Na vijest o smrti donedavnog gradonačelnika Bostona Thomasa Menina: BIO JE ČOVJEK IZ NARODA I UZ NAROD

Posted: 30. Oktobra 2014. in Intervjui
thomas meninoBoston je danas rastužila vijest da je jutros, u 72. godini života, nakon relativno kraće bolesti, umro donedavni, 53. po redu gradonačelnik ovoga grada – Thomas Menino. Bio je gradonačelnik sa najdužim stazom u historiji Bostona – preko 20 godina. Sama ta činjenica govori dovoljno za sebe, odnosno upućuje na zaključak da se radi o čovjeku koji je dobijao povjerenje građana ovog američkog grada u pet uzastopnih mandata.
 
Ovaj kratki osvrt na upravo preminulog donedavnog gradonačelnika Bostona (Demokrat) nije samo izraz puke novinarske reakcije na relevantan događaj koji se desio u njegovom okruženju, nego još  više kao jedan ljudski odnos prema čovjeku koji je obilježio skoro 1/3 moga životnog puta. A, obilježio je na način da se itekako moglo moglo primijetiti da je grad u koji sam došao sa familijom prije nepunih 20 godina, a nisam ga birao, jedna uistinu liberalna i multikulturalna sredina, odnosno grad poželjan za živjeti u njemu. Za to najveće zasluge neosporno pripadaju upravo preminulom Thomasu Meninu.
 
boston
Taj čovjek je doista iza sebe ostavio duboke tragove u ovom gradu i ovom dijelu Amerike. Krasili su ga neposrednost, tolerantnost i stalni kontakt s tzv. običnim svijetom, odnosno s narodom. Njegovu principjelnu politiku da se pruži mogućnost svim etničkim zajednicama u Bostonu da slobodno upražnjavaju svoje kulturne i vjerske potrebe osjetili su i brojni muslimani ovoga grada kada je prije nekoliko godina završen i otvoren najveći Islamski centar, ne samo u Bostonu i državi Massachusetts, nego i šire.
IC Roxbury
 Kao što rekoh, sjetih se ovim konkretnim povodom Thomasa Menina i kao novinar, ali i kao čovjek. Ali, posebno ga se, na prepoznatljiv nacin, sjetih i kao Bošnjak i kao Bosanac.
 
Hvala, Thomas Menino, te počivaj u miru Božjem !
 
Bedrudin GUŠIĆ 
P.S.
Pogledajte ove dvije kuće: gore je kuća pokojnog Thomasa Menina u bostonskom predgrađu Hyde Park, a ispod jedna od kuća generalnog sekretara SDA Amira Zukića, naprimjer. TUGO MOJAAAAA!
thomas menino's home
 kuca amira zukica

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s