SDBiH: Smjena i zabrana obavljanja javnih funkcija za ministra Kaplana

Posted: 29. Decembra 2014. in Intervjui

sdbih

Stranka dijaspore Bosne i i Hercegovine zahtjeva trenutnu smjenu federalnog ministra Salmira Kaplana  jer je zloupotrebom, neosnovano,  pribavio materijalnu korist u iznosu od  600 KM mjesečno, za odvojeni život od porodice iako je imao vlastiti stan u Sarajevu . Takođe, pored vraćanja novca i novčane kazne u proporciji krađe budžeta, zahtjevamo zabranu obavljanja bilo kakvih javnih funkcija u vremenu od 5 godina!

Kaplanova zloupotreba službenog položaja zaslužuje najoštriju osudu bosansko-hercegovačke javnosti  i sankcije za obmanu porezkih obaveznika. Za ovakav postupak nema nikakvog opravdanja jer predstavlja dno moralnog ponora jednog ministra koji je izgubio svaki osjećaj za stvarnost i  kredibilitet za obavljanje bilo kojih  javnih dužnosti ! Očigledno je da je postojala krivična namjera kojom je oštečen državni budžet jer je gospodin Kaplan, prvo registracijom mjesta u prebivališta u Sarajevu, periodu od 2004-2009 godine, ostvario materijalnu korist u vrijeme kad je Fond za izgradnju stanova Kantona Sarajevo po povlaštenim cijenama počeo izgradnju i prodaju stanova za mlade do 35 godina starosti a zatim promijenom  sarajevske adrese prebivališta sa stolačkom, ostvario materijalnu nadoknadu za neosnovani, odvojeni život.

U zemljama zapadne Evrope zabilježene su smjene ministara koji nisu plaćali uredno kazne za parkiranje a da ne govorimo o obmanama! ćutanje i odobravanje odgovornih iz SDA-stranke,  treba da nas sviju zabrinjava jer je jasno da Kaplan u svom (ne)primjeru nije jedini političar koji je  oštetio državni budžet!

Osim Kaplana, 12 ministara u Vladi FBiH koriste naknade za smještaj. Za sve njih je iz federalnog budžeta u posljednje skoro četiri godine isplaćeno oko 226.000 KM. Naknadu ne koriste premijer i tri ministra. Ukoliko se pokažu tačne tvdnje Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN),  da četvorica ministara primaju naknadu za odvojeni život, iako imaju vlastiti stan u gradu u kojem rade, zahtjevamo isti krivični tretman  i za ostala tri ministra!

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s