Koalicija Domovina

Posted: 29. Decembra 2014. in Intervjui

Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine izražava svoju punu podršku očuvanju jedinstva Koalicije “Domovina”! Koalicija “Domovina” nema drugu alternativu kada se tiče interesa povratničke hrvatske i bošnjačke populacije u RS-u! Opredjeljeni smo da zajedno, sinergijom sa  našim zajedničkim koalicionim partnerima, se borimo za bolja građanska i više ljudskih prava u manjem bosasnko-hercegovačkom entitetu!

Međutim, kao i naši koalicioni partneri HSP i SBIH želimo da izrazimo nezadovoljstvo ponašenjem   predstavnika SDA stranka  koji zloupotrebljavaju Koaliciju “Domovina” u promovisanju vlastitih stranačkih interesa, ne uvažavajući kodekse uvažavanja i zajedničkog koalicionog djelovanja.

Na žalost, još u procesu formiranja Koalicije “Domovina”,  bivšem  koordinatoru Koalicije Prvi mart gospodinu Emiru Suljagiću sam kao predsjednik Stranke dijaspore Bosne i Hercegovine, skrenuo pažnju na nonšaliranje principa jednakosti i ravnopravnosti koje smo ugovorili,  kao koalicioni partneri. Na izbornim listama za NS RS su na prvim mjestima prioritirani kandidati SDA stranke a za Parlamentarnu skupštinu BiH iz RS-a , kandidati koalicije su postavljeni  na zajedničku listu SDA stranke, mimo volje naših kandidata, zbog čega smo ostali neprepoznatljivi. Svakako da je SDA stranka profitirala ovakvim Suljagićevim solomonskim riješenjem, što danas rezultira neodgovornim ponašanjem predstavnika SDA stranke koji su se postavili iznad interesa djelovanja članica Koalicije “Domovina”.

Osudili smo kao prva stranka odlazak predstavnika SDA na pregovore sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom o učešću u vlasti i ocjenili ih ponižavajućim za povratničku populaciju. Stranka dijaspore BiH neće prihvaćati pregovore sa političarima koji negiraju državu BiH, genocid u Srebrenici i Prijedoru te pravo najmlađe populacije povratničke djece na obrazovanje i jezik.

Zato pozivamo odgovorne u SDA stranci da preispitaju djelovanje svojih predstavnika u Koaliciji “Domovina”! Za efikasniju i produktivniju politiku povratničke populacije se moramo više dogovarati za stolom ostavljajući po strani naše usko-stranačke interese!

Mr.Sci. Edin Osmančević, predsjednik SD BiH

edin osmancevic

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s