In memoriam Miljenko Dereta: Odlazak veterana antiratnog pokreta

Posted: 3. Novembra 2014. in Intervjui
miljenko dereta
 Imao sam prije koju godinu intervju sa ovim divnim čovjekom. Utoliko me je više rastužila vijest o njegovoj smrti. Neka počiva u miru Božjem.
bg

Osnivač i dugogodišnji direktor Građanskih inicijativa Miljenko Dereta preminuo je u ponedeljak ujutro u 65. godini života.

Do 1990. realizovao je desetine programa iz oblasti kulture, nekoliko igranih TV filmova i jedan bioskopski film. Bio je kandidat opozicije na prvim višepartijskim izborima za Skupštinu Srbije 1990.

Godine 1996. sa grupom uglednih aktivista demokratske opozicije, antiratnog i nenacionalističkog pokreta osnovao je Građanske inicijative, udruženje građana za demokratiju i civilno obrazovanje.

Bio je narodni poslanik u sazivu 2012-2014.

Od samog početka bio je aktivan u antiratnom pokretu u Srbiji.

Vest o smrti Miljenka Derete zatekla nas je sa velikim osećanjem gubitka, kaže Sonja Biserko iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji:

“On je bio jedan od veterana ove scene od devedesetih godina. Bio je u tom antiratnom otporu, bio je član Građanskog saveza, gde je bio politički aktivan. Kasnije je bio poslanik u parlamentu. Poznat je i po svojoj nevladnoj organizaciji Građanske inicijative koja je uglavnom radila u unutrašnjosti Srbije i ističe se pre svega po temama koje su jako važne za Srbiju, ali su neprihvaćene, poput lokalne samouprave i decentralizacije”, priseća se Biserko, te dodaje:

“Miljenko je inače bio aktivan u svim događanjima u gradu koja su bila protiv rata, zločina i svega onoga što se dešavalo poslednjih 25 godina. Znači, pripada grupaciji koja je odmah na početku organizovala otpor srpskom nacionalizmu i agresiji. Bio je noseća figura vremena koje je iza nas. Njegov prerani odlazak je veliki gubitak ne samo za nevladinu scenu, negu uopšte za Srbiju, za taj mali deo ljudi koji se još uvek odupire svemu onome što ruši i relativizuje ono za šta se on godinama zalagao.”

Izvor: RFE od 3. novembra 2014.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s