Mutabžijin​a politizaci​ja učenika u Vrbanjcima

Posted: 29. Avgusta 2014. in Intervjui

sdbih

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija je svojom zadnjom izjavom “da  očekuje će roditelji  iz Vrbanjaca kod Kotor- Varoša pristati da njihova djeca od šestog do devetog razreda uče jezik bošnjačkog naroda iz udžbenika jednog od kantona iz Federacije BiH ” još jednom pokazao da je cjelokupan proces namjenski ispolitizovan i izmanipulisan kako bi se negiralo postojanje  bosanskog jezika kao jednog od tri ravnopravna službena jezika u BiH!

Nije teško ući u suštinu dikriminatorske  obrazovne  politike Vlade RSa  čiji je ministar prosvjete i kulture gospodin Mutabdžija kojom se u RS-u negira sve što je bosansko i vezano za državu BiH i tako kod najmladih  generacija nesrpske nacionalnosti stvoriti utisak da su došljaci i da žive u nekoj drugoj državi koja nije njihova!

U potpunosti podržavamo opravdane zahtjeve roditelja i djece iz Vrbanjaca koje su žrtve ovog procesa! Očigledno je da cjelokupan proces sve više liči na Kočićevu pripovjetku “Jazavac pred sudom” koju gospodin Mutabdžija izgleda nije pročitao! Pozivamo ga u zemlje zapadne Evrope gdje djeca, porijeklom iz Bosne i Hercegovine  imaju pravo da uče bosanski jezik kao ravnopravan predmet sa drugim predmetima.

Vjerujemo u pravdu te  da će u krajnjoj pravnoj  distanci sud  donijeti odluku zbog čega će se obeštetiti žrtve ovog  montiranog procesa na kome bi i  sam Kočić pozavidio da je danas živ!

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s