Poljoprivreda

Posted: 4. Decembra 2014. in Intervjui

sdbihNicholas Hill, otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH, ocijenio je u svojoj izjavi za medije  da ” lider SNSD-a i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik može blokirati reformske procese u BiH, bez obzira na to da li će ili ne njegova partija biti dio vlasti na nivou Bosne i Hercegovine”.

On je pored toga istakao da” danas vidimo situaciju u poljoprivredi, koja je rezultat jedne od Dodikovih blokada zbog koje je nemoguće da se formiraju agencije i institucije koje bi omogućile izvoz poljoprivrednih proizvoda”.

Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine, kao i u svojim ranijim izjavama je ukazivala na izuzetno težak položaj poljoprivrednika i proizvođača mlijeka. Ilustracije radi, u  2013 godini, proizvodač mlijeka je dobivao nadoknadu od  0,75 feninga za 1 litru mlijeka  da bi u 2014  se ovaj iznos smanjio na  svega 0,56 feninga. Dovoljno je reći da za jednu kilu stočnog koncentrata poljoprivredni proizvodač izdvaja  1,55 konvertibilnih maraka kako bi se ukazalo na težinu situacije i gubitke  poljoprivrede kojima entiteti svjesno doprinose.

Za ovakvu tešku situaciju u kojoj se  poljoprivrednici nalaze,  političari poput  Dodika i njemu sličnih koji se protive formiranju zajedničke državne poljoprivredne politike i ministarstva,  snose najveću odgovornost.

Njima je bez sumnje veći interes da uvozni lobi guši domaćeg proizvođača, ostvarujući velike profite na B-H tržištu. Najbolja ilustracija ovakvog stanja je  veliki spoljno-trgovinski deficit koje Bosna i Hercegovina ostvaruje u robno-novčanoj razmjeni sa  susjednim zemaljama te činjenica da domaća poljoprivreda jedva pokriva 20 % potreba  domaćeg potrošača.

Prijedlozi sa kojima Dodik dolazi kako bi povećao poljoprivrednu proizvodnju poput povećanja poreza na neobrađenu zemlju su destimulišući i neproduktivni.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s