Tomislav Nikolić i Zlatko Lagumdžija – neke paralele

Posted: 29. Oktobra 2014. in Intervjui
DVA GROBARA – BIVŠI I SADAŠNJI
Često sam, i ne samo ja, odlazećeg predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžiju uspoređivao sa Staljinom, ne bez razloga, naravno. No, pustimo sada Staljina neka gori u džehennemu/paklu a, k tome, imamo još  živih na našim prostorima koji itekako određuju sudbine zemalja zapadnog Balkana, pa i naše.
 
“Toma Grobar” – bivši
 
toma nikolicIako s ideološki, kako sami sebe predstavljaju, bitno razlikuju, itekako se može vući paralela između aktuelnog predsjednika Srbije i (konačno) odlazećeg predsjednika SDP-a BiH. Prvog su, kao što je poznato, zbog posla kojim se u mladosti bavio zvali “Toma Grobar”. Bilo pa prošlo. U međuvremenu je Nikolić 1993. položio Šešelju zakletvu za četničkog vojvodu, potom se razišao s njim (nije sigurno da li i ideološki, ali nije ni bitno, barem za ovu priču), osnovao s Vučićem SNP (Srpska napredna stranka)…, postao presjednik Srbije…i… I dalje nije ni bitno. Bitno je da je od “Tome Grobara” postao Toma Predsjednik. Grobar je, znači, bivši, a Predsjednik – sadašnji.
 
Lagumdžija – aktuelni grobar socijaldemokracije u BiH
 
zlatko l.Kao što rekoh u uvodnom dijelu da pustimo Staljina, evo, sada bih rekao: pustimo i Tomu Nikolića, bivšeg Grobara, jer imamo mi svoju muku i svog grobara – Zlatka Lagumdžiju. U jednom od svojih nedavnih osvrta napisao sam da je taj čovjek najveći izdajnik BiH od Dejtona do danas i obrazložio tu tezu. Sada, nakon što su poznati konačni rezultati izbora u BiH i termin vanrednog Kongresa SDP-a u prilici sam da izreknem konačnu dijagnozu bolesti od koje boluje SDP-a BiH pa i socijaldemokracija BiH u cjelini a ona je da se sada kasno baviti kemoterapijom kada je bolest metastazirala. Uzrok bolesti treba javno, po ne znam koji put, obznaniti a zove se Zlatko Lagumdžija. On je, zapravo, aktuelni grobar socijaldemokracije u našoj zemlji. A da je vladao Strankom na socijaldemokratski način, da je bio liberalan kao što nije, da nije bio vlastoljubiv i nemilosrdni autokrata, kao što jeste, da je bio demokrata kao što nije, da je sačuvao kadrove s pedigreom unutar SDP-a…da nije oko sebe klonirao kadrove samo njemu poslušne a na štetu socijaldemokracije i Države u cjelini, danas bi se u Bosni i Hercegovini druga pjesma pjevala. Da nije vladao kako je vladao socijaldemokracija bi bila ujedinjena na teritoriju čitave BiH. Šta danas imamo? Nekoliko njih samo po imenu, a u praksi daleko od toga. Šta, zapravo, hoću da kažem? Pa valjda je i vrapcima na grani jasno da Bosna i Hercegovina ne može funkcionirati na nacionalnim isključivostima i sa strankama takve provenijencije, ma kako one međusobno koalirale na svim nivoima u zemlji, jer svaka od njih, pojedinačno, preferira svoj teritorij za “svoj” narod. To u konačnici znači – disolucija i nestanak BiH. Uostalom, tog filma smo se nagledali u proteklih 24 godine “demokracije” u BiH. S druge strane, socijaldemokratska (ne komunistička) ideja je u svojoj osnovi kohezioni faktor u političkom životu jedne zemlje. Ali, treba i odgovarajuće protagoniste. Zlatko Lagumdžija nije bio taj. Šta će biti poslije njega, odnosno poslije vanrednog Kongresa zakazanog za 6. decembra ove godine, veliko je pitanje. Ako se i izabere novo rukovodstvo pitanje je vremena kada će ta stranka ozdraviti. Ako joj uopće ima lijeka jer sada je na kemoterapiji, a zna se  šta to znači. A Bosna ne može čekati!
 
Bedrudin GUŠIĆ
 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s