Pad Berlinskog zida

Posted: 10. Novembra 2014. in Intervjui

sdbih

Obilježavanje 25. godišnjice pada Berlinskog zida u Njemačkoj koji je punih 28 godina dijelio Istočnu i Zapadnu Njemačku,  je historijski i simboličan događaj iz čijeg iskustva bi političari današnjih balkanskih država trebali izvući dragocjeno iskustvo gdje politike podjela među ljudima nema budućnost u današnjoj Evropi.

berlinski zidEvropa je naučila lekciju iz svoje historije  i grešaka načinjenih nakon Prvog svjetskog rata kaznivši  Njemačku plačanjem ogromne ratne štete prouzrokavši na taj način indirektno jačanje nacizma. Evropa je shvatila nakon Drugog svjetskog rata da  alternativa ratu  nije izgradnja zidova koja će dijeliti ljude već izgradnja mostova koja će doprinijeti izgradnji ekonomski prosperitetnih društava, razvoju liberalnih ideja i sloboda običnog čovjeka. Sigurni smo da će sudbinu Berlinskog zida prije ili kasnije doživjeti i aparthejdski zid podignut u Palestini.

Bosansko-hercegovački  političari  često odbacuju iskustva historijskih činjenica iz svoje bliže budućnosti i pokazuju  nerazumjevanje u kom pravcu se kreću  suvremeni  svjetski i evropski  politički procesi. Politika podjela je često povezana sa namjerom političkih aktera da se obezvrijedi i učini anemičnim  politički sistem Bosne i Hercegovine kako bi se sakrila ogromna pljačka i kriminalne radnje,  u koje su involvirani.

Primjer rušenja Berlinskog zida treba da bude svima nama inspiracija u rušenju vještačkih granica koje nas djele i čine siromašnijim!

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s