VELIKI ANTIFAŠISTIČKI MITING U NOVOM SADU

Posted: 21. Oktobra 2014. in Intervjui

VELIKI ANTIFAŠISTIČKI MITING U NOVOM SADU

(ČETVRTAK, 23, OKTOBAR 16,30, Zmaj Jovina 3)

Proglas učesnika tribine

“Građanska solidarnost – građanski otpor”

Učesnici tribine „Građanska solidarnost – građanski otpor“, koja je održana u Novom Sadu 19. oktobra 2014. godine, zahtevaju od Vlade Srbije da pod hitno preduzme sve potrebne mere i zaštiti predstavnike nacionalnih manjina u Vojvodini koji su meta nasilja i divljanja ekstremističkih i profašističkih grupa.

Učesnici tribine, predstavnici civilnog sektora, javne ličnosti i građani Novog Sada i Vojvodine – poručuju da će, ukoliko Vlada Srbije ne preduzmeMiting NS ništa da zaustavi nasilje, biti jasno da ona na neki način stoji iza njega.

Učesnici tribine pozivaju građane Vojvodine da uzmu u zaštitu ugrožene komšije, jer je jasno da ne postoji spremnost vlasti da ih zaštiti.

Učesnici tribine pozivaju gradske vlasti Novog Sada, ali i drugih gradova i opštini u Vojvodini, da proaktivnim pristupom zaštite ugrožene građane. Potrebno je takođe da lokalne vlasti aktivno rade na uklanjanju nacističkih, ekstremističkih i profašističkih grafita i obeležja na zidovima grada, koji su nažalost postale deo lokalnog kolorita, kao i da pronađu način da oštećenim građanima nadoknade nastalu štetu.

Učesnici tribine pozivaju medije da odmah prekinu da vode huškačku i nacionalističku uređivačku politiku, te da moraju da budu svesni svog velikog doprinosa nasilju i zlu. Takođe ih pozivaju da o incidentima izveštavaju profesionalno i kritički.

Učesnici tribine su se složili da je potrebno pod hitno organizovati građanske akcije u znak protesta protivi eskalacije ekstremizma i fašizma, kao i akcije građanske solidarnosti sa ugroženim Vojvođanima.

Učesnici tribine će 23. oktobra, na Dan oslobođenja Novog Sada, organizovati protestnu antifašističku šetnju ulicama ovog grada. Okupljanje je u Zmaj Jovinoj 3 ispred prostorija NDNV u 16,30 časova

Novi Sad, 19. 10. 2014.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s