AMERIČKI KONGRESNI IZBORI

Posted: 2. Novembra 2014. in Intervjui

Američki kongresni izbori održaće se u utorak 4. Novembra. Na njima se bira 435 predstavnika u Predstavnički dom Kongresa, od ukupno 100 popunjava se 36 senatorskih mjesta, a biraju se i neki organi drugih nivoa vlasti.

Kao izborni kandidat demokrata države Iowa na izborima učestvuje i Bošnjakinja Anesa Kajtazović, koja će ako pobjedi biti najmađi predstavnik u  Predstavničkom domu Kongresa.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSJ0Dd56nsaXN2yIDJdymLRvSek97sagy4mJo0jaY1RyZS_IsK2

Na ovim američkim kongresnim izborima , koji će se održati 4. Novembra 2014. godine ( za samo 2 dana), bira se pun sastav Predstavničkog doma američkog Kongresa sa  435 predstavnika na mandat od 4 godine i popunjava 36 od 100 senatorskih mjesta, na mandat od 6 godina. Paralelno s ovim bira se 38 državnih i teritorijalnih, te 46 državno-zakonodavnih,  4 teritorijalno- zakonodavna i brojna državno- lokalna tijela. Očekivani odaziv birača je ispod 50%.

US političkom scenom dominiraju Republikanci i Demokrati

Prema trenutnom stanju u Predstavničkom domu Kongresa Republikanci sada drže 234 a Demokrate 201 mjesto. Na osnovu provedenih anketa može se zaključiti da Republikanci imaju šansu da na štetu Demokrata još povećaju broj mjesta u  Predstavničkom domu Kongresa .

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRPkjqytebI-yLmKMJmORKMhsxGBs7e_8x5XApVt0RzUfvumYpdKAn-lXXO

U američkom Senatu se ovaj put od 100 senatorskih mjesta  popunjava 36 mjesta na 6 godina. Od ovih 36 mjesta Demokrate su popunjavale 21 a Republikanci 15 senatorskih mjesta. Sada Demokrate drže 53 senatorska mjesta, Republikanci 45 uz 2 nezavisna senatora. Šanse Republikanaca su da preuzmu prevlast i u Senatu, ako osvoje još 6 senatorskih mjesta, što bi se prem prognozama ipak ne bi trtebalo dogoditi.

Za razliku od većine drugih američkih izbora na ovim izborima nije bilo dominantne nacionalne teme, ali su na unutarnjem planu od većeg uticaja bila pitanja obrazovanja, fiskalni gap, “Obamacare”, obnovljivi izvori energije, statusna pitanja emigracije… a na vanjskom planu je od većeg uticaja bila kriza na Bliskom istoku, u Ukrajini, odnosi s Rusijom i Kinom, ebola, a malo više pažnje usmjereno je i na ekologiju.

Rezultati izbora bi mogli uticati na sistem socijalne i zdravstvene zaštite

Rezultate novembarskih izbora sa zebnjom očekuju američki građani udruženi u Savez penzionisanih Amerikanaca i oni koji životno ovise o kvalitetu sistema socijalne i zdravstvene zaštite, jer Republikanci uporno pokušavaju ove sisteme privatizirati, uskratiti i umanjiti im prava koja ostvaruju  kroz  “Obamacare” ili sisteme Socijalnog osiguranja(Social Security) i zdravstvenog osiguranja (Medicare). O ovim pitanjima treba da se ponovno raspravlja na predstojećem, 113-om  američkom kongresu.

Republikanci i dalje kontrolišu Kongres a Demokrate Senat

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSGat-Yx7PAKrHYBpM8Rh6xFxCpWyfdKTXSWv_nt7gWmGYx4Ug2

Za mjesta u američkom Kongresu i Senatu nastavlja se utrka između Demokrata i Republikanaca. Kontrola nad Senatom omogućila bi Demokratima da u posljednje dvije godine Obamina mandata poboljšaju postojeće i donesu nove zakone koje priželjkuju i drže vlast u šaci. I ovaj put ( kao na predsjedničkim izborima 2008.g.  kada je  Obama pobjedio i 2012.g. kada je Obama izgubio od Mitta Romneya) preloman uticaj u korist Demokrata  mogli bi napraviti birači u S. Karolina, gdje se demokratski kandidat Kay Hagan suprostavlja jakom republikanskom kandidatu Thomu Tillisomu.

Kandidat demokrata u državi Iowa Bošnjakinja Anesa Kajtazović

Ovo je prilika da se prisjetimo da na ovim izborima kao kandidat Demokrata za Predstavnički dom Kongresa ispred Distrikta 1 države Iowa učestvuje Bošnjakinja Anesa Kajtazović, koja je ujedno najmlađi bh predstavnik u američkim izborima. Ona je ponos BiH i ruža američke demokratije. Radujemo se njenom uspjehu i priželjkujemo njenu pobjedu, koja bi mogla biti od posebnog  uticaja za demokrate i američku demokratiju.

U izbornu kampanju Republikanci i Demokrati ulažu ogromne sume novca. Pritisak na članove i simpatizere partija kojim se iznuđuje participacija je sve veći, kako se bliži 4. Novembar. Prema procjeni Centra Responsive Politics ovi izbori će koštati 3, 67 biliona, od čega će kandidati i partije uložiti 2,7 biliona.

Većina Amerikanaca je nezadovoljna putem kojim zemlja ide, a popularnost predsjednika Obame je sve manja, što bi se moglo posljedično odraziti na demokrate.

Samo nova jaka treća partija može promjeniti stanje na američkoj političkoj sceni

Na američkoj političkoj sceni već 150 godina dominiraju i smjenjuju se na vlasti samo dvije političke partije, Republikanci i Demokrate. Sve druge partije, uključujući i američke zelene,toliko su male i finansijski slabe da nemaju nikavih šansi da uđu u Kongres. Sve to pokazuje da je američka demokratija pod  jakom kontrolom vlasti. Dok se u političkom životu ne pojavi neka jaka treća ili ina partija, ove dvije dominirajuće stranke – Republikanci odnosno Demokrati će kontrolisati kompletan politički i društveni život u Sjedinjenim državama.

Upravo zbog toga eventualna pobjeda Republikanaca na ovim novembarskim izborima nagovjestila bi dominaciju jake birokratske vlade, koja će sve nadgledati i djelovati sa stanovišta da su  liberalizam i progresivnost u klasičnom smislu opasnosti koje se moraju pod hitno odstraniti.

Već sada je izvjesno da će odmah po završetku ovih izbora početi oštra kapanja za predsjedničke izbore, koji se trebaju održati novembra  2016. godine. Eventualni poraz Demokrata na ovim izborima znatno bi im umanjio šansu da na predsjedničkim izborima 2016.godine, po isteku mandata Baracka Obame, u narednog predsjednika SAD promovišu svog kandita.

Burlington, 2. Novembra 2014.

Zijad Bećirević

zijad-becirevic1

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s