Stranka dijaspore BiH: Kre​dit Ziraat banke je predizborn​i trik

Posted: 30. Septembra 2014. in Intervjui

sdbih

Potpisivanje  memoranduma o razumijevanju između T.C. Ziraat Bankasi AS i Ziraat Bank BiH d.d. u vezi sa realizacijom nove kreditne linije u visini od 50 miliona eura, je predizborni manevar gospodina Bakira Izetbegovića kako bi se ubrali jeftini glasački poeni.

Gospodine Izetbegoviću –    Je li poznajete neku drugu vrstu bespovratne pomoći? Da li su vam poznati  IPA- fondovi?!  Zašto se ne koriste ovi grantovi koji imaju za namjenu opće, a ne privatno dobro? Namjena im nije ostvarivanje profita, ali se iz tih sredstava mogu razvijati unutrašnji kapaciteti preduzeća (obrazovanje zaposlenika, modernizacija poslovanja, marketing i sl). Kako je, međutim, cilj ‘grantova’ povećati konkurentnost firme na tržištu, oni kasnije neminovno dovode do generiranja profita za vlasnike preduzeća.

Opravdano se pitamo zašto se građani BiH dodatno zadužuju kad se zna da je  BiH je jedina zemlja u regionu koja usljed razmirica vlastitih političkih lidera konstantno dolazi u situaciju da izgubi ogromna finansijska sredstva koja može inkasirati posredstvom IPA .

Smatramo da novi kredit nije povoljan onako kako želi da se prikaže u medijima jer predstavlja dodatna zaduženja i udar na ionako skromne budžete naših građana.  U saopštenju o kreditnim uslovima navedi se da je rok otplate od deset godina na grace  pariod od 24 mjeseca te uz maksimalan jedinačni iznos od 500 hiljada eura uz prosječnu kamatnu stopu od 4,50 posto te beskamatni krediti za iznos do 50 hiljada KM. Samo radi uporedbe sa kamatnom stopom  zemalja Zapadne Evrope gdje su hipotekarni krediti između 2 i 3 posto i gdje imaju tendenciju pada svakako da je Bosna i Hercegovina “obećana zemlja” za bankarski sektor gdje se ostvaruje veliki profiti. Ovdje se očigledno postavlja pitanje da li su građani i preduzeća kreditno sposobna da otplate velike dugove s obzirom na njihovu solventnost i likvidnost.

Čini se da van svake ekonomske logike izbor kreditnog partnera više ovisi od prijateljskih veza nego kreditnih uslova!

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s