Prava porodilja – za humaniju BiH

Posted: 4. Septembra 2014. in Intervjui

sdbih

Stranka Dijaspore Bosne i Hercegovine mora sa žaljenjem da konstatuje da u proteklih 19 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma nije postojala jasna državna politika za zaštitu roditeljstva, porodice i djece. Problem nataliteta u ovoj zemlji u budućnosti sasvim sigurno biti još više izražen i bijela kuga će biti nasa realnost.

U Bosni i Hercegovini godinama je vidljiva diskriminacija između žena i muškaraca kada je riječ o ostvarivanju prava na dopust s ciljem brige o djetetu, kao i različito utvrđene obaveze  prouzrokovane birokratijom i Deytonskum ustavnim uređenjem. U Bosni i Hercegovini prava porodilja zavise od toga u kojem dijelu zemlje, tj. u kojoj administrativnoj jedinici žive. Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska ima svoj zakon, a u Federaciji BiH svaki kanton ima svoja pravila. Porodilje ove države treba da imaju ista prava na cijelom teritoriju BiH zato što one rađaju budućnost ove zemlje.

Polazna osnova za ublažavanje rodne diskriminacije trebalo bi da bude  uspostavljanje odgovornih  i održivih budžeta. SD BiH želi da koristi iskustvo iz razvijenih zemalja, te da pomogne u riješavanju ovog problema zašto smo planirali niz aktivnosti u promjeni regulative.  Država mora imati jedinstveno Ministarstvo za socijalnu skrb i zaštitu gradana BiH na području cijele države. Stav SD BiH je da se smanji skupa bosansko-hercegovačka administracija i  privilegije dužnosnicima na opštinskom, kantonalnom i federalnom nivo, od službenih auta, restorana, telefona te da ta ista sredstva usmjere u socijalno zdravstvene usluge.

Jedan bračni par treba da ima pravo na ukupno 450 dana plaćenog dopusta dok dijete ne napuni 8 godina života s tim da ga mogu koristiti oba supružnika.  Naknada umjesto plaće ženi/suprugu u radnom odnosu za vrijeme dok izbiva s posla zbog trudnoće, porođaja i njege djeteta,  treba da bude 80 % prvih 6 mjeseci njenog prosčjenog ličnog dohodka za  prethodnu porezku godinu i 75 % narednih 6 mjeseci.  Ostatak od zadnja tri mjeseca treba da bude na nivou socijalnog minimuma što danas iznosi  10 km po danu. Novčana pomoć porodilji koja nije u radnom odnosu  treba da iznosi 50 posto od prosječne plaće za period od 12 mjeseci te 5 km  po danu naredna tri mjeseca.  Za svako treće i četvrto novorođeno dijete koje živi u istoj obitelji dječji dodatak će biti veći i iznositi najmanje 10 posto od prosječne plaće u državi.

Svakako da ovo obuhvata veliko zalaganje i rad, te smo svijesni da će biti velike opstrukcije u provodjenju istog od onih koji već dugi niz godina ne žive za one koji su ih izabrali nego od njihovih poreznih obaveza.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s