15 godina od Tuđmanove smrti

Posted: 11. Decembra 2014. in Intervjui

sdbih

Povodom 15. godišnjice smrti prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana od zvaničnika Republike Hrvatske  su došle izjave kojim se hvali  djelo i lik bivšeg hrvatskog predsjednika. Na zalost, ni u jednoj od tih izjava se ne spominje  Tuđmanova bolesna vizija podjele Bosne i Hercegovine zašto je i Haški tribunal proglasio šestorku iz “Herceg-Bosne” krivima za ratne zločine počinjene na teritoriju BiH. Da podsjetimo javnost da je Jadranko Prlić osuđen na 25, Bruno Stojić na 20, Slobodan Praljak na 20, Milivoj Petković na 20, Valentin Ćorić na 16, a Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Sud je zaključio da je svih šestero optuženika sudjelovalo u udruženom zločinačkom pothvatu, kojeg je iz Zagreba koordinirao Franjo Tuđman, s ciljem etničkog čišćenja “hrvatskog teritorija” u BiH od muslimanskog stanovništva. Konačni cilj udruženog zločinačkog pothvata je bio stvaranje “Velike Hrvatske”. Svih šestero optuženika je, prema presudi, uvelike doprinijelo udruženom zločinačkom pothvatu. Sud je zaključio da počinjeni zločini nisu bili samovolja šačice vojnika, već dio udruženog zločinačkog pothvata.

Sudsko vijeće utvrdilo je sukob u BiH bio međunarodnog karaktera ili drugim riječima, Haški je tribunal presudio da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH.  Na čelu udruženog zločinačkog pothvata bio je Franjo Tuđman, koji je, prema zaključcima suda, s liderima “Herceg-Bosne” dogovorio etničko čišćenje muslimanskog stanovništva s teritorija BiH kojeg su smatrali “hrvatskim”.

Izjave hrvatskih zvaničnika koje hvale Tuđmanov lik i djelo  ne uzimajući u obzir gore navedene činjenice su bez sumnje u cilju revizije historijskih fakata i protivne presudama Sudskog vijeća.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s