U KANADSKOM MUZEJU ZA LJUDSKA PRAVA STALNA MUZEJSKA POSTAVKA O GENOCIDU U SREBRENICI I BiH

Posted: 5. Septembra 2014. in Intervjui
Javno i jasno govoriti o genocidu je najbolje sredstvo borbe protiv negiranja genocida

logo-enInstitut za istraživanje genocida Kanada će biti na otvaranju prvog Kanadskog muzeja za ljudska prava koji se zvanično otvara 19. septembra.
Otvaranjem Kanadskog muzeja za ljudska prava Kanada je potvrdila stvoju opredjeljenost za zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda. Sva ljudska
bića su rođena slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ovaj muzej je posvećen istraživanju i razumjevanju ljudskih prava i sloboda i promicanju razmišljanja i dijaloga o ljudskim pravima i slobodama. U posebnom muzejskom eksponatu pod simboličnim nazivom “Prekinuti tišinu – Riječi su moćne”, na prijedlog Instituta za istraživanje genocida, Kanada je uvrštena i posebna, stalna postavka o genocidu u Srebrenici i Bosni i Hercegovini. Na ovakav način želimo se institucionalno, znalački, naučno istraživački I argumentovano suprostaviti sve izražejnijim oblicima negiranja genocida u Srebrenici u Sjevernoj Americi, prezentiranjem naučno istraživačkih, sudskih i pravnih činjenica o genocidu u Srebrenici i Bosni i Hercegovini.

Institut za istraživanje genocida Kanada se zahvaljuje Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike i kanadskoj bošnjačkoj zajednici na kontinuiranoj podršci u borbi za istinu o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima i borbi za pravdu za žrtve tih zločina. Posebno se zahvaljujemo rukovodstvu Kanadskog muzeja za ljudska prava koje je odvojilo dio prostora za stalnu muzejsku postavku o genocidu u Srebrenici, što je zajedno sa usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici  u Kanadskom parlamentu najefikasnija sredstvo borbe protiv negatora genocida u Srebrenici i BiH.

Emir Ramić

05.09.2014.

emir ramic

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s