U povodu svanutka krsta na Zlatištu: KARADŽIĆ, MLADIĆ I GALIĆ PONOVO IZNAD SARAJEVA

Posted: 21. Septembra 2014. in Intervjui
krst na Zlatistu
Ono što su četnici najavljivali desilo se: jutros je osvanuo veliki krst na Zlatištu iznad Sarajeva, odnosno na istom mjestu odakle je ubijan taj  grad i njegovi stanovnici – svih etničkih, vjerskih, nevjerskih, ideoloških itd. skupina, među kojima je bilo i građana Sarajeva Srba-pravoslavaca i Srba-ateista.
 
Ubijali su ih falange megafašista i megazločinaca poput dr. Dragana Dabića, pardon, onog vukodlaka sa Durmitora Radovana Karadžića, ništa manje ostrašćenog fašiste i krvoloka iz Kalinovika Ratka Mladića te generala Stanislava Galića. Ovaj posljednji je osuđen u Hagu, a prvoj dvojici se u cirkusanstskom ambijentu još kao sudi. Da, ipak sudi za zločine počinjene nad građanima bh. prijestolnice svih mogućih krvnih zrnaca.
 
Oni otišli, ali ostalo je djelo i – amanet
 
Jeste, oni su otišli, ali je ostalo njihovo djelo i – amanet: da neki drugi igrači nastave tamo gdje su oni stali. Nije na odmet podsjetiti se da je sa prvom dvojicom neko u ime i bošnjačkog naroda i kao neke građanske BiH sjedao za sto, da bi se kasnije desio potpis na nagradu za sve što su učinili najviše Bošnjacima, bilo onima pod zemljom ili na zemlji: na Republiku srpsku.
 
S njihovim sljedbenicima, bilo da se radi o Mili Dodiku ili onima iz Radovanovog SDS-a se tale, koaliraju, idu jedni drugima na njihove haciende, bilo u Bakince kod Laktaša, bilo u Poljine kod Sarajeva…,tepaju jedni drugima a ponekad jedni druge kao javno blate, naravno, sve za dnevno-političke potrebe.
 
Eh, zbog poteza onih prvih u Bošnjaka (bolje rečeno: prvoga), imamo Republiku srpsku sa svim onim što ona u suštini znači (a znamo itekako šta znači), a zbog ovih drugih koji bi da dobijaju izbore na pričama za koje nemaju nikakvog praktičnog pokrića, imamo danas krst na Zlatištu i križ na Humu.
 
Muslimanima ne smetaju ni krst, ni križ.., ni crkve…ali zato…
 
Ne, muslimanima nikada nije smetao ni krst, ni križ, ni Davidova zvijezda…ni crkve, ni manastiri, ni samostani ni sinagoge…Govorim o muslimanima u dijelovima Bosne i ostatka svijeta gdje su većina ili su to nekad bili. To se pokazalo kroz dugu povijest življenja u etnički i vjerski izmiksanim sredinama, a pokazuje se i dan-danas. A, da li drugima smetaju džamije? Treba li na ovo uopće odgovarati? Iz pristojnosti i imentalne higijene radije ne bih, jer nema ni potrebe za tim.
 
Krst na Zlatištu i križ na Humu nemaju nikakve veze s bilo kojom vjerom
 
Taj krst na Zlatištu nema nikakve veze s bilo kakvom vjerom, pa ni pravoslavnom. Kao što nema ni onaj križ iznad Mostara sa bilo kakvom vjerom, pa ni katoličkom. Obadva imaju sasvim drugu funkciju i poruku. Iza ovog na Zlatištu kao sjene, kao duhovi stoje taj čupavi Radovan, pa ona čovjekolika kreatura od Mladića…, a iza onog na Humu stoje general Slobodan Praljak, Mate Boban, Gojko Šušak, Franjo Tuđman…
Stoje taj krst i taj križ  i spomenuti iza njih kao izraz ne snage onih koji su ih postavili, nego slabosti onih kojima su puna usta Bosne, posebno uoči izbora. Kao  što mi se god gade ovi što zloupotrebljavaju vjeru i njene simbole u prljave političke svrhe, još više mi se gade ovi u Sarajevu koji ne pokazuju ni zehru suosjećanja sa brojnim žrtvama tog istoga Sarajeva i Mostara, jer su svojim nečinjenjima ili činjenjima dopustili da duhovi ne tako davne prošlosti i jahači bh. apokalipse dođu na mjesta svojih zločina i rugaju se svojim brojnim žrtvama. Posebna je priča vezano za krst na Zlatištu, da se za njega može reći da osim zloupotrebe ima i toliko neukusa, prije svega u činjenici da među ubijenim sarajevskim Srbima, bez obzira da li su ubijeni Mladićevim i Galićevim granatama ili Cacinim metkom, je bilo i ateista.
 
E, sada, narode moj, glasajte/glasujte ako imate za koga!!!
 
Bedrudin GUŠIĆ
vrbas-miso
 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s