Prof. Uroš Makić, načelnik Općine/Opštine Bosansko Grahovo: NISMO ZADOVOLJNI ODNOSOM DRŽAVE BiH, FBiH KAO I KANTONA-10 PREMA PROBLEMIMA I POTREBAMA SRBA U BOSANSKOM GRAHOVU

Posted: 15. Septembra 2014. in Intervjui

 uros makicPo popisu iz 1991 godine Srbi su činili 98% stanovništva 2% Hrvati .-1996. godine Srba nije bilo u Bosanskom Grahovu, po popisu iz 2013. godine Srbi čine 95 % stanovništva a Hrvati 4,8%…..Do 1995. godine u Bosanskom Grahovu je radilo 3754 radnika u privredi , sva preduzeća su opljačkana i zapaljena, a zatim privatizovana i nijedno danas ne radi…..Sve što je nekada bilo u funkciji turizma (hoteli, moteli i spomenici kulture) je zapaljeno i privatizovano tako da o turizmu , bez obzira na prirodne ljepote Bosanskog Grahova koje su nesporne (Šatorsko jezero, Momčilova kula, Borovača, pećina Ledenica…) ne može se govoriti jer su potrebna velika ulaganja , koja opština sama ne može obezbediti…..Nismo zadovoljni odnosom države BiH , FBiH kao i Kantona-10 prema problemima i potrebama Srba u Bosanskom Grahovu pogotovo što je prisutna diskriminacija u zapošljavanju u državnim institucijama (pošta, elektro, šumarija, policija..) gdje od 410 zaposlenih radi 10% Srba , pogotovo kada su u pitanju nadležnosti opštine u gazdovanju prirodnim resursima (šume, koncesije…)…..Svakako da je je 100 godina Sarajevskog atentata značajan datum u istoriji Srba jer je obilježio početak borbe za slobodu i trajanje Srba na ovim prostorima, te vođeni činjenicom da je Gavrilo Princip simbol herojstva i otpora za Srbe u Bosanskom Grahovu, za tu priliku obnovljena je rodna kuća Gavrila Principa  i organizovan  je kulturno zabavni program….. 

bosansko grahovo - mapa

Gospodine načelniče! Započnimo ovaj razgovor sa demografskom situacijom na području Općine/Opštine Bosansko Grahovo, jer je, na neki način, u tom pogledu Bosansko Grahovo specifično, barem ako odmotamo film 20-ak godina unazad. Dakle, kakva je nacionalna struktura stanovništa na području vaše Općine/Opštine bila 1991., zatim 1996. (neposredno nakon Dejtonskog sporazuma) i kakva je danas?

MAKIĆ: Po popisu iz 1991 godine Srbi su činili 98% stanovništva 2% Hrvati -1996. godine Srba nije bilo u Bosanskom Grahovu, po popisu iz 2013. godine Srbi čine 95 % stanovništva a Hrvati 4,8%.
 
Vi ste se lično, uoči povratka u Bosansko Grahovo, bavili humanitarnim radom, odnosno implementacijom Anexa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kako je tekao proces povratka Grahovljana u svoj zavičaj i koliko ih se, zapravo, do danas vratilo?
 
MAKIĆ: Tačno, međutim po procjenama međunarodnih organizacija koje su posle Dejtonskog mirovnog sporzuma boravile na našoj opštini , stambeni fond u opštini Bosansko Grahovo uništen je 98% a infrastruktura (struja, putevi,vodovod) sa 95% tako da je proces povratka Srba tekao sporo i teče sporo jer još nije obnovljeno 1482 kuće i 211 stanova , a takođe nedostaje novac za elektrifikaciju Mjesne zajednice Tiškovac i sela Mračaj za koje treba obezbediti 2 miliona KM da bi povratnici nakon 16 godina povratka imali bolje uslove života.
Od čega žive, uglavnom, stanovnici vaše Općine/Opštine?
 
MAKIĆ: Uglavnom od poljoprivrede i stočarstva.
 
Koji privredni kapaciteti su nosioci privrednog razvoja Općine/Opštine?
MAKIĆ: Do 1995. godine u Bosanskom Grahovu je radilo 3754 radnika u privredi , sva preduzeća su opljačkana i zapaljena, a zatim privatizovana i nijedno danas ne radi.
 
 Kako stoje stvari sa turističkom privredom? Je li u povoju, zamahu…?
 
bosansko grahovo - panoramaMAKIĆ: Sve što je nekada bilo u funkciji turizma (hoteli, moteli i spomenici kulture) je zapaljeno i privatizovano tako da o turizmu , bez obzira na prirodne ljepote Bosanskog Grahova koje su nesporne (Šatorsko jezero, Momčilova kula, Borovača, pećina Lednica…) ne može se govoriti jer su potrebna velika ulaganja , koja opština sama ne može obezbediti.
 
Šta taj kraj, zapravo, može ponuditi potencijalnim turistima?
 
MAKIĆ: U predhodnom odgovoru sam pomenuo lokacije koje bi u saradnji sa opštinama Glamoč i Drvar bila kvalitetna i dobra ponuda turistima, samo nedosataju sredstva.
 
Ovih dana je medijski aktuelziran problem Mjesne zajednice Uništa. Tamošnji stanovnici se puno zale da su odsječeni od svijeta, da u to selo “20 godina nije ušao ljekar ili veterinar….”, da ako im neko šalje postu izvana ona dolazi preko Kijeva, iz obližnje Republike Hrvatske… Šta Vi kažete na to? Čiji je problem to selo – Općine/Opštine Bosansko Grahovo ili još nekih nivoa vlasti u Kantonu, Entitetu i Drzavi?
 
MAKIĆ: To je realan problem i on datira 50-60 godina unazad. On je bio manje izražen u bivšoj državi , i sada je ulaskom Hrvatske u EU još više došao do izražaja. Opština to sama ne može riješiti , potrebno je da se uključi i država, entiteti a svakako i Kanton-10.
Kako generalno ocjenjujete odnos kantonalnih, entitetskih pa i državnih institucija prema vašoj Općini/Opštini?
MAKIĆ: Nismo zadovoljni odnosom države BiH , FBiH kao i Kantona-10 prema problemima i potrebama Srba u Bosanskom Grahovu pogotovo što je prisutna diskriminacija u zapošljavanju u državnim institucijama (pošta, elektro, šumarija, policija..) gdje od 410 zaposlenih radi 10% Srba , pogotovo kada su u pitanju nadležnosti opštine u gazdovanju prirodnim resursima (šume, koncesije…)
 
rodna kuca gavrila principaOva godina je, na neki način, i u znaku sjećanja na Gavrlia Principa, koji je rođen u obližnjem vam selu Obljaju. Kako ste obilježili 100-tu godišnjicu atentata u Sarajevu?
 
MAKIĆ: Svakako da je je 100 godina Sarajevskog atentata značajan datum u istoriji Srba jer je obilježio početak borbe za slobodu i trajanje Srba na ovim prostorima, te vođeni činjenicom da je Gavrilo Princip simbol herojstva i otpora za Srbe u Bosanskom Grahovu, za tu priliku obnovljena je rodna kuća Gavrila Principa  i organizovan  je kulturno zabavni program.
 Na samom kraju, kakav je odnos između nataliteta i mortaliteta na području Općine/Opštine?
 
MAKIĆ: Starosna struktura u našoj opštini je slična kao i u većini drugih opština , odnosno više je umrlih nego rođenih.
 
 Hvala Vam velika za ovaj razgovor.
 
MAKIĆ: Hvala i Vama na interesovanju za probleme u našoj opštini.
 
RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (607)
vrbas-miso

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s