisan u težnji da sviju nas potjeti na našu svetu dužnost da stanemo u liniju odbrane, da branimo stečene slobode i sebe.

Ostaje pitanje šta nakon ovog slučaja sa Klix.ba mogu očekivati ostali mediji i njihovi novinari, koji se usude istinito i otvoreno informisati javnost o zbivanjima oko njih? Po mišljenjima mnogih ovo će zaustaviti i ono malo uvjerljivih novinarskih glasova i potpuno onemogućiti istraživačko novinarstvo.

Možda podnošenje tužbi protiv odgovornih u policijskim organima i pravosudnim organizacijama Banja Luke i Sarajeva, o kojima se u Klix.ba počelo razmišljati, ne bi bilo sasvim djelotvorno, ali bi moglo  privući pažnju javnosti i uzburkati je, kako bi cijeli slučaj dobio pripadajući tretman.

BiH je policijska država

Bosna i Hercegovina je već mjesecima, ako ne i godinama, policijska država. Službe policije i sigurnosti svaki dan sve agresivnije, bezobzirnije i beskrupuloznije siju teror nad narodom. Nisu svi na udaru tog terora. Nisu ratni zločinci, nisu kriminalci visokog ranga, nisu neprijatelji države niti izvršioci teških političkih zločina. Na udaru je sitni kriminal, drogeraši, šibičari, sitni provalnici i muslimani markirani kao vehabije ili teroristi.

Svake sedmice se pokreću policijske racije raznih kodnih naziva, svaki dan se upada u kuće malih običnih ljudi, a oni privode, optužuju i zatvaraju, dok nedodirljivi  kriminalci najvišeg ranga i dalje sjede u foteljama, primaju astronomske plate i uživaju rentu za opljačkano narodno blago i pokradene privredne objekte.

Sarajevski Trojanski konj

Ni ovaj put se policijski i sudski organi nisu usudili usmjeriti na direktne počinioce kriminalnih radnji, već na žrtve… Ponovno se pokazalo da je nedodirljiv ne samo Milorad Dodik, već su zaštićeni i nedodirljivi svi oni koji za njega rade, s njim šuruju i sarađuju… uključujući i Željku Cvijanović.

Da bi sve bilo po protokolu, vlasti Republike srpske lukavo su osmislile strategiju, po kojoj su ulogu Trojanskog konja dodjelili Kantonalnoj policiji i Sarajevskom sudu. Napad na Klix.ba izvršen je po nalogu Sarajevskog suda, a egzekucija preko MUP Rs, uz asistenciju policije kantona Sarajevo. Servisiranjem sarajevskih sudskih i policijskih organa policiji Rs otvoren je sudsko-pravosudni skandal, sa kojim će policijska država dobiti dodatni potencijal da ojača svoju strogoću.

Ipak, po reakcijama vlasti Rs više je nego očigledno, da je vladajuću koaliciju, vrhove SNSD-a zahvatila panika, jer strahuju da među njima ruje krtica ili krtice, koja bi mogla otkriti i druge mnogo važnije tajne, koje bi razvlastile i povukle na dno sve one koji dnu već odavno pripadaju.

Kome služe i za koga rade službe sigurnosti

U čije ime postoje i za koga rade službe sigurnosti? Da rade za državu, imali bi državu, da rade za narod, narod bi mogao mirno spavati, ali ne. Službe sigurnosti rade za račun određenih centara moći a po nalogu ekstremnog susjedstva i domaćih političkih moćnika.

Vrhunac svih presija je presija na medije. Zato glavni događaj prošle nedelje u BiH nije samo pritisak na medije, nije samo proganjanje slobodnih novinara, već atentat na medije i novinare. Da tačno tako. To je ubitačan pucanj u medijsku slobodu, u medije.

Ako je suditi po ranijim vremenima i onom što se dogodilo zadnju godinu dana, onda se ovo može smatrati uvodom u agoniju u koju se žele potisnuti svi mediji koji ne služe režimu. Ovo je put u samrtničku agoniju koja čeka novinare i sve one koji žele ljudima oko sebe i svijetu kazati istinu. Time embargo na istinu stiče pravo državljanstva na cijelom području BiH. Nažalost bh javnost je već toliko zahvaćena svojim mukama, pritisnuta totalitarizmom, nacionalističkom ideologijom, utrnula u stranačkom jednoumlju i vlastitoj inertnosti,  da ostaje gluha i nijema na ono što se oko nje događa.

Može li i umijeli narod odgovoriti na teror?

Krajnje je vrijeme da narod odgovori. Krajnje je vrijeme da odgovore institucije, parlamentarne i druge predstavničke strukture, prije nego što narod bude dovoljno jasan i glasan. Ako ne bude skoro tog odgovora diktatura će poprimiti mnogo teže oblike. Novinari će prestati pisati ili će samo pisati o sajmovima,vašarima i vremenu… a to će tužilaštva i sudove još dublje gurnuti u san u kojem već godinama počivaju.

Ako zaboravimo na uzroke i bavimo se samo posljedicama, “nedoklana ovca će morati sama krenuti za vukom s molbom da je dokolje”.

Burlington, januara 4, 2015

Zijad Bećirević

zijad-becirevic1

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s