SAOPŠTENJE VOJVOĐANSKOG KLUBA (17.10.2014) : Da li je vreme da se Vojvođani počnu sami starati o svojoj bezbednosti?

Posted: 17. Oktobra 2014. in Intervjui

VK

Povodom napada huligana na objekte koji su u vlasništvu Albanaca u Novom sadu i Vojvodini, Vojvođanski klub izražava najoštriju osudu počinilaca, ali i onih koji svojim odnosom prema ovakvim nedelima omogućavaju njihovo stalno ponavljanje.

Vojvođanski klub insistira na profesionalnom i odgovornom odnosu lokalnih vlasti, policije i sudova u Novom Sadu i drugim gradovima u Vojvodini. Kako nisu u pitanju samo dela nasilja, već politički motivisana dela nasilja i zastrašivanja prema pripadnicima nacionalnih manjina čime se ugrožavaju njihova osnovna, Ustavom garantovana prava, insistiramo na profesionalnom i odgovornom odnosu policije, kako u pogledu što hitnijeg otkrivanja počinilaca i njihovog procesuiranja, tako i u pogledu zaštite imovine i obezbeđivanja sigurnosti za naše ugrožene sugrađane.

Svako drugo ponašanje predstavljalo bi davanje doprinosa daljem ugrožavanju pripadnika nacionalnih manjina u Vojvodini, ugrožavanju njihove imovine i prava na rad, ali i svestan doprinos pogoršavanju nacionalnih odnosa u multinacionalnoj Vojvodini.

Vojvođanski klub podržava stav NDNV i Građanske Vojvodine da je populističko obraćanje političara i javnih ličnosti, nakon fudbalske utakmice tokom koje se pokazala sva neprofesionalnost ljudi koji vode policiju i službe bezbednosti, umnogome doprinelo stvaranju atmosfere linča. Zajedno sa višegodišnjim popustljivim odnosom vlasti, policije i sudova prema nasilnicima, to je rezultiralo novim talasom nasilja, čije žrtve su naši sugrađani, ovoga puta Albanske nacionalnosti.

Zato, Vojvođanski klub zahteva profesionalan i odgovoran odnos, poštovanje Ustava i zakona, kako od političara, tako i od svih organa vlasti, policije i sudova.

Upozoravamo, pri tome, da u svim sredinama u kojima tokom dužeg vremena državne službe neće ili ne umeju da rade svoj posao, a građani svojim akcijama ne uspevaju da ih nateraju na to, građani bivaju prinuđeni da se sami organizuju kako bi zaštitili svoja osnovna prava.

Zato postavljamo pitanje: Da li nam je novosadska policija, odbijanjem da preduzme adekvatne mere zaštite objekata u vlasništvu Albanaca, poslala poruku da je došlo vreme da se sami počnemo starati o svojoj bezbednosti i bezbednosti svojih sugrađana?

Ujedno, Vojvođanski klub poziva građane Novog Sada i drugih gradova u Vojvodini, da pokažu svoje neslaganje sa ovakvim odnosom državnih organa prema pripadnicima nesrpske nacije u Vojvodini, ali i solidarnost sa svojim komšijama Albancima, čiji objeketi, pravo na rad i bezbednost su ugroženi.

Predsednica Vojvođanskog kluba

dr Branislava Kostić

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s