Jan Hamza Velicka, Češka muslimanska zajednica: BROJ MUSLIMANA U ČEŠKOJ I DALJE JE U PORASTU

Posted: 24. Septembra 2014. in Intervjui

Jan Hamza VelickaIpak, stvarni broj muslimana koji  živi u Češkoj  je oko 20 000, što je samo 0,2% stanovništva…..Ne znam tačan broj etničkih čeških muslimana ali se procjenjuje da ima oko 1000 obraćenika. 2/3 njih ili više su žene…..Ako uzmemo u obzir sve to imamo između 10-15 džamija (njih šest možemo nazvati redovite džamije)…..Godine 1908. Austrijsko Carstvo je anektiralo Bosnu i prihvatilo je islam (po hanefijskom mezhebu) kao jednu od religija koje se koriste u Carstvu (uključujući i Češku). U isto vrijeme naselili su se muslimani u našu zemlju (traženje posla, poslovanje, obrazovanja i sl). Prva muslimanska zajednica je službeno osnovana kasnije u samostalnoj Čehoslovačkoj između 1918-1939, uključujući strance i neke češke konvertite…..Nakon oslobođenja Čehoslovačka uskoro potpada pod komunističku vlast i sav vjerski život bio ograničen, pa čak je bilo i progona u godinama 1948-1989. Zajednica je bila mala i nije bila toliko aktivna sve do Baršunaste revolucije 1989, kada se Čehoslovačka prometnula u demokratsku, liberalnu i zemlju slobodnog  tržišta i kada su se razdružile Češka i Slovačka Republika 1993.

Tragajući za osobom koja bi mogla kompetentno predstaviti Češku muslimansku zajednicu, naišao sam na ovog mladog čovjeka – etničkog Čeha, koji nije lider Zajednice, ali koji je itekako mogao odgovoriti na moja pitanja. Bio je vrlo korektan i kooperativan. Prije odgovora na prvo i ostala pitanja, napisao mi je slijedeće:

Esselamu aleikum,

prije nego što sam vam odgovorim , ja bih se osobno predstavio, radi pojašnjenja . Ja sam češki musliman – preobraćenik (prihvatio sam islam prije 11 godina). Ja nisam službeni predstavnik bilo koje vjerske organizacije u Češkoj ili zajednice, ali sam kreirao i  odgovoran sam za web sharia4czechia” koja je postala poznata u Češkoj muslimanskoj zajednici i putem nje  se raspravlja o antiislamskom rasističkom pokretu. Web se koristi za promociju islamskih vrijednosti, prenošenje vijesti, davanje praktičnih i korisnih informacija o češkim muslimanima i opovrgavanje pogrešnih predrasuda o islamu (primjerice, naziv web stranice uključuje riječ “šerijat” od čega mnogi strahuju mi pokušavamo prezentirati da šerijatsko pravo” je u stvari izvor naše vjere – fikh (islamska jurisdikcija, op. B.G.)  samo sustav i ništa zastrašujuće za pravilno razumijevanje.

Također, ako želite koristiti moje ime u javnosti, molim vas da koristite puno ime da ne bi zabune: Jan Hamza Velicka.

Koliko muslimana živi u Češkoj u danas i kako o postotak ukupnog  stanovništva čine u toj zemlji?

Jan Hamza Velicka: Ne postoji službeni podatak o broju čeških muslimana. Izjašnjavanje o religijskoj pripadnosti u regularnom popisu stanovništva je dobrovoljno (samo 3385 se izjasnilo da slijede islam u posljednjem popisu stanovništva). Ipak, stvarni broj muslimana koji  živi u Češkoj  je oko 20 000, što je samo 0,2% stanovništva.

Ceska-2Kakva je etnička struktura muslimana u toj zemlji?

Jan Hamza Velicka: Većina muslimana su arapskog porijekla. To se temelji na povijesti Češke (i Čehoslovačke) koje su njegovale  poslovne i obrazovne odnose s nekim arapskim zemljama (Egipat, Irak, Libija), ali sada raste broj i drugih  arapskih zemalja, također (zemlje Perzijskog zaljeva, Tunis, Maroko). Otkako je Češka Republika postala otvorena zemlja s dobrom ekonomijom i poboljšanjem životnog standarda od 90-ih godina i ulaskom u Europsku uniju 2004, raznolikost je naglo porasla. Ima znatan broj muslimana iz Turske, sa Balkana (uključujući i BiH), Kavkaza i Afrike. U posljednjih nekoliko godina također  možemo vidjeti sve veći broj muslimana i iz jugoistočne te centralne  Azije.

Da li među muslimanima Češke Republike ima i konvertita  i da li je njihov broj je zanemariv ili ?

Jan Hamza Velicka: Možemo vidjeti da ima konvertita u svim zemljama u kojima je islam jednom ušao. Ne znam tačan broj etničkih čeških muslimana ali se procjenjuje da ima oko 1000 obraćenika. 2/3 njih ili više su žene.

U kojim dijelovima Češke je najveća koncentracija muslimana?

Jan Hamza Velicka: Najveća koncentracija i velika većina je u glavnom gradu Pragu. Veliki broj ih je također i u drugom po veličini gradu – Brnu i drugim regionalnim centrima. Baš je vrijedno spomenuti da postoje mjesta u Češkoj Republici gdje muslimani žive “sezonski” – u ljetnoj sezoni a vraćaju se u zimskom razdoblju. To je slučaj poznatih spa  (banjska lječilišta, op. B.G.) gradova i njihovih susjedstava (Teplice, Klimkovice itd), gdje  mnogi muslimani (većina njih iz Kuvajta, Katara, Saudijske Arabije itd.) provedu nekoliko mjeseci u ljetnoj sezoni sa svojim obiteljima i odlaze nazad u vrijeme zime.

prague_photo_1                                                                                     Prag

Koliko džamija ima u Češkoj? Posebno, koliko ima mesdžida i imama ?

Jan Hamza Velicka: Broj džamija se razlikuje po definiciji same džamije. Postoje neke velike molitvene sobe ili cijele zgrade, koji se koriste od strane muslimana za molitve i druge društvene aktivnosti, kao što su obrazovanje ili proslave. Ako uzmemo u obzir sve to imamo između 10-15 džamija (njih šest možemo nazvati redovite džamije). Svaka džamija mora imati imama, a ako pitate za one sa posebnim obrazovanjem, sada postoje trojica imama.

Ceska-1
Od kada, inače, datira postojanje islama u toj zemlji i da li je njihovo postojanje bilo u kontinuitetu ili diskontinuitetu?

Jan Hamza Velicka: Prvi poznati kontakt s muslimanima na području  Češke Republike datira iz 10. stoljeća zbog poslovnih putova. Vrlo je važno razdoblje bilo za vrijeme Austrijske imperije (to uključuje zemlje češke krune), kada je Carstvo na duže vrijeme bilo u sukobu s Osmanskim Carstvom  koje je došlo do južne granice  čeških zemalja. Bilo je to vrijeme kada je islam bio predstavljen od strane plemićkih vođa i Crkve kao prijetnja, a od tada se također šire pogrešne informacije i literatura o islamu. Godine 1908. Austrijsko Carstvo je anektiralo Bosnu i prihvatilo je islam (po hanefijskom mezhebu) kao jednu od religija koje se koriste u Carstvu (uključujući i Češku). U isto vrijeme naselili su se muslimani u našu zemlju (traženje posla, poslovanje, obrazovanja i sl). Prva muslimanska zajednica je službeno osnovana kasnije u samostalnoj Čehoslovačkoj između 1918-1939, uključujući strance i neke češke konvertite. Oni su objavljivali vjersku literaturu, slavili bajrame i pripremali se za izgradnju prve češke ehoslovačke) džamije. Taj napredak je bio prekinut zbog Drugog svjetskog rata, kada je Češka zemlja bila pripojena Njemačkoj. Nakon oslobođenja Čehoslovačka uskoro potpada pod komunističku vlast i sav vjerski život bio ograničen, pa čak je bilo i progona u godinama 1948-1989. Zajednica je bila mala i nije bila toliko aktivna sve do Baršunaste revolucije 1989, kada se Čehoslovačka prometnula u demokratsku, liberalnu i zemlju slobodnog  tržišta i kada su se razdružile Češka i Slovačka Republika 1993. Bio je značajan porast stranaca (uključujući i muslimane) u Češku još od 90-tih godina. Muslimani su se molili u malim molitvenim sobama dok nisu bile otvorene  prve džamije: 1998. u Brnu i 1999. u Pragu.Nova muslimanska zajednica je službeno registrirana od strane Vlade 2004. godine. Broj muslimana i dalje je u porastu, a čini se da će se povećati više u budućnosti inšaAllah) a tako i život Zajednice.

Da li se vaša Zajednica  financira iz državnog budžeta i je li ravnopravna sa drugim vjerskim zajednicama u Zemlji?

Jan Hamza Velicka: Kao što sam rekao službeno je  od strane Vlade 2004. pod nazivom: Ustredi muslimskych obciili “UMO”. To je tzv. prvi nivo  registracije što uključuje neka prava. Ako želimo postići drugi (i posljednji) nivo registracije, uključujući posebna prava vjerskih zajednica, moramo prikupiti oko 10000 potpisa sljedbenika UMO te osigurati neku dokumentaciju. To može biti učinjeno u budućnosti ,inšaAllah. Moram napomenuti da je donešen novi zakon u Češkoj po kojem niti jedna vjerska zajednica se ne financira iz državnog budžeta (čak i kršćanske crkve će uskoro biti skinute sa državnog budžeta).

Ceska-3

Kako je organizirana Islamska zajednica u Češkoj?

Jan Hamza Velicka: Postoji jedna zajednica utemeljena na islamu sa službenom registracijom (UMO). Tu su i manje zajednice, zapravo bez registracije (npr: AlFirdaus; Muslimska Unie ) i Turska zajednica osnovana od strane Diyaneta.

Kakva je suradnjia s drugim vjerskim zajednicama u zemlji?

Jan Hamza Velicka: Tu je međuvjerski dijalog, posebno s kršćanskim predstavnicima. To uključuje, na primjer, posjete kršćanskih skupina  džamijama, rasprave na sveučilištima ili bibliotekama ili izjave u povodu kritičnih pitanja.

Koji mezheb slijedite – hanefijski ili ?

Jan Hamza Velicka: Prisutni su svi mezhebi u Češkoj i u Zajednici to jako varira. Ja lično se nisam opredjelio ni za jedan. Studirao sam osnove fikha uključujući sve mezhebe i ako je neophodno uzimam iz onog s najjačim dokazima i podacima koje mogu naći.

Hvala vam na ovom razgovoru.

Jan Hamza Velicka: Hvala vama na interesu za Češku muslimansku zajednicu. Assalamu aleikum.

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (612)

plitvice-ferhadija

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s