Prof. dr. Jovo Bakić, sociolog i docent na Filozofskom fakuletu iz Beograda: SAD SU NEZADOVOLJNE POLITIKOM VLADE SRBIJE POVODOM UKRAJINSKE KRIZE I ZATO SE ŠEŠELJ OBREO U SRBIJI

Posted: 20. Novembra 2014. in Intervjui

jovo bakicPremijeru Rami su dodelili ulogu da izaziva premijera Vučića, i on je tu ulogu odigrao. Svakako je dobro što predsednik vlade Vučić nije naseo na provokaciju, ali ne treba ga zbog toga ni previše hvaliti…..Gospodin Vučić stvara sopstvene neprijatelje. Nesiguran je, brani se od toga arogancijom, pa je otud i nervozan i nestrpljiv…..Naravno, Vučić jeste narcisoidan, i ta osobina veoma šteti kako njemu tako još više građanima Srbije…..Ključno je pitanje otkud Andreju Vučiću, koji nema nikakvu državnu funkciju, obezbeđenje predsednika Vlade Srbije. Izgleda da predsednik Vlade i njegov brat poimaju državu na način na koji su je poimali sultani Osmanskog carstva, tj. kao lični posed…..Šešelj je harizmatičan, a koktel socijalnih i nacionalnih frustracija mu nesumnjivo ide naruku…..Kada je nešto u interesu politike SAD, onda Haški tribunal tako i postupa. Pravda s tim nema nimalo veze, pa je i brukanje Haškog tribunala i sahranjivanje međunarodnog pravosuđa očekivano…..

Gospodine Bakiću! Da započnemo ovaj razgovor sa svježijim temama a jedna od njih svakako je posjeta albanskog premijera Edija Rame Beogradu, 10. novembra ove godine. Dakle, da li je, po Vašem mišljenju,visoki gost iz Albanije načinio provokativan gest na press konferenciji i da li je Vučić primjereno uzvratio?

BAKIĆ: Naravno, premijer albanske vlade je pokušao da izazove neprimeren odgovor predsednika srbijanske vlade, jer govorio je o onome o čemu su se prethodno dogovorili da javno ne govore. Važno je da se shvati da se tu političari malih balkanskih banana-država ništa ni ne pitaju. Premijeru Rami su dodelili ulogu da izaziva premijera Vučića, i on je tu ulogu odigrao. Svakako je dobro što predsednik vlade Vučić nije naseo na provokaciju, ali ne treba ga zbog toga ni previše hvaliti.

 Aleksandar Vučić je opredjeljen za put ka EU, ali je, za sad, rezolutan kada je status Kosova u pitanju. Hoće li se, prema Vašim eventualnim saznanjima i očekivanjima, desiti za Vučićeva mandata da se Srbija mora opredjeliti za jednu od dvije stolice – EU ili uporno svojatanje Kosova kao dijela Srbije, kako još piše u Ustavu te zemlje?

BAKIĆ: Svašta je moguće, jer ucenjivački potencijal EU nema granica. Može im se, bar u ovom trenutku.

Premijer Srbije nedvosmisleno ima podršku naroda, ali nekako, prateći njegove javne istupe, dobija se utisak da je stalno u nekom konfliktu sa nekim drugima, kao da ga se ugožava s nečije strane I sl. Ima li gospodin Vučić neprijatelje u Srbiji i ko su oni?

BAKIĆ: Gospodin Vučić stvara sopstvene neprijatelje. Nesiguran je, brani se od toga arogancijom, pa je otud i nervozan i nestrpljiv.

Može li se onda reći da je Vučić narcisoidan čovjek i koliko ta eventualna osobina premijera Srbije šteti funkciji koju obnaša, pa i njemu samome?

BAKIĆ: Naravno, Vučić jeste narcisoidan, i ta osobina veoma šteti kako njemu tako još više građanima Srbije.

Da li Vučić kontrolira medije u Srbiji i koje, eventualno?

BAKIĆ: On svakako kontroliše sredstva masovnog opštenja u Srbiji, a lakše je odgovoriti na pitanje koja ne kontroliše. Prema tome, on nema potpunu kontrolu nad: RTS-om (naravno, kulturni i naučno-obrazovni, kao i RTS Digital, programi su mnogo bolji od informativnog), RTV-om, Politikom, Danasom, nad većinom radio-stanica (one ga ne zanimaju pošto nisu naročito slušane), i pojedinim lokalnim TV stanicama ili novinama. Tu i tamo je pokušavao da kontroliše i internet-portale, ali to mu se vratilo kao bumerang. Ostale kontroliše na ovaj ili onaj način. Najveći je problem što veći deo građana Srbije (60%) nema kablovsku televiziju, nema mogućnost praćenja interneta, pa ostaje osuđeno da prati propagandu televizija s nacionalnom frekvencijom (to kako je ko dobijao nacionalnu frekvenciju poseban je problem).

Vučić je naročito dobio povjerenje većine građana Srbije na priči o borbi protiv korupcije. Da li tu borbu dosljedno i principjelno vodi cijelo ovo vrijeme otkako je prvi čovjek Vlade do danas i djeluje li da će na toj borbi istrajavati do kraja (mandata)?

BAKIĆ: Potpuno je jasno da se radi o izneverenom obećanju. Drugim rečima, sistem je ostao suštinski nepromenjen, tj. višeglavoj oligarhiji je pridodata jedna vrhunska glava u liku Aleksandra Vučića. Drugim rečima, oligarhijski sistem je pretvoren u autoritarno-oligarhijski.

Može li se za definiranje shvatanja obnašanja vlasti od strane premijera Vučića uzeti i primjer kada je u povodu Parade ponosa, nažalost, premlaćen njegov brat. Zapravo, otkud Vučićevo obezbjeđenje njegovom bratu?

BAKIĆ: Ključno je pitanje otkud Andreju Vučiću, koji nema nikakvu državnu funkciju, obezbeđenje predsednika Vlade Srbije. Izgleda da predsednik Vlade i njegov brat poimaju državu na način na koji su je poimali sultani Osmanskog carstva, tj. kao lični posed.

Da li će privremeno puštanje Šešelja na slobodu na bilo koji način utjecati na stabilnost političke situacije u Srbiji?

BAKIĆ: Videćemo. Šešelj je harizmatičan, a koktel socijalnih i nacionalnih frustracija mu nesumnjivo ide naruku.

Da li je realno očekivati, pogotovo nakon prvih reakcija nekih srbijanskih zvaničnika po dolasku  Šešelja u Beograd, da će taj dugogodišnji haški optuženik biti procesuiran i u Srbiji, vezano za ubistvo Zorana  Đinđića? Da li bi se u tom slučaju, eventualno, radikalizirala politička situacija u Srbiji?

BAKIĆ:Ne treba tako nešto očekivati, naročito ne posle brukanja Haškog tribunala.

Kako komentirate činjenicu da niti nakon 11 godina Haški sud nije izrekao presudu Vojislavu Šešelju?

BAKIĆ:Haški tribunal je sredstvo politike SAD prema prostoru bivše Jugoslavije, a nedostatak presude Šešelju je tek jedno u nizu sramoćenja koja je Haški tribunal sebi dopustio. Imam na umu da je: a) Naser Orić prvo bio osuđen na 2 godine, kao da je obio trafiku, a da nije odrubljivao glave i palio kuće, tj. čitava sela, te sve to prikazivao američkim i kanadskim novinarima, koji su o tome uredno obavestili javnost, da bi nakon toga i ta sramna presuda bila zamenjena još sramnijim oslobođenjem; b) tokom suđenja Ramušu Haradinaju ubijeno je 9 od 12 svedoka, a on je pušten da se nesmetano bavi politikom na Kosmetu; c) hrvatski generali Gotovina i Markač su oslobođeni nakon prvostepene presude da robijaju 24 odnosno 18 godina, što je apsolutni pravni presedan, dok je, nezavisno od ove formalne strane, činjenica je da niko nije odgovoran nakon što je Franjo Tuđman naredio da “Srbima treba nanijeti takve udarce da praktički nestanu”, što se nakon toga uistinu i desilo; d) Jovan Stanišić, šef Miloševićevog DB-a, i Franko Simatović, njegov zamenik, koji su osnovali zloglasne “crvene beretke”, te general Perišić, bivši načelnik generalštaba, su oslobođeni. Ono što sve njih povezuje jeste interes politike SAD prema prostoru bivše Jugoslavije. Kada je nešto u interesu politike SAD, onda Haški tribunal tako i postupa. Pravda s tim nema nimalo veze, pa je i brukanje Haškog tribunala i sahranjivanje međunarodnog pravosuđa očekivano. U tom ključu treba tumačiti i puštanje Šešelja na slobodu: SAD su nezadovoljne politikom Vlade Srbije povodom ukrajinske krize i zato se Šešelj obreo u Srbiji…Drugim rečima, uloga Šešelja jeste da kruni ugled Aleksandra Vučića, jer ovaj nije poslušan povodom ukrajinske krize, iako je uradio sve što treba povodom Kosmeta i neoliberalnih reformi privrede.

Ljetos ste, u povodu posjete mađarskog premijera Orbana Beogradu i njega i njegovog domaćina Vučića, onako, u paketu, nazvali demagozima. Hoćete li i za naše čitatelje obrazložiti tu tezu?

BAKIĆ:Oni podilaze niskim strastima građana, govore o borbi protiv bogataša i interesa velikih sila, dok u stvari nastavljaju suštinski oligarhijsku politiku. Jedina je razlika u tome da li favorizuju nacionalnu kapitalističku (Orban) ili međunarodnu kapitalističku (Vučić) oligarhiju.

Na samom kraju, po čemu ćete Vi pamtiti nedavno preminulog Miljenka Deretu?

BAKIĆ:Bio je prijatan i pozitivan čovek, protivnik nacionalizma, uvek na strani manjina i slabijih. To nas je neretko spajalo.

Hvala Vam puno za ovaj razgovor.

BAKIĆ: Hvala Vama.

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (632)

SAM_3102

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s