Slijedom masovnih nemira u Americi

Posted: 26. Novembra 2014. in Intervjui

AMERIČKO NOVEMBARSKO “PROLJEĆE”

Ferguson
Ima jedna sa naših prostora, znakovita i primjenjljiva u mnogim situacijama: “Selo gori, a baba se češlja….” E, pa, nije mi do češljanja (pošteno govoreći, sve manje i imam potrebe za tim) jer širi prostor u kojem živim doslovno gori. Gori Amerika!
 
I sad da ja pišem o mnogo čemu što me žulja, naročito kada je o Bosni riječ, a da žmirim na ono što mi se dešava pred nosom.., e pa neće moći. Nisam taj. Imao sam i imam stav o svemu što je relevantno ne samo za mene, nego i za mnoge druge i očitavao sam se javno, pa zašto ne  bih i sada.
 
Da, radi se o masovnim nemirima u Americi nakon odluke porote u Fergusonu, predgrađu Saint Louisa, država Missouri, da se neće podignuti optužnica protiv bijelog policajca Darrena Wilsona koji je krajem augusta ubio nenaoružanog tinejdžera, afroamerickog porijekla Michaela Browna.
 
Nemiri, uključujući i nasilje, mogli su se predvidjeti
 
Moglo se sve ovo očekivati. Da li je i porota koja je oslobodila svake daljnje odgovornosti policajca-ubicu računala s ovakvim reakcijama, pogotovo u smislu njihove masovnosti i intenziteta, teško je sada reći i ne bih spekulirao. Ali jasno je kao dan da je problem mnogo dublji i da se sada suočavamo s nekim posljedicama nečega što se mnogima u svijetu kao bumerang odbija o glavu a to je guranje istine pod tepih. Kao što je  god Evropa lagala samu sebe da je pobijedila fašizam, pa joj se on na velika vrata vraća čak i kroz institucije EU, naprimjer, jednako tako i ova Amerika problem rasne diskriminacije previše dugo drži pod tepihom i nije bila spremna priznati ni sebi ni ostatku svijeta da ona još postoji. I, naravno, tepih se ponekad digne, ako ništa, a ono zbog čišćenja prostorija i ono što je bilo pod njim vaskrsne. Desilo se upravo to krajem augusta u Fergusonu i teško je povjerovati u bilo čije teze da ubistvo nije bilo na rasnoj osnovi, kao što je teško povjerovati da u odluci porote da se ubica bijele boje kože oslobodi od odgovornosti nema motiva na rasnoj osnovi. I sada imamo nemire, sa nasiljem, kojima se ne nazire kraj. Dešavaju se i ovdje u Bostonu, kao i u ostalih 170 američkih gradova, po domino sistemu.
 
Oštar komentar Kobe Bryanta
 
Njegova se itekako čuje. Jedan je od najboljih sportista svijeta u ovom stoljeću. Igrački i ljudski autoritet – živa košarkaška legenda Kobe Bryant. Oglasio se ovih dana na svome twiteru oštrim komentarom na oslobađanje od odgovornosti Darrena Wilsona rekavši, između ostaloga: “Sistem je omogućio mladim Afroamerikancima da budu ubijeni iza maske prava….” Bravo, Kobe!
 
Obama se o svom jadu zabavio
 
Predsjednik Obama se oglašava, jasno i glasno osuđujući nasilje diljem Amerike, ali konspirativnim riječnikom spominje moguće uzroke ovakvog stanja. No, on se o svom jadu zabavio i njegova se skoro da i ne čuje više. Ne može taj čovjek, kako stvari sada stoje, dobaciti dalje od svoje spavaće sobe u Bijeloj kući. Naravno, niti je on ikakav uzrok niti posljedica stanja u kojem se Amerika nalazi, jer znamo kakvi su igrači bili prije njega i znamo da je uzeo vrelo gvožđe u ruke. Ali, uzeo ga je svjesno, poručujući i Naciji i svijetu da će ga ohladiti dok bude stanovao u Bijeloj kući. No, svjedoci smo da nije uspio u tome.
Amerika se, nakon fronta “borbe protiv terorizma” (čitaj: “islamskog”), suočava i sa nekim drugim izazovima – sada joj je kost u grlu Putin i ono što on radi u Ukrajini (za sada) a evo, sada se i o svom jadu zabavila. Baš kao i njen predsjednik.
Fino je imati tepihe u kući, ali ne treba stavljati ništa ispod njih!
Ali, valjan nam se spremati za razdobolje još jednog iz dinastije Bush – Džeba (Jeb), nakon 2016., po svemu sudeći. Ko njega preživi – pričat će….
 
Bedrudin GUŠIĆ

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s