Institut za istraživanje genocida Kanada povodom sramnog dodjeljivanja presitžne Internacionalne Ibsen-nagrade austrijskom piscu koji živi u Francuskoj, dramaturgu, negatoru genocida Peteru Handkeu: ANTICIVILIZACIJSKI ATAK NA ISTINU I PRAVDU

Posted: 17. Septembra 2014. in Intervjui

logo-enSaopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom sramnog dodjeljivanja presitžne Internacionalne Ibsen-nagrade austrijskom piscu koji živi u Francuskoj, dramaturgu, negatoru genocida  Peter Handke 

Anticivilizacijski atak na istinu i pravdu – još jedno poniženje i uvreda žrtava agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida Bošnjacima, največim zločinima poslije Drugog svijetskog rata u Evropi

U ime preživjelih žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, u ime Kanađana i Amerikanaca prijatelja istine i pravde, Institut za istraživanje genocida, Kanada najoštrije protestuje protiv odluke žirija o dodjeljivanju presitžne Internacionalne Ibsen-nagrade austrijskom piscu koji živi u Francuskoj, dramaturgu, negatoru genocida  Peter Handke. Ibsen-nagrada ove godine iznosi 2,5 miliona norveških kruna. Osnovana je od norveške vlada 2007.,  u čast svjetski poznatom i priznatom norveškom piscu i pozorišnom djelatniku Henriku Ibsenu. Priznanje se dodjeljuje svake druge godine osobama ili institucijama koje doprinose razvoju svjetske pozorišne umjetnosti.

Ove godine žiri je donio sramnu odluku i nagradio negatora genocida Peter Handke.

U intervju nedeljniku “Nuvel Observater” , Handke, koji je prisustvovao sahrani ratnog zločinca Slobodana Miloševića, kada je mahao srpskom zastavom i položio ružu na kovčeg zločinca, rekao je da je „srećan što je bio uz Slobodana Miloševića, čovjeka koji je branio svoj narod”. Handke ratnog zločinca Slobodana Miloševića očigledno ne smatra mogućim počiniocem i organizatorom agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima. On zna samo za Srbe kao navodne žrtve.

Handke je poznat i po oštrom protivljenju NATO bombardovanju Srbije 1999, kada je iz protesta vratio nemačku književnu nagradu Georg-Bihner od 10.000 nemačkih maraka i napustio Rimokatoličku crkvu, prešavši  u pravoslavlje što je bila njegova reakcija na NATO udare po Srbiji. Očigledno da je Handke namjerno zaboravio agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu, genocid, kulturocid, ekocid, etnocid, urbicid, elitocid, sociocid, koncentracione logore smrti, masovna silovanja, masovna mućenja, masovna protjerivanja, masovna uništavanja svega bošnjačkog, svega što krasi Ideju Bosne i Bosanski duh.

Pored bliskih kontakata sa ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem u njegovoj ćeliji u Haagu i nacionalističkog  govora na njegovoj sahrani u tajnosti je posjetio ratnog zločinca Radovana Karadžića na Palama neposredno nakon što je raspisana potjernica za njim zbog poćinjenih ratnih zlocina.

Ali ono što posebno ponižava i vrijeđa žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, ali i žrtve svih zločina u svijetu jeste negiranje genocida u Srebrenici, prekrajanje historije minimiziranjem srpskih zločina u Bosni i Hercegovini, poređenje sudbine Srba sa sudbinom Jevreja, te proglašavanjem Srbije žrtvom geopolitike Zapada.

Neshvatljivo je da Norveška, koja finansira ovu nagradu, nagrađuje čovjeka koji podržava ekstremnu nacionalističku politiku stvaranje Velike Srbije agresijom i genocidom, koji ne priznaje presude internacionalnih sudova, koji negira sudski utvrđen genocid u Srebrenici. Nagrađivanjem političkog i nacionalističkog ekstrema, revizora historije, Norveška šalje izuzeteno lošu poruku svijetu, civlizaciji, čovjeku. Zapravo ovom nagradom koja ide u pogrešne ruke, Norveška ohrabruje agresivni nacionalizam koji se želi širiti nasilnim zauzimanjem tuđih teritorija i porobljavanjem čitavih naroda.

U ime poniženih i povrijeđenih žrtava i svjedoka agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, Institut za istraživanje genocida, Kanada će zatražiti od predsjednika žirija Per Boye Hansen da se odmah povuće nepravedno dodjeljena nagrada. Istovemeno od Vlade Norveške tražićemo izvinjenje poniženim žrtvama i svjedocima agresije i genocida koji su izgubili povjerenje u norvešku objektivnost i nepristrasnost.

Emir Ramić, Institut za istraživanje genocida, Kanada

emir ramic

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s