Đorđe Subotić: SRBIJA NE PRAZNUJE REPUBLIKU!

Posted: 27. Novembra 2014. in Intervjui

Dan Republike u skraćenoj Jugoslaviji i Srbiji slavio se još dugo nakon što je prestala da postoji država koja ga je uvela i ozakonila.

Dan Republike je u Srbiji ubijen. Prema Zakonu o državnim praznicima u Srbiji se svetkuju Nova godina, Dan državnosti, Praznik rada i Dan primirja u Prvom svetskom ratu. U «svetovnoj» državi praznuju se i verski praznici: Prvi dan Božića i Uskršnji praznici od Velikog petka zaključno sa drugim Danom Uskrsa. Pored navedenih praznika, zaposleni, studenti i učenici imaju pravo da ne rade za određene verske praznike i to: Pravoslavci na prvi dan krsne slave, Katolici i pripadnici drugih hrišćanskih zajednica na prvi dan božića i dane Uskršnjih praznika; Pripadnici islamske zajednice na prvi dan Ramazanskog bajrama i prvi dan Kurbanskog bajrama; Pripadnici jevrejske zajednice na prvi dan Jom Kipura. U Republici radno se  obeležavaju: Sveti Sava, Dan Pobede i Vidov dan.

U agoniji umiranja države svetkovina Dana Republike stvarala je privid postojanja onih vrednosti koje su nam značile  sam život i više od toga.

Danas definitivno nema dana Republike.

Nema više ni pomena o njemu!

Republika Srbija je jedina država na svetu koja je ukinula dan  svetkovanja demokratskog vladavinskog  oblika sopstvenog postojanja.

Dan Republike je danas prazno ustavno slovo  u Srbiji.

Svakojaki izmišljeni državni, verski i političko stranački slavski praznici, prisajedinjenja i primirja zakrili su od života Dan Republike.

Srbija je zemlja u kojoj REPUBLIKA označava reč pretnje za uskogrudu i netolerantnu centralizovanu državu, klero-fašizam,  političku razularenost i voluntarizam, diktaturu, lopovluk i lustraciju. Republika je prostor za slobodu i pravdu…

Ta reč REPUBLIKA rezervisana je samo za državu Srbiju koja se te reči, njenog značenja i poruke stidi.

Republika i pored satrapskog odnosa vlasti prema njoj i uprkos tome, živi u glavama onih ljudi koji se nje sećaju, neguju u sebi i priželjkuju za Vojvodinu.

Živeo Dan Republike!!!

Za nas koji jesmo i za one koji dolaze!

AVNOJ je simbol antifašizma, federalizma, ravnopravnosti i slobode. Vojvodina počiva na tim postulatima. Vojvodina Republika je ideja slobode i ravnopravnosti! Za slobodu i ravnopravnost valja se boriti!

Đorđe Subotić

djordje subotic

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s