Glasanje birača iz inostranst​va

Posted: 22. Septembra 2014. in Intervjui

sdbih

Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine pozdravlja odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH kojom je  proslijedila prijavu Tužilaštvu BiH sa cjelokupnom informacijom o saznanjima kojima raspolaže u vezi s glasačkim listićima koji su otpremljeni glasačima koji su registrirani iz inostranstva da glasaju putem pošte . Očekujemo da će objektivna istraga potvrditi naše navode da su u pojedinim državama (SAD, Kanada, Svedska) na jednu adresu dolazili deseci pa i stotine glasačkih listića. Bez namjere da se unaprijed proglašavaju krivci za pomenuti postupak Stranka dijaspore smatra da je važno radi glasača i javnosti, utvrditi što prije istinu oko ovih nepravlnosti u redovnom zakonskom postupku. To je i pozadina prijave koju  gospodin Džebrail Bajramović,  kandidat SD BiH za bošnjačkog člana Predsjedništva uputio Tužilaštvu BiH kako bi, shodno svojoj građanskoj dužnosti informisao javnost o problemima distribucije izbornog materijala građana prijavljenim za glasanje  iz inostranstva.

Želimo takođe da informišemo javnost da smo u međuvremenu zapremili  na desetke mailova i telefonskih poziva sa žalbama gdje već uredno registrovani glasači iz inostranstvu nisu primili svoje glasačke listiće i traže od nas pomoć. Odgovor koji redovno registrovani birači dobijaju kad traže informaciju o neisporuci glasačkog materijala  telefonirajući na Cikov telefonski broj 033 251 323 ili putem maila  je  opća konstatacija da su građani registrovani, da je  pošta sa glasačkim  listićima poslata 1 septembra i da CIK ne može ništa više učiniti.

Svakako da ovakav tretman stvara određenu dozu frustracije kod onog dijela BiH dijaspore koji se redovno prijavio za izbore. Pitamo se opravdano šta se dešava sa  glasačkim listićima koje su građani iz inostranstva nakon glasanja poslali u BiH jer ne postoji nikakva informacija da su oni zapremljeni i registrovani u prijevremenom izbornom procesu.  Ovakvi propusti destimulišu registraciju birača iz inostranstva i stvaraju nepotreban prostor špekulacijama, dezinformacijama i spinovanjima.

Očigledno je da postoje problemi tehničke prirode za koje postoje  jednostvana  riješenja  što bi povečalo povjerenje u rad CIK-a.  Tome uveliko doprinosi i sam diskriminatorski Izborni zakon koje su usvojile vodeće parlamentarne stranke  i koji građane u inostranstvu stavlja u podređen položaj .Izbornim zakonom bi se trebalo pored ostalog predvidjeti mogućnost  otvaranja prijevremenih birališta u BiH 2-3 nedjelje prije održavanja  općih i lokalnih izbora, ćime bi se sigurno uvečao broj onih koji glasaju.

Prijevremena birališta u BiH su u interesu razvoja demokratizacije društva i nametanja volje večine za razliku od današnjeg načina biranja gdje  vodećim parlamentarnim strankama ne odgovara masovniji izlazak nezadovoljnih građana na birališta.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s