Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba: NE BRINITE, IMAM PUNO I PLANOVA I POSLA

Posted: 23. Oktobra 2014. in Intervjui

Poštovani čitatelji,

pošto je ovih dana aktuelan, odlučio sam da iz arhive izvučem svoj intervju sa gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem, iz juna 2013., i ponovo ga ovdje postavim.

Bedrudin GUŠIĆ

milanbandic3

U pitanju je izbor između kabinetske fotelje i stalnog i svakodnevnog kontakta s građanima na „terenu“. Za mene su, a to sam dokazao svakodnevnim načinom rada, najvažniji ljudska svakodnevica, ljudski život i brzo rješavanje problema građana. Uz to građani najbolje znaju što su prioriteti nekog područja, pa često govorim kako život piše naše programe a ne obrnuto…..Važna je i stabilizacija Zagrebačkog holdinga i proračuna, još bolja socijalna politika, podizanje kvalitete života na svim područjima grada, gradnja Kongresnog centra, nove zgrade Opere, gradnja barem jednoga mosta preko Save, ostvarenje programa rada u školama u dvije smjene i razvitak jednosmjenskog rada,  brža gradnja domova za zbrinjavanje starijih….Surađujemo sa svim manjinskim zajednicama, prateći što je više moguće njihove potrebe i programe. Bošnjačka zajednica za to je zahvaljujući g. Šefku ef. Omerbašiću s kojim smo počeli, a sada dr. Azizu ef. Hasanoviću možda najbolji primjer…..Nedavno sam boravio u Banja Luci i sudjelovao na međunarodnom simpoziju o miru i mirenju ”Korak naprijed”. Bio sam tamo jer vjerujem da vrijedi govoriti i raditi na stvaranju tolerantnijeg ozračja, na širenju suradnje i promicanju ravnopravnosti…..Kao predsjednik turističke zajednice Grada Zagreba jako sam ponosan na činjenicu da iz mjeseca u mjesec bilježimo porast gostiju u Zagrebu te pozivam vaše čitatelje da posjete novu,  28. metropolu EU…..

Gospodine Bandiću! Netom ste izabrani po 5-ti put za gradonačelnika Zagreba, na čemu Vam u ime naših čitatelja i u svoje lično, čestitam. Iako će pitanje izgledati možda stereotipno, ja ću ga ipak postaviti: u čemu je “tajna” Vašeg uspjeha, barem kada je u pitanju pozicija na kojoj ste bili prije ovih izbora i bit ćete i nakon njih? Postoji li neki, uvjetno rečeno, recept?
 
BANDIĆ: Nema tu nikakve tajne, ali „recept“ kako vi to kažete postoji. Jednostavan je u objašnjenju a manje jednostavan i lagodan u stvarnom životu i shvaćanju politike. U pitanju je izbor između kabinetske fotelje i stalnog i svakodnevnog kontakta s građanima na „terenu“. Za mene su, a to sam dokazao svakodnevnim načinom rada, najvažniji ljudska svakodnevica, ljudski život i brzo rješavanje problema građana. Uz to građani najbolje znaju što su prioriteti nekog područja, pa često govorim kako život piše naše programe a ne obrnuto. Često svojim suradnicima govorim da mi „kabinet „ u zgradi zagrebačke uprave ustvari ne treba. U njemu boravim najmanje.
bandic-otvorio-branimirovu-pogledajte-kako-izgleda-slika-974664
Postoje naravno i veliki projekti koji traže dobru pripremu i stalnu kontrolu. Za to se brinu timovi u gradskoj upravi, ali opet na terenu brzo se uoči kako pojedini projekt napreduje. Imam samo jedan problem.. Teško navikavam vlastitu gradsku upravu na ponašanje prema građanima koje bi bilo barem slično onome kako to sam radim. Plaćeni smo od građana i dugujemo im pažnju i pomoć u rješavanju njihovih problema, dozvola, potvrda isl. Jer se svaki gradski službenik u tome bolje snalazi od građana. I, hvala vam na čestitkama.
Šta je, po Vašem mišljenju, bilo odlučujuće da su Vama građani ponovo dali povjerenje u odnosu na glavnog protukandidata, gospodina Ostojića? Vaše iskustvo, programi koje su birači prepoznali kao realne i ostvarive…, šta li je prevagnulo u Vašu korist?
 
BANDIĆ: Nisam sklon uspoređivanju. Imam svoj način rada i uporan sam u njemu. Zovem ga „365 dana u godini s građanima“.
A kako komentirate postizbornu izjavu gospodina Ostojića, nakon što je priznao poraz, kada je rekao da će “Zagrepčanima slijedeće četiri godine trebati jako puno sreće…”?
 
BANDIĆ: Ne prakticiram komentirati tuđe izjave. Pristalica sam govora u granicama pristojnosti, s argumentima, ali i uz jasnoću poruka. Pravo je mojih političkih konkurenata primjenjivati drugačiji stil.  A ja ponavljam: djela govore više od riječi.
SDP je vladao Zagrebom od 2000. godine i neće barem slijedeće četiri godine, jer je nezavisna lista, pod Vašim vođstvom, porazila SDP. Da li je ta zagrebačka izborna činjenica uzdrmala vladajuću stranku u RH u cjelini i može li to da bude neki signal za slijedeće opće izbore u zemlji?
 
BANDIĆ: Posve je sigurno da će slijedeći parlamentarni izbori u Hrvatskoj biti posve drugačiji od dosadašnjih. Ne želim nikoga podučavati, ali prije svega zbrajat će se rezultati i povjerenje ljudi u bolji život.
Ali, SDP-ovi kandidati su pobijedili u Splitu i Vukovaru, te ponovo u Rijeci. Komentar?
 
BANDIĆ: Čestitam kolegama i vjerujem u suradnju. Za čitavu Hrvatsku upravo suradnja tih gradova posebno je važna, ne isključujući i druge.
Koji su gorući aktualni problemi grada Zagreba i mogu li se i kako riješiti ili barem započeti rješavati?
 
BANDIĆ: Često sam u zadnje vrijeme govorio o tome. Važno je stvoriti dobar tim koji može odgovoriti današnjem vremenu koje je, u svjetskim i europskim okvirima bremenito krizom. A da tako radimo pokazali smo i na prethodnim izborima u kojima predstavljanje  upravo takvog tima, koji kao  izraz sinergije struke, kompetencije i zajedništva, ima važan doprinos u našem uspjehu. Važna je i stabilizacija Zagrebačkog holdinga i proračuna, još bolja socijalna politika, podizanje kvalitete života na svim područjima grada, gradnja Kongresnog centra, nove zgrade Opere, gradnja barem jednoga mosta preko Save, ostvarenje programa rada u školama u dvije smjene i razvitak jednosmjenskog rada,  brža gradnja domova za zbrinjavanje starijih….Ne brinite, imam puno i planova i posla.
bandic_wikend1-543x253
Hoće li Zagreb u nekoj bliskoj budućnosti dobiti aerodrom/zračnu luku dostojan/nu renomea i potreba glavnog grada Hrvatske, skore članice EU?
 
BANDIĆ: Na tome se radi. Nadam se boljem tempu.
Zagreb je također poznat po svojoj tradicionalnoj multietničnosti. Kakvu ste suradnju do sada imali sa predstavnicima manjinskih zajednica u Gradu, posebno sa predstavnicima ne baš malobrojne bošnjačke zajednice, te muftijama Ševkom ef. Omerbašićem i dr. Aziz ef. Hasanovićem?
 
BANDIĆ: Na to sam posebno ponosan. Surađujemo sa svim manjinskim zajednicama, prateći što je više moguće njihove potrebe i programe. Bošnjačka zajednica za to je zahvaljujući g. Šefku ef. Omerbašiću s kojim smo počeli, a sada dr. Azizu ef. Hasanoviću možda najbolji primjer.
zagrebacka dzamija
S kojim bh. gradovima ostvarujete blisku suradnju i u čemu se ona ogleda?
 
BANDIĆ: Često sam u BiH i svagdje dolazim uz dobrodošlicu. Izdvojio bih Sarajevo, s kojim Grad Zagreb od travnja 2001. ima potpisan Sporazum o suradnji. Kontakti su česti, a veze i suradnja, ne samo sa Sarajevom, odlična je i razvija se u dobroj i prijateljskoj atmosferi. Naša iskustva rado dijelimo s ostalim gradovima iz regije, što je važno, pogotovo jer Zagreb za nekoliko dana postaje i formalno 28. glavni grad unutar EU. Počasni sam građanin Kiseljaka i Srebrenice, a u  tim se gradovima, kao i u cijeloj Bosni i Hercegovini, osjećam kao kod kuće. U Mostaru, u kojem često boravim na poziv gradonačelnika i prijatelja Ljube Bešlića sudjelujem na različitim manifestacijama. Rado se odazivam na kulturne i humanitarne akcije u BiH. Nedavno sam boravio u Banja Luci i sudjelovao na međunarodnom simpoziju o miru i mirenju ”Korak naprijed”. Bio sam tamo jer vjerujem da vrijedi govoriti i raditi na stvaranju tolerantnijeg ozračja, na širenju suradnje i promicanju ravnopravnosti.
A sa drugim gradovima iz regiona, pa i Evrope?
 
BANDIĆ: U prvom mandatu započeo sam suradnju s Bečom i bečkim gradonačelnikom Michaelom Hauplom.Sada imamo sporazume o suradnji s brojnim europskim metropolama s kojima uz gradsku suradnju održavam redovite osobne kontakte. Možda da izdvojim samo par gradova u zadnje dvije godine kao što su Rim, Varšava, Sofija, Berlin s kojima smo potpisali Sporazum o suradnji. Upravo je u travnju gradonačelnik Berlina boravio u posjeti Zagrebu, te će ovih dana kolege iz Gradske uprave uzvratiti posjet kako bi se naši odnosi konkretizirali. Naravno, skoro pa na dnevnoj bazi tradicionalno dobre odnose održavam s gradonačelnicima iz regija kao što su Ljubljana, Pečuh, Budimpešta, Sarajevo, Mostar, Skopje, Podgorica itd…Naša suradnja realizirala se ponajviše na području energetike, transporta, prometa, urbanog planiranja i prostornog uređenja, parkinga, i naravno,  kulture i sporta.
Na samom kraju, da li grad Zagreb spremno doečkuje 1. juli od kada će biti glavni grad 28. članice EU? 
 
BANDIĆ: Grad je naravno spreman, a kao što znate već smo nekim simbolima kao što su „zagrebačke fontane“ na „zagrebačkoj osovini“, od zračne luke prema gradu označili taj događaj.
fontane3_PXL
Kontakte smo već uspostavili prigodom mog nedavnog boravka u Bruxellesu a tom je prigodom i hrvatski jezik postao ravnopravan drugima. Zagreb već unatrag par godina sudjeluje u projektima vezanim za EU, a Europa nas prepoznaje kao otvoren i grad spreman  na suradnju, koji ima što pokazati  i zajednicu u koju ulazimo učiniti bogatijom. Prošle godine, u listopadu, otvorili smo predstavnički ured Grada Zagreba u Bruxellesu čiji je cilj pridonijeti procesu integracije u prostor Unije i ostvariti partnerstva, projekte i interese pri tijelima i fondovima EU. Što se tiče same svečanosti ulaska ne samo da će se slaviti na ulicama i trgovima glavnog grada nego će Grad Zagreb proslaviti, također, uz koncerte Zagrebačke filharmonije u Budimpešti i Beču, te koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a u Bruxellesu. Kao predsjednik turističke zajednice Grada Zagreba jako sam ponosan na činjenicu da iz mjeseca u mjesec bilježimo porast gostiju u Zagrebu te pozivam vaše čitatelje da posjete novu,  28. metropolu EU.

 RAZGOVOR VODIO: Bedrudin GUŠIĆ (493)

bedro-new-1002

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s