Čestitamo Dan državnosti

Posted: 24. Novembra 2014. in Intervjui

sdbih

Povodom 25. novembra, čestitamo svim građanima i antifašistima Dan državnosti  Bosne i Hercegovine! Predstavnici Stranke dijaspore BiH i njeni članovi  iskazuju svoju čvrstu  opredjeljenost za očuvanje jedinstvene, multietničke  BiH i njenih antifašističkih tradicija ustanovljenih od strane vijećnika ZAVNOBIH-a u noći između 25. i 26. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu.

 Borba protiv fašizma u BiH i Evropi nije završena 1945. godine. Na žalost, danas smo svjedoci da više od petine zastupničkih mjesta u Evropskom parlamentu zauzimaju poslanici stranaka sa fašističkim i nacional-šovinističkim korijenima i ideologijama. Mnogi politički analitičari procjenjuju da je fašizam danas  u Evropi jači nego što je to bio tridesetih godina prošlog vijeka u doba Adolfa Hitlera. Danas u BiH se pokušavaju rehabilitovati fašističke aveti prošlosti pa se grade spomenici i obilježja fašističkim zločincima, kvinslinzima i pokretima.

Ovakvo stanje traži neprekidnu budnost i angažman svakog građanina u BiH!

Protiv novih genocida, silovanja i fašizma možemo se boriti samo ako ostanemo dosljedni na putu istine o historijskim događajima, traženjem pravde za žrtve fašističkog nasilja i pravednom  i antifašističkom obrazovno-vaspitnom sistemu najmlađih.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine
 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s