István Tóth, potpredsjednik Islamske zajednice Mađarske (HIC): S NAŠOM BOSANSKOM BRAĆOM NAS VEŽE ZAJEDNIČKA POVIJEST

Posted: 22. Septembra 2014. in Intervjui
Istvan Toth i Zoltan BolekMoj sugovornik (lijevo) sa predsjednikom Zajednice, gospodinom Zoltanom Bolekom
Mađarska ima ukupan broj stanovnika 9.981.334, od čega je  muslimanskih građana 49,907 ili 0,5%….. U odnosu na ukupan broj muslimana u zemlji, broj konvertita je značajan, a samo u našoj središnjoj džamiji (džamija Šehid Isa Omar, BP. Róbert K. krt. 104.) 1-2 ljudi izreknu šehadet sedmično…..Suzbijanje muslimana i jevreja iz važnih (vlada) pozicija i njihovo katoliciziranje započeto je 1200. Naš predsjednik, gospodin Zoltán Bolek, pisao je o tome u detalje u svom djelu “Povijest islama u Mađarskoj”…..Islam je kao vjerska zajednica priznat u Mađarskoj 1916. a na temelju toga Hilmi Husein Durić je osnovao Zajednicu u Budimpešti 1931.  i naša Zajednica je priznata kao”de facto”nasljednica 1988….
Bosanska Krupa je 1887. bila mjesto rođenja vojnog imama Monarhije  koji je također bio posljednji veliki muftija Budimpešte – Hilmi Huseina Durića, nakon što je rat doveo bosanske i albanske dobrovoljce za borbu protiv Austrije u revizionističkom “graničnom području ustanka”. To je povijesna pozadina. To je bila polazna tačka a dodao bih da vodstvo i većina članova Zajednice  slijede hanefijski mesheb, kao Bosanci i Turci…..
Prije nešto više od deset godina, u intervjuu samnom, tadašnji zagrebački muftija, hadži Ševko ef. Omerbašić, u Zagrebačkoj džamiji, između ostalog mi je rekao: “Lahko je biti musliman, efendija ili muftija u Sarajevu ili tamo gdje su muslimani većina – treba to biti u sredinama gdje su itekako manjina..” Urezalo mi se to, nekako u pamćenje i često se sjetim tih njegovih riječi. Sjetio sam se i sada, u povodu razgovora sa drugim čovjekom Islamske zajednice Mađarske, gdje muslimani čine 0,5% ukupne populacije te zemlje. Zato mi je ovaj razgovor bio izazovan.
Koliko muslimana danas živi u Mađarskoj i koji procenat ukupne populacije čine u toj zemlji? Koliko je među njima članova Islamske zajednice?
István Tóth: Mađarski zakoni zabranjuju registraciju temeljenu na fizičkoj religijskoj pripadnosti lica pa stoga koristimo CIA-Facebook podatke i prema njima  Mađarska ima ukupan broj stanovnika 9.981.334, od čega je  muslimanskih građana 49,907 ili 0,5%.(http://www.ilaam.net/Intl/PopStats.html ). Izvan  toga broja su strani studenti i izbjeglice itd.

Kakva je etnička strukrura mađarskih muslimana?
István Tóth: Polovica muslimanskih mađarskih građana su arapskog porijekla dok su ostali  turskog, albanskog, bosanskog, afganistanskog, pakistanskog, mađarskog i drugog porijekla.
Da li među mađarskim muslimanima ima konvertita i je li njihov broj zanemarljiv ili…?
István Tóth: U odnosu na ukupan broj muslimana u zemlji, broj konvertita je značajan, a samo u našoj središnjoj džamiji (džamija Šehid Isa Omar, BP. Róbert K. krt. 104.) 1-2 ljudi izreknu šehadet sedmično. Sve u svemu znamo za oko 15-20 džamija ili molitvenih mjesta unutar zemlje, a broj konvertita je veći tijekom mjeseca ramazana.
U kojim dijelovima Mađarske je najveća koncentracija muslimana?
István Tóth:  Broj muslimana je, naravno, najveći u Budimpešti, ali ih ima i  u  mađarskim selima.
 Budapest-Panorama-Central-Stunning-Views-Budapest-HU_z
Budimpešta
Od kada, inače, datira egzistiranje Islama u Mađarskoj?
István Tóth: Islam je prisutan u Mađarskoj od početka – od osvajanja zemlje. Tijekom osvajanja zemlje  među osvajačkim plemenima bilo je muslimanskih i muslimani su bili tjelohranitelji za dinastije Arpadovića. Suzbijanje muslimana i jevreja iz važnih (vlada) pozicija i njihovo katoliciziranje započeto je 1200. Naš predsjednik, gospodin Zoltán Bolek, pisao je o tome u detalje u svom djelu “Povijest islama u Mađarskoj”(vidi prilog na engleskom jeziku) .
Da li je Islam službeno priznata religija u vašoj zemlji i da li se vaša Zajednica finansira i iz drzavnog budžeta? Ili, preciznije, da li ste vi ravnopravni sa drugim vjerskim zajednicama?
István Tóth: Islam je kao vjerska zajednica priznat u Mađarskoj 1916. a na temelju toga Hilmi Husein Durić je osnovao Zajednicu u Budimpešti 1931.  i naša Zajednica je priznata kao”de facto”nasljednica 1988. Novi zakon o religijama iz 2012. nas je potvrdio (našu Zajednica).U principu imamo jednaka prava kao i druge vjerske zajednice te koristimo ta jednaka prava, InšaAllah, bez najmanjih poteškoća.
Kako je, inače, organizirana Islamska zajednica u Mađarskoj? Naprimjer, vi ste krovna organizacija, ali kako to izgleda nadolje, po vertikali?
István Tóth: Trenutno postoje dvije državno priznate muslimanske zajednice u Mađarskoj, a zajedno smo osnovali “Islamsko Vijeće Mađarske”, čiji je predsjednik Zoltan Bolek, predsjednik naše Zajednice. Dvije zajednice rade odvojeno, u nekim stvarima  surađujemo a o većim temama raspravljamo  i formiramo zajedničko mišljenje. Suradnja je prvenstveno usredotočena na društvene aktivnosti, u kojima naša Zajednica ima puno iskustva .
Prošle godine ste službeno zatražili da reis-ul-ulema IZ BiH Husein ef. Kavazović bude vođa i vaše Islamske zajednice, ili mađarskih muslimana. Zašto ste izabrali baš našega reis-ul-ulemu i za svog vjerskog lidera i dokle se došlo s tim?
István Tóth:Tijekom povijesti mi Mađari smo živjeli u “jednoj državi” s Bosancima, posljednji put od 1878. do kraja I svjetskog rata. Između ostalog,  naš predsjednik Zoltan Bolek piše u svojoj nedavno objavljenoj knjizi “Posljednji džihad” o mađarsko-tursko-bosanskoj suradnji  u I svjetskom ratu, s posebnim  naglaskom na hrabrost i herojstvo naše bosanske braće.
Zoltan Bolek - knjiga
Bosanska Krupa je 1887. bila mjesto rođenja vojnog imama Monarhije  koji je također bio posljednji veliki muftija Budimpešte – Hilmi Huseina Durića, nakon što je rat doveo bosanske i albanske dobrovoljce za borbu protiv Austrije u revizionističkom “graničnom području ustanka”.To je povijesna pozadina. To je bila polazna tačka a dodao bih da vodstvo i većina članova Zajednice  slijede hanefijski mesheb, kao Bosanci i Turci.Trenutno, dok ne budemo “punopravni članovi”  Sve-evropske muslimanske federacije, predvođene Velikim muftijom Mustafom efendijom Cerićem, mi ćemo biti pod vodstvom Aziz efendije Hasanovića, Velikog muftije u Zagrebu – mi smo povezani s našom hrvatskom braćom kroz zajedničku povijest. Rad na tome je u tijeku, tu su kontinuirani kontakti i suradnja, a InšaAllah, za nekoliko godina ćemo postići  ono što smo trebali napraviti davno.
Želim vam puno sreće i uspjeha u vašem radu i neka vas Allah dž.š. blagoslovi. Amin! Hvala za ovaj razgovor.
István Tóth: Allah blagoslovio naše narode, te vas i vašu obitelj!
RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (611)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s