Koalicija “Pod lupom”: Više od 4.000 građana BiH žele postati nestranački posmatrači

Posted: 11. September 2014. in Intervjui

logo Koalicije Pod lupom

Sarajevo, 11.09,2014

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Više od 4.000 građana BiH žele postati nestranački posmatrači

Koalicija ‘Pod lupom’ – za slobodne i poštene izbore, iznijela je danas na press konferenciji u Sarajevu podatke o posmatranju perioda prije zvaničnog početka preidzborne kampanje koji ukazuju da postoji dosta primjera gdje su politički subjekti već krenuli sa vlastitom promocijom. Pored ovog, dugoročni posmatrači Koalicije na terenu su primijetili još jednu potencijalnu izbornu nepravilnost zabranjenu Izbornim zakonom, a to je trgovanje mjestima u biračkim odborima širom Bosne i Hercegovine.

‘ Kada smo kod prve vrste nepravilnosti, radi se o nekoliko slučajeva koju mogu biti okarakterisani kao plaćeno oglašavanje političkih subjekata i prije zvaničnog početka predizborne kampanje zakazanog za sutra, a odnose se na organizaciju različitih događaja od strane političkih subjekata, kao što su štandovi, tribine, tematske rasprave i slično’, kazao je Ilija Trninić, član Strateškog odbora Koalicije ‘Pod lupom’.

Trninić je rekao da političke partije vješto koriste labave odredbe Izbornog zakona koje regulišu vođenje predizborne kampanje prije njenog zvaničnog početka, pa intenzivno vode predizbornu kampanju. Koalicija je ovom prilikom izrazila zabrinutost i javno postavila pitanje da li su plaćeni oglasi od strane političkih subjekata na društvenim mrežama i distribucija propagandnog materijala nešto što predstavlja kršenje odredbi Izbornog zakona iz poglavlja 16?

Posmatrači Koalicije su prijavili niz situacija gdje su predstavnici političkih subjekata otvoreno razgovarali o razmjeni i prodaji mjesta u biračkim odborima. Ovo može dovesti do situacije da će se u njima naći veći broj predstavnika jedne političke partije, koji će samo formalno biti kandidovani ispred neke druge. Time se baca sjena na regularnost izbornog procesa i dovodi u pitanje slobodna volja birača, ocjena je Koalicije.

Dario Jovanović, direktor Koalicije ‘Pod lupom’ je kazao da je Koalicija putem mreže od sedam regionanih ureda i 42 dugoročna posmtrača intenzivno tokom protekla dva mjeseca radila na animiranju posmatrača izbornog dana za Opšte izbore 2014.

‘Rezultat je 4.000 prijava građanki i građana Bosne i Hercegovine koji su spremni na nestranački i nepristrasan način pratiti izborni dan u ime Koalicije. Ovo je premašilo naša očekivanja i planirani broj posmatrača’, izjavio je Jovanović.

Svi budući posmatrači će u periodu 1-10 oktobar proći trening i potpisati Kodeks

ponašanja, te biti akreditovani u Centralnoj izbornoj komisiji.

Koalicija je pozvala posebno građane Kotor Varoši, Prozor- Rame, Zvornika, Bijeljine i  Gornjeg Vakufa-Uskoplja da si prijave za posmatrače jer je u ovim mjestima zabilježen manji interes građana.

U protekle dvije sedmice Koalicija ‘Pod lupom je organizovala 42 ulične akcije s ciljem animiranja posmatrača izbornog dana u cijeloj zemlji i motiviranja građan da prijavljuju izborne nepravilnosti koje uoče.

‘ Podaci sa terena nam pokazuju  da su građani upoznati sa radom Koalicije, podržavaju ga i posebno im je drago da postoji neka organizacija  koja se na nestranački, nezavisan način  bavi izborima. To je posebno ohrabrujuće jer dolazi iz manjih i zapostavljenih sredina u BiH’, izjavila je Dženana Alađuz, članica Strateškog odbora Koalicije.

Koalicija je u proteklom periodu u cijeloj BiH podijelila više od 180.000 primjeraka informativnih materijala kojima je promovisala nestranačko posmatranje izbora i prijavljivanje izbornih nepravilnosti. U tu svrhu Koalicija započinje i posmatranje perioda predizborne kampanje koja počinje sutra, 12.septembra, ali i vlastitu medijsku kampanju vezanu za izborne nepravilnosti putem medija širom zemlje.

Građani se pozivaju da prijave nepravilnosti besplatnim pozivom na 080 05 05 05 ili posjete web stranicu podlupom.org

 

Leave a comment