Stranka dijaspore BiH: Izb​orni zakon u službi partikrati​je

Posted: 3. Novembra 2014. in Intervjui

sdbih

Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine će  kao članica Koalicije “Domovina” zahtjevati od nove političke vlasti  da se u što kraćem roku pored ustavnih promjena  u skladu sa  presudom Sejdić Finci izvrše izmjene  Izbornog zakona.

Izborni zakon , kao sto smo ranije ukazivali  diskriminira  građanska prava bosansko-hecegovačkog čovjeka i kreiran je  po volji, tada vladajućih političkih subjekata kako bi se održao njihov monopol na političkom prostoru BiH.  O slabostima Izbornog zakona se najčešće polemiše poslije izbora, kao što je to i danas  nakon čega se završava sva priča o eventualnim izmjenama.

Izborni zakon je u mnogome doprinio da se rezultati etničkog čišćenja verificiraju a  Aneks 7 Daytonskog ugovora svede na mrtvo slovo na papiru.   Stranka dijaspore će zahtjevati da članovi Centralne izborne komisije(CIK) budu najkompetetniji, nestranački opredjeljeni i dokazane demokrate bosansko-hecegovačkog društva, uz  ravnopravniju zastupljenost žena u njegovom sastavu.

Najveći nonsens  i tragikomedija  prethodnog nedemokratskog  izbornog procesa jesu izbor  biračkih odbora  u kojima sjede članovi političkih stranaka.  Kasno objavljivanje rezultata  i ponovna brojanja sa biračkih mjesta jasno ukazuju da je  izborni proces  kriminalizovan i pretvoren u očuvanje stečenih pozicija i radnih mjesta vladajućih stranaka.

Izborni zakon produbljuje nepovjerenje gradana u demokratske procese što rezultira sa preko 120 hiljada prekriženih glasačkih listića. Čini se da nikoga u državi ne zabrinjava činjenica da je sa nešto više 30 % građana koji su glasali od ukupnog biračkog tijela,  “izabrana” nova vlast u Bosni i Hercegovini!

Današnji Izborni zakon doprinosi  razvoju partikratije uz sistematsko uništavanje bosansko-hercegovačkih demokratskih vrijednosti što je nedopustivo!

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s