Bajramska poruka glavnog imama Medžlisa IZ-e Prijedor na “Bajramskoj večeri” u prijedorskoj dvorani “Mladost”

Posted: 6. Oktobra 2014. in Intervjui

husein ef. velic - bajramsko obracanje

Kurban-bajramska poruka 04.10.2014.god. 10.zul-hidže 1435.h.g.

Euzu billahimineš-šejtani radžim

Bismillahir-Rahmanir-Rahim

Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova, salavat i selam neka je na Muhammeda, s.a.v.s., njegovu porodicu i ashabe neka je Allahov rahmet na sve uzorite bosanske šehide!

Drage majke i sestre draga braćo u islamu,

Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!

Mnogo je razloga da se muslimani Bošnjaci vesele a jedan od najbitnijih razloga je Kurban-bajram! Sutra nakon klanjanja bajram-namaza mnogi će Bošnjaci pružiti ruku jedni drugima zbližiti se i podjeliti kurbane “ne preskačući” kuće što znači da će se i komšije zbližiti. Upravo je to i glavna poruka kurbana i hadža da se zbližimo i živimo zajedno u miru i rahatluku. Povodom nastupajućih mubarek-dana ispred Medžlisa IZ-e Prijedor upućujemo univerzalne bajramske poruke koje su moćne da ispune svako vrijeme i mjesto.

Draga djeco neka vam ovi mubarek dani donesu mnogo sreće i roditeljske pažnje to vam je najkorisnije i ne dopustite da vam se roditelji zastide zbog vas.

Dragi učenici neka vam ovi mubarek dani budu podsticaj za što bolje učenje u školi.

Draga omladino neka vam ovi mubarek dani budu provedeni u razmišljanu i promišljanju gdje ste, ko ste, kuda idete i do kud ste došli?

Pazite na svoje misli jer one postaju vaše riječi!

Pazite na svoje riječi jer one postaju vaša djela!

Pazite na svoja djela jer ona postaju vaše navike!

Pazite na svoje navike jer one postaju vaš karakter!

Pazite na svoj karakter, on je vaša sudbina!

Dragi studenti, neka vam mubarek bajramski dani dadnu inspiraciju za još bolje učenje, budite najbolji studenti i naziv “akademski građanin” nosite dostojno kroz svoj život.

Dragi roditelji, posvetite u ovim danima još više pažnje svojoj djeci, odgajajte ih vi a ne da ih odgajaju drugi. I ne dopustite da vam se djeca zastide zbog vas.

Cjenjeni radnici, obavljajte svoj posao dosljedno, i neka vam vaša zarada bude  berićetna, a bit će berićetna ako je zarađena na halal način. Čuvaj te se jer ste svojoj porodici potrebni živi i zdravi!

Drage dede i nane neka i vama proteknu ovi dani u zdravlju i rahatluku, sada imate malo više slobodnog vremena posvetite ga vašoj djeci i unučadima, jer potrebni ste im.

Drage porodice i majke šehida neka vam ovi bajramski dani donesu bezgranične količine sabura, strpljenja. Gubitak drage osobe ničim se ne može donaknaditi, ali se lakše podnosi ako znamo da žrtva nije podnesena uzalud, i da ih čeka nagrada kod Allaha dž.š.,

Molimo Allaha, dž.š., da bolesnima podari zdravlje a siromasima opskrbu.

Dragi Bošnjaci napominjem i sebe i vas da nam je i vjerska i građanska dužnost da izađemo na predstojeće izbore i glasamo prema svom ubjeđenju a ne da smo pasivni pa da drugi odlučuju za nas.

Radost zbog Bajrama je velika, a ona se još više uvećava kada se djeli sa drugima, zato podjelite radost Bajrama sa svojim rođacima, prijateljima i komšijama, a i mi ispred Medžlisa IZ-e Prijedor djelimo s vama radost riječima:

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!!!

Glavni imam Medžlisa IZ-e Prijedor

Husein ef. Velić

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s