KUDA IDU DIVLJE SVINJE?

Posted: 25. Novembra 2014. in Intervjui

Dan državnosti BiH 25. Novembar obilježen u Sarajevu u prisustvu predstavnika susjednih zemalja i  MZ bez Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, koji je kao i njegovi prethodnici na taj historijski dan ostao u svom brlogu, izgnorišući obaveze koje je samo dan ranije zakletvom na vjernost državi BiH na sebe preuzeo. Dok najveći broj nas nastoji u državi BiH postaviti stvari na svoje mjesto, u Rs  se ignoriše sve što vodi zajedništvu i slave jubileji koji promovišu genocidno zatiranje drugih. Zato je i na ovaj Dan državnosti BiH u Sarajevu sijalo sunce, a Banja Luku pokrivali crni oblaci. Dan državnosti obilježavan bez Predsjednika države, kao dan familije bez glave domaćinstva, je samo profanisanje i ignorisanje historijskih vrijednosti  života na kojima je ova država uspostavljena.

mladen ivanic

Sram te bilo Mladene Ivaniću! Možeš li očekivati da te narod poštuje i prati na putu kao uvaženog vođu, a ti si nas slagao i pogazio data obećanja već prvi dan nakon što si se zakleo da ćeš služiti ovoj zemlji i njenom narodu. Sram te bilo Ivaniću. Ti da budeš moj/naš autoritet, ti da vodiš zemlju, a iz prve lekcije “o Mrkonjić Gradu” koju si naučio još u prvom razredu odbacuješ sve što ovu zemlju čini našom nezamjenjivom voljenom domovinom. Jel ti očekuješ od ovog slaganog, iznevjerenog i napaćenog naroda da te poštuju kao lidera i slijede kao vođu, a već si mu svojim prvim korakom pokazao da nisi dostojan ni povjerenja ni poštovanja. Takvom vođi ne bi povjerio ni ovce da mi ih pričuvaš.

Može li domaćinstvo imati ugled komšiluka i napredovati, ako mu domaćin familije, glava domaćinstva, uništi ugled već u prvom dodiru sa komšilukom? Može li država normalno funkckionirati i napredovati, kada njen prvi čovjek, njen predsjednik ignoriše i pogazi principe na koje se samo jedan dan ranije zakleo? A ti si se zakleo, Ivaniću!

Kako to izgleda kada domaćin kuće, glava porodice i familije, meditira negdje u nekom svom brlogu, a njegova kuća puna pozvanih gostiju iz susjedstva i raznih dijelova svijeta, obilježava i slavi najveći porodični jubilej, na kojem je kuća uspostavljena i formirano domaćinstvo?

Ovaj ludi bosanski narod se i ovaj put ujeo za jezik, povjerovao da će novi srpski član Predsjedništva BiH, najvećeg tijela ove države, Mladen Ivanić biti drugačiji i bolji od odurnog i bahatog prethodnika Nebojše Radmanovića, koji je od BiH godinama primao najveću platu, a mrzio je iz dna duše. Kako može biti bolji i donijeti željene promjene, kad je prva njegova izjava nakon izbora imala potpuno istu boju i ton i slala iste poruke s kojim su nas trovali i danas truju najveći srpski nacionalisti, neprijatelji BiH, Karadžić, Krajišnik, Mladić…? Umjesto da kao domaćin kuće, prvi novoizabrani Predsjednik BiH Predsjedništva, pozdravi Međunarodnu zajednicu, izrazi joj zahvalnost, pozove je na saradnju, njegove prve riječi su bile u stilu, “marš iz mog dvorišta, marš iz moje zemlje”, izražene kao papagajski zahtjev MZ- i i OHR-u da ide iz avlije, da napusti ovu zemlju. A to su iste riječi i sa istom namjerom, koje najveći neprijatelj BiH, neprijatelj Br. 1 ponavlja već pune 4 godine svog drugog predsjedničkog mandata, kako bi bez prisustva MZ i nadzora nad nedonoščetom mogli neometano nastaviti uništavati ovu državu i rasturati njene vrijednosti.

Koliko loš karakter državne vlasti šteti ovoj zemlji, gubi povjerenje i prlja njen ugled u svijetu ukazuje nam i činjenica da predsjednik države u startu laže sviju nas izjavom da nije prisustvovao Danu državnosti, koji se slavi i u njegovo ime, jer država još nema Zakona o državnim praznicima, podaništavajući činjenicu da je taj Zakon donesen još 1992, godine, da je i dalje na snazi, samo što ga nacionalistički vrh genocidne Rs ne prihvata, jer pokazuje odakle nam smrdi. Ivanić svjesno ignoriše činjenicu da je među prvim lekcijama koje je  naučio još u osnovnoj školi, da je Prvo zasjedanje najvišeg zakonodavnog tijela ove države iz tog vremena, ZAVNOBIHA u Mrkonjić Gradu, udarilo temelje državnosti, koje i njemu omoćuju da se danas kiti autoritetom i šepuri.

Ponovno se, kao desetine godina ranije moramo zapitati, kuda idu divlje svinje? Hoćemo li kao i do sada čekati da unerede i rasture sve što je stvarano hiljadu i kusur godina, ili da ih zaustavimo i natjeramo da čiste svoj brlog.

Kako da očekuje ova država, ovaj narod, da ga poštuju druge države, drugi narodi, ako ih mi ne poštujemo, ako ih bagateliše i ignoriše predsjednik te države, čovjek koji im je trebao prvi izraziti dobrodošlicu i pružiti gostoprimstvo, a umjesto toga on im okreće leđa i sebi u njedra govori nebuloze.

Ne možeš ti, bolan Ivaniću, svoj postupak opravdati ni sebi ni pred sobom, a kako tek pred narodom, kako elitnom susjedstvu, predstavnicima i ambasadorima prijateljskih država, koji su nas udostojili svog prisustva u danu u kojem slavimo ono najsvetije što je ova država ostvarila u zadnjem stoljeću, svoj dan državnosti, dan kada je nakon svih negiranja i odbijanja u Mrkonjić Gradu, a kratko potom i Sanskom Mostu, na Prvom i Drugom zasjedanju ZAVNOBIHA potvrdila svoju postojanost dugu preko hiljadu godina.

Takakv predsjednik ne treba ovoj državi, ovom narodu. On nije moj predsjednik. Što god on od sada kaže ja mu neću vjerovati. Ne želim ga ni čuti ni vidjeti, a toliko sam kako mnogi od vas naivno vjerovao da će biti bolji i drugačiji, da će nas povesti naprijed iz ovog brloga, a on nas u njega gura nazad i ne da nam ni glavu promoliti, da vidimo kako oko nas svijet izgleda.

Burlington, 25. novembra 2014.

Zijad Bećirević

zijad-becirevic1

komentara
  1. Aljosa Mujagic kaže:

    Obicno ne koristim ovakve termine ali “supak ostaje supak”.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s