Stranka dijaspore BiH: Pozitivan pokušaj Njemačke i UK

Posted: 6. Novembra 2014. in Intervjui

sdbih

Pozdravljamo  inicijativu Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke, kojom  se konkretizuje novi pristup  Evropske unije prema BiH. Ocjenjujemo je kao  pozitivan pokušaj međunarodne zajednice da pomogne BiH da izađe iz duboke krize i okrene se evropskim integracijama.

Stranka dijaspore očekuje da će nova inicijativa biti u skladu sa presudama  Suda u Strazburu  kojom se traži da BiH sprovede opsežne ustavne reforme  kojim će se osnažiti građanska  opcija države. BiH ima obavezu sprovesti sve presude Evropskog suda za ljudska prava uključujući i presudu “Sejdić-Finci”.  Presude su isključivo tiču pitanja ljudskih prava  građanina BiH a ne kao ekskluzivno pravo  pripadnika jednog naroda ili nacionalne manjine kao što se to od strane pojednih političara želi prikazati.

S obzirom na dobropoznatljivu  retoriku novoizabranih B-H lidera kojim se već godinama izbjegavaju usvojiti ustavne reforme smatramo da bez snažnijeg pritiska Evropske zajednice neće biti odblokiran evropski put Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine
 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s