Otvoreno pismo Zlatku Lagumdžiji

Posted: 28. Avgusta 2014. in Intervjui

Sarajevo, 27.08.2014.godine

Otvoreno pismo predsjedniku SDP-a Zlatku Lagumdžiji

u vezi sa izgradnjom Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla

Gospodine Lagumdžija, hronološki ću Vam skrenuti pažnju na sve što je loše i netransparentno urađeno u vezi sa energetskim projektima sa kojima se kitite, a posebno sa Blokom 7 u Termoelektrani Tuzla.

 • Prije četiri i više godina, rušeći energetske projekte, insistirali ste sa vašim partnerima iz SDA da se donese Zakon o strateškom partnerstvu, a danas dva mjeseca pred izbore sa tim istim partnerom na vlasti, podvaljujete nekakve informacije Parlamentu FBiH u vezi sa izborom ”Projektnog partnera za zajedničko ulaganje u projekat izgradnje Bloka 7 u TE Tuzla”.
 • Zakoni u Bosni i Hercegovini ne poznaju pojam ”projektno partnerstvo”!!!
 • Iz svega navedenog u predmetnoj informaciji ne vidi se koji je smisao ”zajedničkog ulaganja u projekat izgradnje Bloka 7 u TE Tuzla”, kada se od Federacije BiH traži garancija na 1,5 milijardi KM?! Nije jasno šta to ulaže ”projektni partner”?!?  
 • Pozivate se na odluke iz 2010. godine koje je donijela ona ista vlada čije ste projekte rušili, jer drugih odluka nema! U tim odlukama se ne spominje nikakvo ”projektno partnerstvo”.
 • Nakon što ste odbili strateško partnerstvo sa jednom od najboljih Njemačkih kompanija EnBW, velikim Kaztransgasom i na kraju sa renomiranom evropskom kompanijom za proizvodnju, prenos, prodaju i distribuciju električne energije iz Švicarske Alpiq, koji je bio spreman dati garancije na 600 miliona eura za investiranje u Blok 7 TE Tuzla, sa obrazloženjem da je tada Elektroprivreda BiH imala samo jednu ponudu, danas Vaš SDP prihvata samo jednu ponudu, ali ovaj put ne nekog evropskog partnera, nego kineskog konzorcija koji nema licencu za izgradnju termo bloka instalirane snage od 450 MW.
 • Podsjećam Vas da je preliminarna cijena izgradnje Bloka 7 u TE Tuzla prije četiri godine bila 760 miliona eura, a da se u informaciji koju ste ponudili Parlamentu FBiH navodi iznos od 785 miliona eura, pa čak i od 835 miliona eura. Javnost Bosne i Hercegovine očekuje odgovore na pitanje ove drastične razlike u cijeni, budući da kineske kompanije obezbjeđuju novac za projektovanje, nabavku i izgradnju Bloka 7.
 • Poznato je bilo da je Alpiq bio spreman, kako sam rekao, dati garanciju na iznos od 600 miliona eura i da ta garancija ne bi teretila državu Bosnu i Hercegovinu, te uticala na obaranje bruto nacionalnog dohotka GDP-a, za razliku od vašeg modela u kojem ste na zahtjev kineskog konzorcija u obavezi tražiti garanciju Federacije BiH na iznos od nevjerovatnih 1,5 milijardi KM i na taj način dodatno umanjiti bruto nacionalni dohodak. Poznato Vam je da se svaka garancija smatra kao i zaduženje.
 • Ako ste već bili spremni na zaduženje od 1,5 milijardi KM, zašto onda niste na početku samog ponovljenog procesa transparentno tražili novac i garancije od države Bosne i Hercegovine ili Federacije BiH i raspisali javni poziv za nabavku opreme, projektovanje i izgradnju Bloka 7 u TE Tuzla. Na taj način biste od prvog dana imali transparentan proces u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i ne bi dovodili cjelokupnu javnost u BiH pred svršen čin. Da li je to razlika u cijeni od 25 i više miliona eura za posredničke poslove koje će za domaću elektroprivredu u ovom slučaju raditi kineski konzorcij?!
 • BH javnosti skrećem pažnju da će prema predviđenom scenariju Federacija BiH osigurati garancije na 1,5 milijardi KM, a da će sav taj novac otići kineskom konzorciju koji će samostalno ugovarati projektovanje, nabavku opreme i izvođenje radova, tzv EPC projekti ili projekti ”ključ u ruke”.
 • Volio bih kada bi neko od SDP-ovih poznatih energetskih stručnja objasnio BH javnosti koji je smisao ”projektnog partnerstva” i ”zajedničkog ulaganja” kada Federacija BiH daje garancije na 1,5 milijardi KM i ugovaranja kompletnog projekta po sistemu ”ključ u ruke?!    
 • Zbog svega navedenog, bojim se priznati da će ovo biti najveći korupcijski skandal u Bosni i Hercegovini, a ne najveći investicijski projekat u Bosni i Hercegovini.
 • Pored ovog zaduženja, SDP-ov partner u vlasti SDA, na isteku mandata traži još milijardu KM garancija Federacije BiH za izgradnju Termoelektrane u RMU Banovići, koja po trenutnim projektnim elementima i projektovanim stepenom iskorištenja, a zbog strogih procedura i propisa EU, možda nikada neće ni biti puštena u rad!!!
 • Ova dva projekta u zbiru daju 2,5 milijardi KM garancija Federacije BiH koje ne bi podnijele i znatno stabilnije ekonomije od bosansko – hercegovačke ekonomije!

 

Gospodine Lagumdžija, danas ste na sastanku u Njemačkoj i vjerovatno bi imali bolju pregovaračku poziciju da renomirani njemački partner poput EnBW-a, a samim tim i Njemačka imaju interes u Bosni i Hercegovini?

Također, nadam se da se vjerovatno nekada pitate šta je razlog za odustajanje renomirane japanske kompanije Hitachi i za nedavni istup japanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini?!  

Kako kaže stara narodna izreka: ”vidjela žaba da se potkivaju konji…”

Amer Jerlagić – Predsjednik Stranke za BiH

amer jerlagic

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s