Slovo o bošnjačkim kandidatima za Predsjedništvo BiH, nakon izbora

Posted: 16. Oktobra 2014. in Intervjui

zgrada predsjednistva

ŠTA BI BILO KAD BI BILO ?!

Smatram da poseban osvrt zaslužuje njih deset kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva, čak i sada, nakon izbora. Jer svih njih deset, bez obzira na izborne rezultate koje su polučili, ulaze u neku historiju BiH, pa makar na mala vrata. Ne može se tek tako prijeći preko nekih fakata koje treba javno izreći za ljude koji su htjeli biti u Predsjedništvu BiH, a njih devet je ostalo samo na pokušaju, bez obzira koliko se ta institucija nešto pita u našoj zemlji. Krenimo redom:
 
1. Bakir Izetbegović
Pobijedio je ali lično mi još nije jasno na osnovu čega. Da li zbog obećanja da će otvoriti 100 hiljada radnih mjesta što je ravno znanstvenoj fBakir I.antastici ili zbog porodičnog backgrounda odnosno mahanja Alijinom stolicom na što Bošnjaci mazohistički padaju ili zbog pripadnosti Stranci koja je ubjedljivo pobijedila na nivou zemlje, F BiH i u šest kantona pa je to sve nekako išlo u paketu? Za minuli rad, siguran sam da nije dobio izbore. Ostat će zapisano da je jedini od njih deset ignorirao sučeljavanje sa svojim protukandidatima u svim debatama, čime je pokazao i dozu arogancije, ne samo prema njima i medijskim kućama koje su i njega zvale, nego i prema cijelokupnoj bh. javnosti. Ali, velikoj većini bh. birača koji su izišli na izbore to nije smetalo da glasa upravo za takvog kandidata. Pa onda, tražili ste – gledajte…bujrum narode!
 
2. Fahrudin Radonč
Kao i prije četiri godine bio je najobiljniji kandidat Izetbegoviću II. I ponovo je poražen. Neka on sam i njegovi stranački operativci analiziraju zašto je tome tako bilo i sada, kao i 2010. Međutim, ono što se može pretpostavljati da je prevagnulo kod birača koji nisu zaokružili njega, nego Bakira ili eventualno drugih osam jeste to da je Fahro, ma koliko se trudio da to stavi pod tepih, ipak opterećen nekim hipotekama bliske prošlosti. Fahrudin R.Kao noćna mora mu stoji za vratom Šejla Jugo Turković i njeno skoro svjedočenje u Prištini u predmetu Keljmendi, dok je njegov razvod sa suprugom Azrom u vrijeme kada je trebao postati ministar sigurnosti za mnoge, bolje poznavaoce njegovog lika i djela, fiktivan, pa prema tome i “prodaja” velikog dijela imovine njoj, posebno “Avaza”. Nije ovdje u pitanju zadiranje u ničiji privatni život, nego pošto se radi o javnoj ličnosti, njegovo imovinsko stanje odnosno porijeklo te imovine treba da jeste transparentno. U tom smislu jeste važno i izlazi iz okvira zadiranja u bilo čiji privatni život potvrda činjeničnog stanja, odnosno bitan je i odgovor na pitanje: S kim Fahro, zapravo, živi i na kojoj adresi? To je važno, a ne papir koji ionako trpi sve. Još nešto: i on se u kampanji razbacivao velikim riječima kao naprimjer “antikoruptivni cunami”, “javni radovi i posao za desetine hiljada radnika…” i sl. što, ruku na srce, djeluje degutantno. Potpuno je demagoški i neuvjerljivo djelovala njegova teza u debatama vezano za apstinenciju sa pozicije ministra sigurnosti kada je u februaru napadnuta i zgrada Predsjedništva da “neće da tuče svoj narod…”  To me podsjetilo na Vidovdan 1989. i riječi jednog vožda.U svakom slučaju veliki broj birača je glasao za njega i to treba poštovati. Ipak je na visokom, drugom mjestu.
 
3. Emir Suljagić
Negdje prije godinu dana sam napisao članak “Ne vjerujem Emiru Suljagiću”, jer sam imao argumente za to. Iako mi je taj momak grubo i tiranski, kako on to uglavnom i prakticira, pokušao imputirati da sam protiv koalicije “1. mart”, što je apsolutno netačno, sada se pokazalo da je on, Emir emir suljagicSuljagić, zapravo iskoristio “1. mart” kao odskočnu dasku za uzlet prema kandidaturi za Predsjedništvo BiH i to su neki prepoznali. Najprije se priključio DF-u Željka Komšića i oni su ga i kandidirali. Bilo bi prirodnije da se kandidirao za neke od funkcija u Rs-u, odnosno na terenu gdje je “1. mart’, s njim na čelu, vojevao bitke za povratnike u taj entitet i za druga prava kako njih, tako i onih koji su tamo živjeli cijelo vrijeme a nisu Srbi. Osim što po mojem viđenju taj momak nema ni približno kapaciteta za funkciju na koju se kandidirao, ipak je dobio mnogo više glasova nego što to kao pojedinac, onakav kakav je, zaslužuje pa je osvojio visoko treće mjesto. I taj relativno dobar izborni rezultat nije polučio zahvaljujući sebi, nego stranci koja ga je kandidirala, posebno renomeu šefa te stranke.
 
4. Bakir Hadziomerović
Jedan je od najzaslužnijih (ako ne i najzaslužniji) novinara u BiH koji su od Mile Dodika napravili medijsku zvijezdu. Time jeste promovirao i sebe, Bakir H.kao poslenika javne riječi, ali je Dodiku učinio veliku političku uslugu sa nesagledivim posljedicama po BiH i njenu opstojnost. Za razliku od Suljagića, kojega je zapala u ovom momentu stranka u trendu, Bakirov hendikep je upravo bila stranka, odsnosno SDP koja je s pravom kažnjena na ovim izborima. Dakle, izabrao je pogrešnu stranku ma koliko se busao u svoje ljevičarstvo, jer trebao je u startu raščistiti da takvih (lijevih) u Bosni nema, ponajmanje je to Lagumdžijin SDP. Nije mi se dopala ni njegova teza u predizbornoj kampanji kada je kukao za “aprilskim paketom” ustavnih promjena. Jer, da je to prošlo, kao što nije, entitetsko glasanje u svim državnim institucijama bi bilo zacementirano. Ovako, još uvijek imamo barem nadu da će se kad-tad pričati o ustavnim promjenama ali bez pogubnog entitetskog načina glasanja. Može se i za njega reći da je osvojio visoko mjesto među njih deset, odnosno puno je bolje prošao od vlastite stranke. I, bio je vrlo pristojan u kampanji.
 
5. Sefer Halilović
sefer halilovic
 
 
Jedini koji je u kampanji govorio prave stvari i u vezi s tim najavljivao konkretne, jedine prave poteze. Da li je bio spreman da prijeđe sa riječi na djela, u slučaju da bude izabran, to je već u sferi hipotetike. U svakom slučaju navijao sam za njega.
 
6. Mustafa Cerić
Puno bi se “aferima” njemu moglo pripisati iz minulog rada, ali dovoljan je za ovu priliku samo jedan: najodogovornija je osoba u BiH za mustafa cericinstaliranje vehabija/selefija u bh. džemate, pa prema tome i u bh. društvo a o tome je u kampanji šutio k'o zaliven. Za divno čudo, niko ga od novinara o tome nije ništa pitao pa je cijelo vrijeme i mogao tu temu držati pod tepihom. Računi se i danas u krvavoj formi ispostavljaju bh. građanima i Državi, jer su oni koji rade zla po Siriji i Iraku već došli i po našu djecu. Hvala Bogu da Cerić nije izabran! Time je njegova kratka politička karijera zapečaćena, barem što se Bosne tiče, a eno mu borba za evropskog muftiju ili generalnog sekretara UN, za što sam siguran da ima ambicije. Eno ga gdje mu je volja, samo neka Bosnu pusti na miru!
 
7. Džebrail Bajramović
 
dzebrail b. III
Ušao je u utrku kao bivši pripadnik A R BiH i kao kandidat Stranke dijaspore BiH. Dojmila mi se retorika ovog mladog čovjeka, kao i njegovo držanje. Ali, njegov jedini problem jeste što je predstavljao dijasporu prema kojoj postoji animozitet u Domovini i to treba javno reći. Prema tome, u takvoj situaciji i nije mogao računati na glasove iz Domovine, već upravo iz dijaspore ali kvaka je u tome što dijaspora u velikom broju ni ovoga puta nije glasala.
 
8. Mirsad Kebo
mirsad kebo
Potrošen i skoro bezličan političar i, k tome, disident, odnosno slobodni strijelac. Ne voli naš narod slobodne strijelce i tačka.
 
9. Halil Tuzlić
halil tuzlic
 
Ovom načelniku općine Breza nije pomogla ni činjenica da dolazi iz zavičaja jednog Alije Sirotanovića. I on je bio, hem slobodni strijelac hem retorika kojom se predstavio odgovara potrebama jedne lokalne zajednice i tu je limit. Mislim da taj čovjek ne može dobaciti ni do Kantona, a kamo li dalje.
 
10. Adil Žigić
adil zigic
I on spada u nezavisne kandidate iliti, kako to upakovasmo u stilsku figuru – slobodne strijelce. I, k tome, totalni anonimus. A rekoh već, narod neće takve.
 
 
Bedrudin GUŠIĆ
vrbas-miso

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s