DESET RAZLOGA ZAŠTO TREBA PODRŽATI STRANKU DIJASPORE BOSNE I HERCEGOVINE

Posted: 8. Oktobra 2014. in Intervjui

SD BiH-1“Neosporna je činjenicica da je dijaspora mnogo više dala državi BiH nego što je država dala njoj – stoga je dug države prema lojalnoj i iskrenoj svojoj dijaspori ogroman i nastupilo je vrijeme kad je treba ispoštovati i valorizirati kroz institucionaliziranje dvosmjerne saradnje domovine i dijaspore. To treba da je jedan od strateških prioritete države BiH i njenih konstruktivnih i dobronamjernih građana – koji gaje lubav prema svojoj jednoj jedinoj domovini, ma gdje bili.”

Autor: Ibrahim Osmanbašić

Ibrahim Osmanbasic

PRVI RAZLOG: nova dimenzija bh. političkog realiteta
Da se nije pojavila na ovogodišnjim Općim izborima Stranka dijaspore Bosne I Hercegovine, na nekin način, ništa se suštinski ne bi desilo po pitanju “kvaliteta bh. političke scene”, već bi se odnosi političkih faktora diferencirali u kontekstu “uigrane kolotečine kvantiteta”; dakle, uhodane matrice gdje nema jasne granice između pozicije i opozicije; gdje niti stranka – kao nosioci vlasti, niti pojedinci kao politički funkcioneri NE PREUZIMAJU ODGOVORNOST za katastrofalno stanje u državi BiH – već ono što je pozitivno i dobro – pripisuju SEBI, a za ono što je negativno i loše kriv je neko drugi. Da nije tragično za građane BiH – bilo bi komično, a ovako te političke stranke i njeni kandidati/predstavnici su ovjereni protagonosti bh. tragedije,  i to ne mogu poreći, bez obzira što ne prihvataju odgovornost za deprimirajuće stanje u društvu i eroziju kvalitet života građana BiH. 


DRUGI RAZLOG: Manipulacija patriotskim i nacionalnim osjećanjem bošnjačkog naroda
Političke stranke koje za sebe tvrde da su “bošnjačke” ili da “predstavljaju Bošnjake” u strukturama vlasti i društva su izdali BOŠNJAČKE INTERESE, kako nacionalne tako i građanske – i nemaju kapaciteta ni organizacionog niti etičkog da izađu iz začaranog kruga nepotizma i korupcije, kojim su se zaobručali uslijed nekompetentnog, neprincipijelnog i neodgovornog odnosa prema povjerenim dužnostima. Pošto je očito da se oni neće mijenjati ni u budućnosti – treba mijenjati njih, te im uskratiti da budu “Bošnjaci po profesiji”, te produže dobro uhodanu i profitabilnu manipulaciju patriotskim i nacionalnim osjećanjem Bošnjaka – u domovini i dijaspori.

sdbih

TREĆI RAZLOG: izdaja općih interesa prognanih Bošnjaka 
Posebno je bolna etička strana stanja u bh. društvu i državi BiH, s obzirom na aktuelno  stanje Bošnjačkog naroda – koji je najviše stradao u prethodnom ratu, a faktički, ni dvije decenije poslije brutalne agresije nisu eleminisane poslijedice iz života Bošnjaka kao žrtve genocida, dakle, organiziranog zločinačkog poduhvata – stradanja i progona na vjerskoj i etničkoj osnovi. Otvorena izdaja općih interesa prognanih Bošnjaka  od strane njenih dosadašnjih predstavnika u strukturama zakonodavne i izvršne vlasti ima  za posljedicu da su PROGNANICI, kao privremena kategorija, postali DIJASPORA – trajno raseljeni sa teritorije BiH, a čime se cimentira put za verifikovanje dokazanog monstruoznog zločina nad Bošnjacima tokom agresije na R BiH u periodu 1992-1995. god.

ČETVRTI RAZLOG: aktuelne politike vode u destruktini košmar prošlosti umjesto da se krećemo kursem prosperitene budućnosti
S obzirom na ostvarene praktične rezultate u institucijama državeBiH, na svih pet razina vlasti, bošnjački političari bi sami trebali da podnesu kolektivno ostavke – i kao stranke i kao pojedinci, bez da budu javno prozivani po pitanju etabliranja očiglednog političkog iracionalizma i na taj način pomognu svome narodu, prepuštajući prestavničke funkcije primarno mlađoj generaciji kompetentnim sposobnim i dokazanim kadrovima.


PETI RAZLOG: zamro je glas svjesti i savjesti kod bošnjačke političke elite

Bošnjačka politička elita koja dvije decenije obnaša povjerene političke i javne dužnosti na štetu Bošnjaka u bh. društva i države BiH – nema naviku da podnose račun izbornom tijelu, tj. bošnjačkom narodu, građanima BiH, već se ponašaju kao gospodari njihove sudbine – krajnje bahato, drsko i neuviđajno – te pred izbore galame otrcane fraze s one strane ekrana: da bez njih neće biti ni države BiH, vjere islama, a niti Bošnjaka – što jeste dno njihove naopake spoznaje svijeta, života, društva i čovjeka, čime verifikuju svoje bjedno i nakaradno viđenje i znanje o društvu i civilizaciji, kao i čovjeku i njegovoj duhovnoj dimenziji.

Edin Osmančević

ŠESTI RAZLOG: licemjerstvo bogate bošnjačke elite
Bezskrupulozni predstavnici Bošnjaka u strukturama vlasti se trude svim svojim potencijalima da mlađe genaracije Bošnjaka svoju domovinu pojme i osjećaju kao bezosjećajnu MAĆEHU, a ne kao požrtvovanu MAJKU. Po nepisanom pravilu Bošnjaci, koji su indoktrinirali u aktuelnim političkim opcijama, gubi osjećaj za realnost i ljude oko sebe kada se domogne mandata ili fotelje. Zašto je to tako – trebaju da nam pojasne sociolozi i psiholozi – koji su se uhljebili i ne rade svoj posao, i očito da im ne pada napamet da razmišljaju i djeluju na polju OPĆEG DOBRA, već isključivo rade za lični i grupaški interes svojih klimoglavih istomišljenika. Licemjerna izreka prebogate bošnjačke elite: “Gledaj od čega živiš!” – odavno ne važi za njihove sunarodnike i sugrađane koje prestavljaju u strukturama vlasti i društva – jer odavno mnogi Bošnjaci i građani BiH -NEMAJU OD ČEGA DA ŽIVE: jer nemaju niti posla niti dovoljna primanja da žive život dostojan čovjeka. Očito da aktuelni bošnjački predstavnici neće se odreći prakse da politička elita bude još bogatija, a obični građani još siromašniji – niti imaju namjeru da sa deklarativnosti pređu na praktičnu borbu protiv epidemije siromaštva, korupcije i kriminala u bh. društvu.


SEDMI RAZLOG: zloupotreba bošnjačkih nacionalnih interesa od strane bošnjačkih političkih zastupnika

Stranke koje tvrde da su “bošnjačke”, da zastupaju i štite “bošnjačke interese”, a time i “bošnjačke nacionalne interese” – NEĆE već dvije decenije da stave na papir, napišu i javno obznane: ŠTA SU TO BOŠNJAČKI NACIONALNI INTERESI – jer ne žele da preuzmu odgovornost za BILO ŠTA, a posebno ne za bošnjački narod, koji je u izuzetno teškoj društvenoj situaciji, i za bilo kakav pomak koji donosi boljitak za Bošnjake traži kvalitetne programe i sposobne i kreativne političke zastupnike.

OSMI RAZLOG: Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine diže kvalitete bh. političke scene
Učešćem Stanke Dijaspore BiH u aktuelnom društvenom životu BiH donosi novi kvalit na bh.političkoj sceni zato što je ta stranka jedini legitimni predstavnik brojne bh.dijaspore, a time se istovremeno oduzima pravo drugim političkim strankama da nastavi bezočnu manipulaciju sa našim građanima diljem svijeta – a kojih se samo sjete pred izbore i kada treba da ostvare neke mizerne i sitnošifarske interese.

 Džebrail Bajramović

DEVETI RAZLOG: programska orijentacija i kadrovski kriteriji
Kolizija između riječi i djela suštinski karakterizira programsku orijentaciju aktuelnih političkih faktora u BiH, gdje teorija i praksa nemaju značajnih dodirnih tačaka u bh. društvenom realitetu, a što političke stranke dovodi u poziciju da se bave politikanstvom a ne strategijama i modalitetima koje donose opći napredak. Negativna kadrovska selekcija u redovima aktuelnih političkih stranaka omogućila je da se u samim strankama konsolidira primat forme nad sadržajem, kvantiteta nad kvalitetom, nemorala nad moralom i nepravde nad poštenjem – što postala rigidna matrica koja je iz stanačkig prešla u javno zastupanje i  neprimjereno djelovanje.
Profilizacija projekta političkog razumjevanja, saradnje, programske koordinacije i  implementacije projekata na relaciji domovino-dijaspore je TRAJAN PROCES koji treba da ostane otvoren za progresivne ideje i transparentan u javnom djelovanju. S toga, treba da su dobrodošli oni koji mijenjali političke stranke jer su bili iznevjereni ali ne mijenjaju svoje uvjerenje da građani BiH ne trebaju da budu taoci neodgovorne, sebične, nekompetentne i samožive političke oligarhije koja se diči svojim fijaskom i upropaštavanjem svega čega se dotakne. Oni koji sraman poraz javno promovišu kao sjajnu pobjedu – lišeni su moralnih i civilizacijskih obzira, te s toga nisu dostojni povjerenja.
Da bi se implementirali programska orijentacija Stranke dijaspor BiH, te afirmisali pozitivni kadrovski kriteriji neophodno je podrška bh. građana u domovini i dijaspori – a koji se ne smiju zamoriti, ni tamo ni ovdje, u potrazi za ozbiljnim i dostojnim političkim faktorom koji će urediti državu BiH prema uviđajnim i afirmativnim demokratskim normama i standardima.

DESETI RAZLOG: kredibilitet bh. dijaspore
Činjenica je da je bh. dijaspora tako mnogo učinila za državu BiH i njene građane – što je svojevstan društveni fenomen u regionalnim, evropskim i svjetskim okvirima, a koji nije dovoljno osvjetljen. Zlonamjernici i neprijatelji Bosne i Hercegovine žele da umanje i minimaliziraju ulogu i značaj bh. dijaspore – a koja je bez sumnje jedan od nosećih stubova koji održavaju funkcionalnost, a time i opstojnost, državu Bosne i Hercegovine. Neprijatelji Bosne i Hercegovine dobro znaju šta znači saradnja i koordinacija resursa i potencijala dijaspore i domovine – te su činili, čine i činiće i ubuduće da ta relacija ne bude dvosmjerna, da ne bude harmonizirana, zakonski uređena i instintucionalizirana. Bh. patriote nisu još svjesni onoga čega su neprijatelji BiH itekako svjesni i što ih uznemirava, te artikulacija navedenih činjenica Stranku dijaspore BiH, kao pionire tog vitalnog političkog projekta za prosperitet bh. duštva, stavlja pred delikatne zahtjeve, jer se nalaze pred džinovskim zidom nepovjerenja koji su podigle nesposobne i neodgovorne aktuelne politike u BiH u protekle dvije decenije, a primarna odgovornost je na bošnjačkoj politici koja djeluje izvan stvarnosti – van učinkovitog konteksta vremena i postora.
Edin Osmančević, kao predsjednik stranke, i Đebrail Bajramović, kao zamjenik predsjednika stranke, svojim dosadašnjim angažmanima za boljitak države BiH i njenih građana – zaslužuju da dobiju šansu i paktično predstave vizije i namjere opcije kojoj pripadaju. Neosporna je činjenicica da je dijaspora mnogo više dala državi BiH nego što je država dala njoj – stoga je dug države prema lojalnoj i iskrenoj svojoj dijaspori ogroman i nastupilo je vrijeme kad je treba ispoštovati i valorizirati kroz institucionaliziranje dvosmjerne saradnje domovine i dijaspore. To treba da je jedan od strateških prioritete države BiH i njenih konstruktivnih i dobronamjernih građana – koji gaje lubav prema svojoj jednoj jedinoj domovini, ma gdje bili.

Sarajevo, 08.10.2014.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine


Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s