Niki​nci vojni poligon kojim se negira ratni zločin u Tuzli

Posted: 5. Septembra 2014. in Intervjui

sdbih

Rekonstrukcija  događaja “Tuzlanska kapija” na vojnom poligonu Nikinci kod Rume kojom se demantuje optužbu i dovodi u pitanje presuda nad bivšim generalom Vojske Republike Srpske i ratnim zločincem Novakom Đukićem je licemjeran potez susjedne države kojim se dovodi u pitanje legitimitet B-H pravosuđa. To je istovremeno nastavak politike negiranja negocida i ratnih zločina u Bosni Hercegovini koju je počinila bivša Vojska RSA  u zadnjem ratu.

Tvdnjom da  granata od 130 milimetara nije eksplodirala na trgu Tuzlanske kapija 25. maja 1995. godine, kada je ubijena 71 osoba, a ranjeno više od 150 ljudi,  po ko zna koji put manipuliše se istinom, pravdom i žrtvama rata i njihovim porodicama.  U samoj istrazi su izrečene niz neistina kojim se želi uvjeriti javnost u nevinost ratnog zločinaca. Smiješno je tvrditi da “granata od 130 milimetara baca gelere u vis a ne u šrinu i  da nije mogla usmrtiti ljude ispred kafe bara “Kapija”.

Svako ko imalo nešto zna o balistici i naoružanju vrlo dobro zna da ova granata nije dječja igračka kako je žele prikazati u Srbiji, te da  svojim udarno- razornim mlazom nanosi teške gubitke ljudstvu i materijalno-tehničkim sredtsvima..

Podsjećamo javnost da je Sud BiH u svojoj presudi od 12 juna 2009 godine, utvrdio relevantne činjenice te se na osnovu njih mogao van svake razumne sumnje zaključiti ko je odgovoran za počinjenje krivičnog djela.

          Tada su neosporno utvrđene sljedeće činjenice :

.        Top 130 mm M46 u inkriminisano vrijeme je bio smješten u rejonu Panjika na Ozrenu.

.        Udaljenost od rejona Panjik do mjesta Kapija u Tuzli je oko 27.000 m. .

.        Rejon Panjika na Ozrenu je u inkriminisano vrijeme bio pod kontrolom VRS.

.        Top 130 mm M46 koji se nalazio na Panjiku je naredbom Novaka Đukića i prije 25.5.1995. godine bio određen za gađanje područja grada Tuzle.

.        Projektil ispaljen iz topa 130 mm M46 ima veliku razornu moć i široku smrtonosnu zonu.

.        Vod topa 130 mm M46 koji se nalazio na Panjiku bio je u sastavu topovskog artiljerjskog voda Taktičke grupe Ozren.

.        Topovski artiljerijski vod, a samim tim i top 130 mm M46, bio je pod direktnom komandom komandanta Taktičke grupe Ozren.

.        U inkriminisano vrijeme optuženi Novak Đukić bio je komandant Taktičke grupe Ozren.

.       Novak Đukić je bio posljednja osoba u vertikalnom lancu komandovanja VRS koja je imala ovlasti da izda zakonitu naredbu vodu topova 130 mm smještenom na Panjiku da izvrši gađanje iz topova 130 mm.

Zato tražimo od Suda BiH da se u što kraćem roku Novak Đukić privede na izdražavanje kazne u BiH jer je svima jasno da se iza bolesti i odlazka na liječenje krije opstrukcija srbijanskih vlasti od izručenja osuđenog.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s