Na vijest o smrti Predraga Guge Lazarevića: OTIŠAO BANJALUČKI DOBRICA NA KONAČNO POLAGANJE RAČUNA

Posted: 23. Septembra 2014. in Intervjui

gudo lazarevic

Ne, ne radujem se ničijoj smrti pa ni preseljenju u vječni svijet moga sugrađanina i komšije Predraga Guge Lazarevića. Uostalom, svi ćemo mi za njim! Ne, nije riječ o tome, iako je općepoznata njegova uloga u pripremi terena za progon oko 80-ak hiljada banjalučkih Bošnjaka i Hrvata, te rušenju svih 16 banjalučkih džamija, posebno Ferhadije.

Taj banjalučki književnik, nekadašnji profesor Pedagoške akademije u Banja Luci, potom direktor Gradske biblioteke i na kraju, kao biber po pilavu, nosilac titule počasnog doktora srpske književnosti i, zašto ne reći, sin bana Lazarevića iz vremena kada je Banja Luka bila u endehaziji, je svojim ne velikosrpskim, nego antibošnjačkim  i antihrvatskim djelovanjem u predvečerje agresije na R BiH dao svoj veliki obol svim belajima koji su strefili njegove sugrađane drugih etnosa i svjetonazora, da su ga mnogi, uključujući i potpisnika ovih redova, s pravom nazvali banjalučki Dobrica Ćosić.

I danas, kada je predao Azrailu svoju dušu, odzvanjaju mi riječi ovog pokojnika (a nikad pokajnika) kada je javno odobravao rušenje Ferhadije i kada je bio jedan od organizatora (iz sjene) onih fašistoidnih nasrtaja rulje na organizatore i posjetitelje pokušaja postavljanja kamena-temeljca Ferhadiji od 7. maja 2001. godine.

Ne mogu izbrisati iz sjećanja ni sliku sa jednog od esdeesovskih mitinga ranih 90-tih, na Kastlovom ćosku, kada je jedan od govornika-huškača na nesrbe u Banja Luci i njenoj regiji bio i Gugo. Pojavio se u jednom od svojih dotadašnjih imagea – beretki. U jeku njegovog huškačkog govora prekide ga rulja riječima: “Skini beretku, Srbine, pa onda nastavi”! I, znate li šta je bilo? Ma skinuo je beretku počasni doktor srpske književnosti ponizno, savivši kičmu pred primitivnom ruljom s kojom se, eto, ideološki i kulturološki poistovjetio.

Svako može voljeti svoj narod ili etnos, to nije problem, ali u slučaju Guge Lazarevića on je bio ne samo to, nego i programer progona “drugih” i “drugačijih”.

Ali, otišao je i on četiri mjeseca nakon svog velikog uzora i sabrata po nedjelu – Dobrice Ćosića tamo gdje vlada jedina Pravda. Kao Božji rob, skrušeno vjerujem da će se obojica sresti na dnu džehennema/pakla.

Bedrudin GUŠIĆ

vrbas-miso

komentara
  1. Aljosa Mujagic kaže:

    Otisao je u bosansku zemlju, a dusa nadam se da je u dzehennem da se nadje sa ostalim fasistima koji odose prije njega.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s