Moneyval

Posted: 11. Septembra 2014. in Intervjui

sdbih

Vijeće naroda BiH će snositi punu moralnu i zakonsku odgovornost ukoliko MONEYVAL (Odbor Savjeta Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti) stavi našu državu na “crnu listu”  ćime će slanje novca iz inostranstva biti komplikovanije  i teže. Sve finansijske institucije iz svijeta raditi dubinsku kontrolu transakcija koje se upucuju ka BiH, kako bi provjerili da li je novac opran ili namijenjen za kriminalne svrhe.

Kakve će biti posljedice nije teško naslutiti. Poražavajuća je činjenica da oni koji su odbili inicijativu o razmatranju i usvajanju zaključka u vezi sa procedurom usvajanja izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH pokazali neviđenu bahatost i svjesno dovode  sve građane BiH bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost u još težu ekonomsku situaciju i izolaciju.

Kao što se već zna  zbog nepostojanja entitetske većine glasova iz Republike Srpske, Vijeće naroda BiH nije usvojio inicijativu Halida Genjca iz Kluba Bošnjaka da u dnevni red sjednice bude uvršteno   razmatranje i usvajanje zaključka u vezi sa procedurom usvajanja izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH. Naša država je preuzela međunarodne obaveze harmonizacije krivičnog zakonodavstva BiH sa međunarodnim pravom, te njegovo usklađivanje sa preporukama MONEYVAL.

Proces tihog isključivanja Bosne i Hercegovine iz do sada ustaljenih međunarodnih tokova novca je već započet. Nakon što je u junu  2014 MONEYVAL objavio deklaraciju o neusklađenosti po pitanju sprečavanja pranja novca već su 32 zemalje od svojih finansijskih institucija zatražile uvođenje pojačanih provjera transakcija sa fizičkim licima i financijskim institucijama u BiH.

Neizvršavanje međunarodnih obaveza imat će sve veće i teže posljedice po ekonomiju jer će usporiti kretanje novčanih sredstava što bi dovelo do poskupljenja kapitala  a time i većih troškova građana što bi bilo neizdržljivo za njihove skrome kučne budžete. Ionako smanjen priliv investicija od kojih ovisi ekonomski napredak zemlje bi se još više umanjio a zemlja bi dalje tonula u dalju međunarodnu izolovanost.
Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s