NEDODIRLJIVI DODIKOV NACIONALIZAM NASTAVLJA DOMINACIJU?

Posted: 25. Novembra 2014. in Intervjui

Dok u drugim državama bivše Jugoslavije korupcija i kriminal dolaze na udar, kriminalci  sve češće dolaze pod udar zakona, u dijelu BiH – Republici srpskoj još uvijek se ništa ne dešava. Dodik i svi uz Dodika u Rs su nedodirljivi. Od sutra stupaju u novi  četvorogodišnji mandat, u kojem neće biti nedodirljivi kao zadnjih 8 godina, ali  će i dalje biti dovoljno jaki da održe i snaže nacionalističko jednoumlje, kojim se amnestira krvica i krivci oslobađaju odgovornosti za počinjene zločine i kriminal. U takvim uslovima krivična odgovornost, zakonske sankcije  ostaju  samo za one druge, za malog napuštenog običnog čovjeka, za one koji se usude reći istinu i suprostaviti se Dodikovom totalitarizmu.

mile

Nacionalistički imunitet genocidne Rs ojačan u Dodikovom izbornom mandatu korumptivno štiti sve one koji podržavaju Dodika i rade sa njim, u težnji da se srpski narod i međunarodna zajednica uvjere da genocidnoj Republici srpskoj treba priznati status samostalne srpske države, bez obzira na to što je uspostavljena na bošnjačkoj zemlji i grobovima Bošnjaka.

U Rs ne odgovaraju počinioci zločina već oni koji na zločine ukazuju

Režim Republike srpske štiti kriminalce  i ratne zločince. U Rs se ne hapse poznati zločinci, kriminalci, neprijatelji države već se  nastavlja presija i teror policijskih službi i organa sigurnosti protiv stanovništva, što svaki dan najuvjerljivije osjećaju bošnjački povratnici. Sankcionišu se žrtve  a ne izvršioci kriminalnih radnji i dijela. To je uhodana matrična šema po kojoj  djeluje posdejtonski režim Rs. U bezbroj slučajeva žrtve su predstavljene kao krivci a počinioci krivičnih dijela su  egzekutori, preko korumpiranih sudskih organa a nerijetko i sami. Sprega vlasti, tužilaštva i sudstva Rs je toliko čvrsta, da uspješno odoljeva svim kritikama i optužbama iznutra i iz vana.

Najveći prekršaj u Rs je reći istinu i boriti se za nju

Najveći prekršaj u Rs je reći istinu i boriti se za nju. Otkriti ili ukazati na kriminal u bilo kojoj strukturi nacioanlističkih vlasti Rs tretira se kao djelovanje protiv svog naroda i izdaja srpske stvari. Zbog toga najveći kriminalci već dvije decenije ne odgovaraju za šverc oružjem, cigaretama, za pljačke, pronevjere, otimačinu privatne i državne imovine, za poslovne malverzacije, sklapanje štetnih ugovora, licitiranje državnih resursa…Neprijateljskoj djelatnosti prema državi BiH daju se atributi herojstva, a istupi neprijatelja BiH tipa Dodika, Radmanovića tretiraju se kao herojski. I dok za najteže delikte na koje se svakodnevno ukazuje nema ni odgovornosti ni kazne, dotle racije dobro obučenih specijalaca u sadejstvu sa susjedima, u ime borbe protiv terorizma i šverca drogama, svakodnevno upadaju u bošnjačke kuće i na osnovu unapred pripremljenih, najčešće lažnih optužbi, terorišu i hapse nedužne.  I dok običan mali čovjek odgovara i za ono što nije učinio, dotle zločinci i kriminalci ostaju pod plaštom nacioanlizma zaštićeni autoritetom  nacionalističkog vođe, Neprijatelja BiH  br. 1. U takvim okolnostima malo koga iznenađuje što vladajući Dodikov režim  u nastojanju da nadomjesti nedostajući broj poslaničkih mjesta u parlamentarnim strukturama (a da bi mogao i naredne 4 godine odtržati totalitarni režim) poseže za novim tipom kriminalnih radnji- vrbovanjem i poptplaćivanjem u ime i za račun SNSD-a izabranih narodnih poslanikma, koji pripadaju drugim političkim partijama. O tome uvjerljivo govori  nedavno objavljen video snimak, u kojem premijer Vlade Rs Željka Cvijanović sa svojim saradnicima dogovara tu prljavu strategiju.

Do nedavno jedini, koji se već u startu usudio javno oglasiti po ovom pitanju, bio  je g. Dragan Čavić, predsjednik Narodnog Demokratskog Pokreta (NDP), koji je protiv osoba osumnjačenih da su primile ili uzele mito u slučaju “kupovine narodnih poslanika “ podnio krivičnu prijavu.

Kupovina poslanika je najprofitabilniji biznis Rs

Iako je video snimak objavljen prije par dana uvjerljivo pokazao da vlast Rs preko premijera Vlade g. Ž. Cvijanović pokušava kupiti nedostajuće glasove kako bi  blok SNSD-e mogao i u naredne četiri godine sačuvati vlast i spriječiti da kriminalne radnje Predsjednika Rs i drugih oko njega iziđu na vidjelo, službe sigurnosti Rs nisu se usmjerile proriv Premijera Vlade i njenih saučesnika, već protiv onih koji su se usudili progovoriti o kriminalu vladajućih struktura i pokazati javnosti šta se sve radi u Rs. U situaciji kada je opozicija Republike srpske nagovještajem  pozitivnih promjena  i prijetnjom korumpiranoj vlasti stekla uslove da preuzme vlast, kupovina poslanika postala je najprofitabiliji posao u Rs.

Ovakav slučlaj, kakav se dogodio u Rs, u svakoj drugoj sredini digao bi na noge sve organe vlasti, svu  javnost i sakcije usmjerio protiv izvršilaca, samo se u Rs na odgovornost pozivaju  oni koji su slučaj otkrili i predočili ga javnosti.

Odgovornosti podliježu samo oni koji se usude reći istinu

Uprava kriminalističke policije MUPRS je odmah stala u odbranu korumpirane vlasti i Specijalnom tužilaštvu Rs podnijela prijavu, ali protiv izvršilaca zbog krivičnog djela neovlaštenog prisluškivanja i tonskog sniman ja više privatnih razgovora predsjednice vlade RS Željke Cvijanović. U saopćenju MUPRS se podsjeća da je 15. Novembra objavljen “montiran, kompromitirajući snimak privatnog razgovora predsjednice Vlade Rs snimljen posebnim tehničkim, sofisticiranim sredstvima za audio i video snimanje na kojem su iz konteksta izvađene pojedinačne izjave premijera, te iste namontirane s drugim izjavama, te na taj način stvoren izveden prividan stvarni razgovor između predsjednice Vlade i NN osoba- sagovornika “ ,

Na osnovu ovakvih činjenica, uprava kriminalističke policije  MUP-a Rs je podnijela  krivičnu prijavu protiv jedne ili više osoba koje su po njima počinile ovo krivično djelo, ali i protiv onih koji su na nezakonit način došli u posjed snimka i objavili ga u medijima. To i nije neko iznenađenje, jer u Rs je već dugo uhodana praksa da se sankckionišu žrtve a ne počinioci zločina. Sjetimo se samo postupka protiv starice Fate Orlović iz Kon jević Polja, koja se usudila suprostaviti neovlaštenoj nasilnoj izgranji crkve u njenom dvorištu.

A svima u BiH i svjetskoj  javnosti je poznato da na hiljade srpskih ratnih zločinaca i kriminalaca slobodno živi u svim gradovima Rs, uživa visoke penzije i druge privilegije vlasti, nastavlja terorisati svoje žrtve, umjesto da snosi sankcije za počinjena zlodjela.Umjesto njih zatvore pune sinovi bošnjačkih žrtava, koji se  sumnjače, optužuju i hapse u raznim aferama i pod raznim optužbama.

Kupovinom poslanika dovodi se u pitanje legalnost skupštine NSRS?

Predsjednik SDS-e g. Mladen Bosić je postavio pitanje regularnosti konstituirajuće sjednice  NS RS-e, zakazane za 24.novembar, zbog  nezakonitih transakcija i kupovine poslanika, podsjećajući pri tom na audio sniumak u kojem Željka Cvijanović govori o ( navodnoj) kupovini poslanika, iz čega proizilaze pitanja ko je kupljen, ko je dao pare, itd.  Neki od odgovora moći će se naslutiti ili znati već sutra na konstituirajućoj skupštini NS RS, kada se dozna koji su poslanici dali podršku političkom bloku oko SNSD. Po nekim medijima to bi mogli biti g. Ilija Stevančević iz PUP-a i g. Vojin Mitrović iz NDP-a.

Neprijatelji BiH u novom rušilačkom pohodu na BiH

Licitiranje i prodaja  glasova je izigravanje birača i demokratije u cilju podrške Dodikovom apsolutističkom režimu nacionalističkog  jednoumlja, kojim se produžuje vijek preživljenom režimu, osiguravaju i ojačavaju temelji genocidne Rs. To je otvorena podrška rušilačkom pohodu na BiH.

Naravno, u kontestu ovih događaja  je i posljednji istup  g.  Nebojše Radmanovića, odlazećeg  srpskog člana Predsjedništva BiH, jer je dio iste matrice, sa istim tendencijama, koje imaju za cilj razgradnju BiH države i osamostalenje Rs. Postavlja se pitanje smije li i s kojim pravom bivši – odlazeći član Predsjedništva BiH, otvoreni neprijatelj BiH, koji je svoj mandat u najvišem tijelu države koristio da pljuje po toj državi ( za koju je radio i koja ga je debelo plaćala), otvoreno pozivati na rušenje i secesiju. Umjesto da svojim oproštajnim govorom poželi napredak svojoj državi i novom Predsjednišvu , on bh javnosti i svijetu poručuje da: “Srbi još nisu završili proces stvaranja zajedničke države. Vidovdan je simbol borbe  za našu zajedničku državu, koju još nismo uspjeli stvoriti“.

Naravno, Dodikovom režimu, ako već sutra dobije novi četvorogodišnji mandat, pruža se nova prilika da u sadejstvu sa srpskim nacionalistima tipa Radmanovića i počiniocima zločina nad Bošnjacima koji su došli ili dolaze iz haških zatvora, neprijateljima BiH i zagovornicima Velike Srbije, nastavi svoj rušilačke pohod protiv BiH i okonča agresiju započetu devedesetih godina prošlog vijeka.

U takvim uslovima u Rs će i dalje kriminalcima, zločincima, profiterima i neprijateljima BiH biti dozvoljeno sve. I dalje će biti dovoljno pokazati vlastima Rs da si protiv BiH, za Veliku Srbiju, da dobiješ privilegovano radno mjesto,  ostvariš pravo na novčana primanja, dobiješ besplatno plac za kuću i kredit za izgradnju, i mnogo više toga. A nedodirljivi Dodikov režim produžiće dominaciju i paralisati sve procese koji vode napretku BiH i približavanju zemljama EU.

U Burlingtonu, 23.Novembra 2014.

Zijad Bećirević

zijad-becirevic1

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s