SD BiH: Apatičnost i indolentno​st građana BiH glavna odlika izbora

Posted: 14. Oktobra 2014. in Intervjui

sdbih

Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine pozdravlja dobar rezultat na proteklim izborima Koalicije Domovina, čiji smo član. Očekujemo da će izabrani delegati u NS RS-a stati u zaštitu interesa  protjeranih građana i povratnika te da će se pitanje sprovođenja Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma ponovo revitalizirati.

Ovo je najznačajniji  i najpozitivniji  rezultat prethodnih izbora.

Na žalost  Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine  dijeli generalnu ocjenu stranih medija po  kojoj su generalni  rezultati izbora u BiH ocjenjuju kao povratak nacionalizmu iz 90-ih i podrška dokazano korumpiranom i nefunkcionalnom sistemu.  Izlaznost na izbore od nešto vise od 50 % je među najlošijim u Evropi što sugeriše na apatičnost i ravnodušnost građana i na dugogodišnje ignorisanje siromaštva i loše privredne politike.

Razvijene evropske zemlje imaju izlaznost preko 80 % jer se ljudi brinu kakvo će im obrazovanje biti narednih 4 godine, da li će im djeca dobiti zaposlenje i po kakvim putevima će voziti. Lošem izlazku građana sigurno da doprinosi i nemogućnost prijevremenog glasanja na biralištima 2- 3 nedjelje prije izbora kao što je to slučaj u mnogim drugim državama. Opšte je poznato  je da u državnim organima BiH sjede činovnici i političari kojima nije stalo da razvoja demokratskih procesa u državi. Građani koji su glasali iz inostranstva nemaju nikakvu povratnu informaciju da su njihovi glasački listovi zapremljeni od strane Cika i uvaženi u cjelokupnom izbornom procesu. Očigledno da pojedincima  nije u interesu da se povratom informacije glasačima razvija povjerenje građana u Cik, kako bi se masovnije odazvali na izbore i spriječila njihova diskriminacija.

U svakom slučaju smo uvjereni da ćemo i u naredne 4 godine imati već  “viđeno stanje” ukoliko Evropska zajednica metodom pritisaka i aktivnijeg angažmana  ne preuzme svoj dio odgovornosti Dajtonske luđačke košulje u koju nas je odjenula.

Ovim izborima je prokockana još jedna šansa da Bosna i Hercegovina krene naprijed!

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s