Povo​dom godisnjice Dajtona

Posted: 21. Novembra 2014. in Intervjui

sdbih

Povodom devetnaestogodišnjice parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma koristimo ovu priliku da pozovemo međunarodne dužnosnike i predstavnike  novoizabrane političke vlasti u BiH da pokažu političku volju i ulože napore u sprovođenju prijeko potrebnih ustavnih reformi.

Dejtonski mirovni sporazum  je postratni mirovni dokument koji u vidu okova drži zemlju u status -kvo stanju nemoćan da odgovori potrebama modernog društva.  Slijepo odbijanje ustavnih reformi i zagovanje nepromjenjivosti Dejtonskog sporazuma je od države napravilo psihijatrijskog bolesnika sa posttraumatskim sindromom prijeteći da bespoštedno uništi  tkivo po kome je bilo preoznatljivo bosansko-hercegovačko biće! Ankes 7 ovog sporazuma o održivom povratu prognainh i izgnanih nikad nije sproveden dok se onim najupornijim povratnicima osporava pravo na jezik, obrazovanje i  osnovna ljudska prava na rad i život.

Očekujemo da će  pregovori o  ustavnim reformama biti u interesu ukupnog društvenog ekonomskog prosperiteta, poboljšanja životnog standarda građana, njihovih prava i sloboda te  efikasnije borbe nepodnošljivo visokog nivoa kriminala i korupcije.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s