DA LI JE PRIJEDORSKI GENOCID KONAČNO U FOKUSU?

Posted: 28. Oktobra 2014. in Intervjui

Naivno je očekivati da će MZ promjeniti svoj kurs i na osnovu novih dokaza do kojih se došlo iskopavanjem masovne grobnice Tomašica, a kroz sudski postupak protiv Mladića, pristupiti pravednijem sankcionisanju agresora na BiH i rušenju temelja na kojima je postavljena genocidna Republika srpska. Iako su dokazi o počinjenom genocidu nad Bošnjacima/Hrvatima Prijedora više nego očigledni, i dalje se može očekivati ne više od limitiranog fokusiranja na egzodus i genocidno zatiranje prijedorskih Bošnjaka i Hrvata.

  Međunarodna zajednica se već preko 20 godina odupire  zahtjevima žrtava i odoljeva nastojanjima prijedorskih organizacija koje okupljaju žrtve pravno nepriznatog prijedorskog genocida, da se stravični zločini počinjeni nad Bošnjacima i Hrvatima Prijedora u proljeće i ljeto 92.  nazovu pravim imenom – genocid i predstave u „pravom svjetlu“.  Želimo vjerovati da će u novom dokaznom postupku u procesu protiv Mladića tužilaštvo pokušati i uspjeti dokazati  da je genocidno zatiranje Bošnjaka i Hrvata na prijedorskoj regiji rezultat dobro organizovanog strateškog plana, s ciljem da se to područje etnički očisti i pripoji Srbiji.

Novi dokazi iz Tomašice jasno ukazuju na ciljeve srpskog agresora

Nakon upornog dugogodišnjeg pritiska na MZ i njene pravne institucije od strane organizacija koje okupljaju žrtve prijedorskog genocida, procesno vijeće haškog suda  je konačno bilo prisiljeno prihvatiti zahtjev da se pred sudskim vijećem haškog suda iznesu nove činjenice i dokazi o stravičnom ubistvu 3.300 prijedorčana u proljeće i ljeto 92 ( od kojih veliki broj njih u zloglasnim prijedorskim logorima smrti, Omarskoj, Trnopolju, Keratermu..) , jer ti dokazi jasno ukazuju na organiziranost i masovnost ubistava i ulogu Vojske RS u njima.

Haški sud želi zataškati ili rasvjetliti teške zločine počinjene u Prijedoru?

Mada međunarodna zajednica ne želi priznati ni odgovornost ni suodgovornost, a posebno ne saučesništvo za stradanja Bošnjaka u toku agresije na BiH, ipak će  pod pritiskom sve upornijeg  javnog mnijenja haški sud  morati saslušati nove dokaze tužilaštva do kojih se došlo tokom iskopavanja masovne grobnice Tomašica, koja je otkrivena septembra 2013. godine u rejonu gdje postoje indicije za postojanje još jedne lokacije sa bošnjačkim i hrvatskim žrtvama. Iz  masovne grobnice Tomašica iskopano je 275 kompletnih i 120 nekompletnih tijela žrtava genocioda.  Rasprava o tome još jednom će nas podsjetiti na straviče zločine agresora ali i na pasivan odnos međunarodne zajednice krunisan embargom na oružje, kojim je R BiH onemogućena odbrana od agresije.

Ipak, ni ovom prilikom sudsko vijeće neće razmatrati sve dokaze o počinjenim zločinima u Prijedoru od strane srpskih vojnih i paravojnih formacija, do kojih se do sada došlo, ali je izvjesno da će barem dio te istine na koju ukazuju iskopine u Tomašici biti stavljen pred susko vijeće, čime slika o ubistvu 3.300 prijedorčana neće moći biti gledana drugačije, nego kao genocid.

Ovom prilikom treba se prisjetiti da je tužba BiH protiv Jugoslavije ( Srbije i C. Gore) za agresiju i genocid u velikom  dijeliu bila zasnovana na svjedočanstvima žrtava prijedorskog genocida, ali se agresor tada pobrinuo da mnoge  svjedoke  ućutka svojim prijetnjama, rastjera po svijetu i na svaki način onemogući da svjedoče, što je dijelom moglo biti i od uticaja za odbacivanje tužbe.

Mada se s pravom očekuje da će kroz sudski epilog Mladiću puna istina o Tomašici dospjeti u javnost  i dalje ostaje upitno da li Haški sud zaista želi prijedorskom genocidu nad Bošnjacima i Hrvatima  priznati pravni status, nazvati ga genocidom i pravedno osuditi počinioce, ili na sve to staviti tačku, kako bi se prijedorski dosije ( prije ili nakon još upitne presude Mladiću i Karadžiću) mogao arhivirati.

Cilj haškog suda arhivirati prijedorski dosije ili prepoznati genocid?

Poučeni iskustvom o ulozi međunarodne zajednice u BiH tokom agresije i u posdejtonskom periodu, posebno kada je u pitanju prijedorska regija, moramo se odgovorno zapitati da li to MZ zaista hoće da svijetu otkrije punu istinu o genocidu koji su Srbi počinili nad prijedorskim Bošnjacima i Hrvatima ili da stavi tačku i arhivira prijedorski dosije, koji nedvojbeno  govori o 3.300 ubijenih,  blizu 1.000 za kojima se još traga i egzodusu 50.000 prijedorčana u proljeće i ljeto 1992.godine.

Dodikova rola u haškom procesu

Dokazani Neprijatelj BiH br. 1 Milorad Dodik, nakon tijesne pobjede nad Ognjenom Tadićem za poziciju predsjednika RS, svjestan da u novim okolnostima može prije postati pokojnik ili pukovnik, pokušava  se ponovno prodati MZ i predstaviti se u novom formatu kao ključni igrač za normalizaciju i preuređenje stanja u državi, što može biti od uticaja na profiliranje fokusa o zločinima u Prijedoru, naročito ako se zna da Dokik i  dosadašnji prijedorski gradonačelnik Marko Pavić,  glavni negator genocioda, savršeno koordiniraju. Ipak, da bi bio uvjerljiviji, u intervjuu datom BH TV 1 prije dva dana, Dodik ide korak dalje, pa državi BiH ucjenjivački postavlja novi rok da se uozbilji i ustabili ili će on nastaviti svojim putem, a taj put  je više nego poznata njegova podrivačka  i rušilačka strategija, kojom se onemogućavaju svi procesi koji bi mogli dovesti do stabilizacije bih države. Ali, ako MZ Dodika ponovno prihvati kao upotrebljivog i kooperativnog, mora se računati na njegov uticaj na aktivne procese, uključujući i ono što se događa u Haagu.

Presuda Mladiću i Karadžiću mora biti više od presude dvojici zločinaca

Teško je prejudicirati kako će presuda Mladiću i  Karadžiću, ako i kada bude izrečena, uticati na one koji su najodgovorniji za nakaradno dejtonsko ustrojstvo BiH. Može li se očekivati da će MZ skinuti sa BiH luđačku Dejtonsku košulju, podržati opravdane zahtjeve da se ukinu entiti, prije svega Republika srpska, za koju postoje više nego uvjerljivi dokazi da je svarana i stvorena na konceptu etničkog čišćenja, zasnovanog  na progonu Bošnjaka i njihovom genocidnom zatiranju.  MZ neće na sebe uzeti ni dio odgovornosti za učinjene greške i propušteno tokom i nakon agresije na BiH, već će ako moradne odgovornost svesti na najnižu razinu, što se već moglo vidjeti kroz proces koji vode srebreničke majke protiv Holandije.

Ne želimo robovati prošlosti, već se okrenuti budućnosti. Kada i kako?

Međunarodna zajednica je debelo, ko zna koliko puta,  pokazala i dokazala da na većinu aktuelnih  stanja i događaja na gleda kroz prizmu istine i pravde, već kroz novac, kroz cijenu koju treba platiti. U tom kontestu  može se vjerovati da bi mnogi od onih koji čine MZ bili najsretniji da se već sutra mogu zatvoriti svi zatvori u kojima počinioci teških zločina u BiH 91-95 izdržavaju kazne, kako bi se moglo reći da je slučaj BiH skinut s dnevnog reda. Time bi punu satisfakc iju dobili oni koji bezosjećajno okreću glavu od svega što se u BiH i Prijedoru dogodilo 91-95 i pozivaju nas da se okrenemo budućnosti, ne želeći znati da je među nama još mnogo onih (naročito Prijedorčana) koji još nisu ni pronašli kosti svojih najdražih da ih dostojno sahrane. Kao da mi želimo robovati prošlosti i ne želimo se okrenuti  budućnosti. Naš pogled u budućnost i ovaj put ovisi o tome koliko će Haški sud biti spreman i odgovoran da slovom i brojem identifikuje i potvrdi ono što svi mi više nego dobro znamo, da se u proljeće i ljeto 92. u Prijedoru dogodio genocid u kome je ubijeno 3.300 prijedorčana, više hiljada  proglašeno nestalim, a pola prijedorskog stanovništva ( Bošnjaci i Hrvati) protjerano u egzodus. Odgovorni za te zločine, za zločin genocida nad Bošnjacima i Hrvatima Prijedora, moraju odgovarati za počinjene zločine. Zato presuda Mladiću i Karadžiću, kada budu izrečene, moraju biti mogo više od presude dvojici zločinaca. To mora biti presuda srpskom projektu Velike Srbije, presuda genocidnoj Republici srpskoj.

Burlington, 27. Oktobra 2014

Zijad Bećirević

zijad-becirevic1

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s