Prof. dr. DUBRAVKA STOJANOVIĆ, vanredni profesor na Odsjeku za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu: NA VOJNOJ PARADI U BEOGRADU JE BILO POTPUNO FALSIFIKOVANJE ISTORIJE

Posted: 11. Novembra 2014. in Intervjui

dubravka stojanovicPredsednik Nikolić je stalno govorio da su Beograd oslobodili Srbi i Rusi, dok je Putin govorio da su to uradile jedinice Jugoslovenske vojske i Crvene Armije. Tako da je sve bilo pomešano i kao da je domaćinima bilo neprijatno da uopšte kažu ko su bili junaci tog događa, a kao da su svojoj publici hteli da podmetnu neke druge vojnike, Srbe, nekomuniste. Sve je to bilo skandalozno!….. To je bilo potpuno falsifikovanje, počevši od datuma pa nadalje. Parada je napravljena 16. oktobra, jer je Putin tada preletao preko Srbije, pa mu je bilo zgodno da sleti da vidi tu malu izgubljenu zemljicu koja svoje praznike pomera prema agendi stranih predsednika!…..Drugi svetski rat se u to uopšte ne uklapa, jer je pobedila levičarska, nadnacionalna vojska. I onda je potrebno to potpuno prevrnuti da bi se moglo ubaciti u nacionalistički kontekst srpske i ruske pobede 1944!…..On (Milorad Dodik, op. B.G.) je glavni nosač tog fantazmagoričnog, imaginarnog nacionalnog kapitala. Svojim bahatim ponašanjem on još  jedini održava onaj Miloševićev duh inata celom svetu i onu destrukciju za kojom, verujem, mnogi i danas žale…..

Ovo je moj drugi intervju sa ovom uvaženom beogradskom profesoricom historije/istorije, nakon nepune tri godine. Ovoga puta je povod bila Vojna parada, održana u Beogradu 16. oktobra ove godine. Moja sugovornica je ponovo ljubazno prihvatila razgovor samnom, uz uvjet da joj zbog prezauzetosti postavim manje pitanja nego obično. Naravno, uvažio sam njenu molbu.

U pripremi ovog razgovora dogovorili smo se da će jedina tema istog biti nedavna Vojna parada u Beogradu, kojoj je prisustvovao i ruski predsjednik Putin. Dakle, iako je parada bila posvećena 70-toj godišnjici osobođenja Beograda, da li su njen sadržaj, muzika, ikonografija, govori… itd. zaista upućivali samo na tu jubilarnu godišnjicu ili….? Jesu li se tu bile pomiješale “babe i žabe”?

 putin u beograduProf. dr. STOJANOVIĆ: Veoma su bile pomešane “babe i žabe”! Vojnici koji su stajali ispod svečane bine bili su obučeni u uniforme iz Prvog svetskog rata ! Muzika  je uglavnom takođe bila iz Prvog svetskog rata, i tek ponekad se moglo čuti nešto kao što je “Po šumama i gorama”. Predsednik Nikolić je stalno govorio da su Beograd oslobodili Srbi i Rusi, dok je Putin govorio da su to uradile jedinice Jugoslovenske vojske i Crvene Armije. Tako da je sve bilo pomešano i kao da je domaćinima bilo neprijatno da uopšte kažu ko su bili junaci tog događaja, a kao da su svojoj publici hteli da podmetnu neke druge vojnike, Srbe, nekomuniste. Sve je to bilo skandalozno!

Da li su Paradi prisustvovali i predstavnici boračkih (SUBNOR) organizacija iz drugih republika, danas samostalnih država bivše SFRJ i kako to komentirate? Koje sve  jedinice su, zapravo, učestvovale u oslobođenju Beograda?

 Prof. dr. STOJANOVIĆ: OVO NE ZNAM.

Kako komentirate da je partizansku pobjedu u Drugom svjetskom ratu slavi predsjednik zemlje-domaćina koji se nije odrekao titule četničkog vojvode?

 Prof. dr. STOJANOVIĆ: Pa ovako kako se slavi to je skroz u redu. On slavi srpski nacionalistički mit iz Prvog svetskog rata, a prodaje ga Putinu kao da govori o 1945. To je jedna velika zloupotreba.

PRIPADNICI VOJSKE SRBIJE
Može li se onda izreći opća ocjena da je, s obzirom na sve viđeno na Vojnoj paradi 16. oktobra ove godine, bilo falsificiranja historije/istorije u dnevno-političke svrhe? 

 Prof. dr. STOJANOVIĆ: To je bilo potpuno falsifikovanje, počevši od datuma pa nadalje. Parada je napravljena 16. oktobra, jer je Putin tada preletao preko Srbije, pa mu je bilo zgodno da sleti da vidi tu malu izgubljenu zemljicu koja svoje praznike pomera prema agendi stranih predsednika! Prvi svetski rat je sada osnivački mit srpskog nacionalizma, pre svega zbog velikih srpskh žrtava i značajnih pobeda. Ta smesa daje odličan amalgam za nacionalizam. Drugi svetski rat se u to uopšte ne uklapa, jer je pobedila levičarska, nadnacionalna vojska. I onda je potrebno to potpuno prevrnuti da bi se moglo ubaciti u nacionalistički kontekst srpske i ruske pobede 1944!

 Da li je, po Vašem mišljenju, trebala Srbiji Vojna parada, zbog, prije svega, ekonomskog trenutka te države i, k tome, nakon katastrofalnih poplava koje su i nju zadesile ove godine?

 Prof. dr. STOJANOVIĆ: Naravno da ne – to je basnoslovno skupo. Ali je očigledno vlastima isplativije od neke ekonomski važnije investicije. Ovo je investicija u nacionalno imaginarno, a to je uvek veći kapital od onog stvarnog. To je fantazija.

A da li je bilo politički pragmatično zvati Putina na Paradu? Može li Srbija sjediti na dvije stolice, zapravo?

 Prof. dr. STOJANOVIĆ: Ne može, ali ne zna šta bi drugo? Usto, nema ni spoljnu ni unutrašnju politiku, pašće na kraju između tih stolica, kao što se dešava i u privatnom životu! To je tako lako predvidljivo.

 I, na kraju, kako Vam se dojmila uloga Milorada Dodika na Paradi?

vojna-parada-beograd

Prof. dr. STOJANOVIĆ: On je glavni nosač tog fantazmagoričnog, imaginarnog nacionalnog kapitala. Svojim bahatim ponašanjem on još  jedini održava onaj Miloševićev duh inata celom svetu i onu destrukciju za kojom, verujem, mnogi i danas žale.

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (629)

vrbas-miso

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s